Upplev mer i Italien

Kort om Italien

Italien är omringat av Medelhavet i öst och väst, och i norr så avgränsas landet av Alperna. Med de berömda städerna Rom, Venedig och Florens, och över 3000 års gammal historia är Italien en populär destination som lockar ca 45 miljoner turister per år från alla världens hörn.

Italiens kultur har sedan antikens Rom haft en stor betydelse världen över. Leonardo Da Vinci, Michelangelo och Botticelli är bland de kändaste konstnärerna genom tiderna och italiensk opera har varit populärt i flera hundra år. Största delen av Italiens befolkning är katoliker. Det finns även en liten minoritet som är protestanter, judar, muslimer och hinduer.

Det italienska köket är älskat av hela världen. Ingredienserna som används kan variera från stad till stad i landet, men vanligen så betecknas maten som Medelhavskök. Italiensk olivolja, ostsorter som exempelvis gorgonzola & mozzarella, salami, parmaskinka, mortadella, pizza och pasta är känt världen över. Till matkulturen hör även Italiens rika vinproduktion till, med kända viner som exempelvis Barolo och Chianti. Andra drycker som espresso kommer också ifrån det Italienska köket.

Ligurien är en av de minsta regionerna i Italien. Regionens huvudstaden Genua och regionen är populär bland turister för sina vackra stränder och pittoreska små städer. Ligurien gränsar till Frankrike och kustremsan bildar den Italienska Rivieran. Längre in i landet ligger de liguriska alperna. Regionen har ett milt Medelhavsklimat året om. I området finns även nationalpark, åtta regionala parker och tre naturreservat. Bland sevärdheterna finns Alta Via Dei Monti Liguri, som är en historisk gastronomisk resväg. Det Italienska köket lockar också många till regionen, som är pestosåsens hemregion.

Upplev mer i Italien

När du är ledig från ditt volontärarbetet finns det spännande sevärdheter och aktiviteter att sysselsätta dig med. 


– Nationalparker och naturupplevelser

Gran Paradiso
Italiens första nationalpark Gran Paradiso, instiftades 1922. Redan på mitten av 1800-talet så var området en kunglig jaktmark. Den rymmer blomstrande ängar, barrskogar, glaciärer och toppar på över 4 000 meter.

Dolomiti Bellunesi
I norra Veneto finner du parken Dolomiti Bellunesi. Under antiken användes området runt parken som viktiga handelsvägar. Här finner du branta stigar, vattenfall, forsar och en varierad terräng. Här kan du möta kronhjortar, mufflonfår och man kan även njuta av en rik alpflora.

Clinique Terre
I parken Clinique Terre njuter man av gröna branter som stupar ner mot blått hav. Här finns milslånga terrasser som byggts för vinodling. Det är ett mycket unikt landskap med fiskebyar och små badvikar.

Monte Sibillini
Mitt i Apenninerna finner du Monte Sibillini. Många floder har sitt ursprung härifrån och här och där kan man hitta medeltida byar samt klosterkyrkor.
Vackra lövskogar och orkidéer finns att njuta utav, och man kan även få en glimt av vargar och kungsörnen.

 
– Kulturupplevelser

Peterskyrkan
Peterskyrkan är en kyrkobyggnad belägen i Vatikanstaten i Rom och katolicismens huvudkyrka.

Verona
Verona är en gammal kulturstad och kommun i den italienska provinsen Verona, i norra Italien. Verona är kanske mest berömd för att vara skådeplatsen för Shakespeares pjäs Romeo och Julia, men staden är också känd för den vackra och välbevarade romerska amfiteatern Arena di Verona.

Colosseum
Mitt i centra Rom ligger världens mest kända amfiteater. Berömd för sina gladiatorspel. Colosseum byggdes av 60 000 slavar under 9 år.

 

– Sol och bad

Italien är ett vackert land på många sätt. Dess stränder är magiska och brukar hamna i konkurrens med Karibiens stränder.

Cala Luna och Cala Mariolu
På Sardinien finns ett flertal vackra, långgrunda stränder med kristallklart hav och vit strand. Nära Doragli finner man stranden Cala Luna som passar perfekt för dykning och snorkling.

Stranden Cala Mariolu, i närheten av Baunei, är täckt av rosa småsten och vattnet är av den finaste blåa färgen. Havet är lugnt och grunt och passar därför utmärkt för familjer med små barn.

Kalabrien
Den riktiga italienska Rivieran, Kalabrien, är känt bland italienarna själva. Med en enastående utsikt över vulkanön Stromboli, kan man ligga och njuta på de vita sandstränderna här.

Palinuro
I den södra regionen Campania finns en liten bardort som heter Palinuro. Här hittar du grottor, gömda vikar och härliga stränder. Det brukar vara en rätt så lugn plats då utländska turister oftast glömmer bort denna del av landet.

Puglia
Längst ner i Italien i Puglia, finner du turkost hav och vita strandstränder på rad. Stränderna ligger mellan klippor av kalksten och brukar locka till sig kompisgäng och familjer.

Väder

I södra Italien råder det Medelhavsklimat med torra och varma somrar, samt milda och regniga vintrar. Det är mest nederbördsrikt i väster och i norr. Nederbörden minskar gradvis längre söderut i landet.

Medeltemperaturen i Rom under juli månad ligger omkring 27°C. Under januari månad så ligger temperaturen på omkring 7°C.

Priser
  • Middag på lokal restaurang: ca 200 kr
  • Vatten 1,5 l: ca 5 kr
  • Läsk 33 cl: ca 20 kr
  • Lokal transport (taxi 1 km): ca 13,50 kr

Prenumerera på vårt nyhetsbrev