Upplev mer i Kina

Kort om Kina

Kina är världens fjärde största land till ytan med en yta på cirka 9,6 miljoner kvadratkilometer, och har en befolkning på över en miljard. Huvudstaden är Peking med drygt 12 miljoner invånare. Den största staden är Shanghai med drygt 16 miljoner invånare. Stora delar av landets bergiga inre är mycket glest befolkat. Västra och sydvästra Kina täcks av den tibetanska högplatån, som i söder kantas av världens törsta bergskedja Himalaya. På gränsen mot Nepal ligger världens högsta berg, Mount Everest. I nordväst breder regionen Xinjiangs stäpp- och ökenområden ut sig och låglandet i sydöst är kuperat med slättområden och floddalar.

Kina rymmer alltifrån urgamla traditioner och världsberömda byggnadsverk till ett samhälle och ekonomi som växer så det knakar. Här blandas skyskrapor med plåtskjul och en ofantlig skara cyklande människor.

Kina är en av världens äldsta och mest kontrastrika civilisationer. Det var här som tryckkonsten, krutet, papperet och kompassen uppfanns liksom det åtråvärda kinesiska porslinet. Kina har en kultur som är flera tusen år gammal.  Här kan du uppleva allt från fantastisk mat, till det unika skriftspråket och alla traditioner och seder som Kina kan erbjuda.

Två tredjedelar av Kina består av berg och öken och landets klimat är mycket varierande, allt från sibirisk vinter i norr och tropiska regnskogar i söder.

Upplev mer i Kina

När du är ledig från ditt volontärarbetet finns det spännande sevärdheter och aktiviteter att sysselsätta dig med. 


– Nationalparker och naturupplevelser

Med sin storlek har Kina många olika typer av naturområden och det finns något för alla.

Sockertoppsbergen
I södra Kina kan man ta del av de klassiska sockertoppsbergen.

Huangshan
I närheten av Shanghai hittar man Huangshan, det gula berget, som är känt för att vara det vackraste berget i Kina.

Sommarpalatset i Peking
Sommarpalatset i Peking är väl värt ett besök, här finner du en enorm kinesisk trädgård. Parken innehåller alla de element som ska finnas i en kinesisk trädgård, vatten, berg, hus och grönska.

I närheten av Yaán och Chengdu

  • Välj en av många vandringleder. Guidade turer finns tillgängliga för att bestiga bergen och för vattenfallen i närheten.
  • Fiska i sjöarna nära vandringslederna runt Pandacentret.
  • Besök en av många parker i Chengdu, ta en drink vid floden, ät traditionell Sichuan Hot Pot och kolla på när lokalbefolkning spelar mah-jong eller varför inte ta en massage.
 
– Kulturupplevelser

Kinesiska muren
Kinesiska muren byggdes av Kinas förste kejsare, Shi Huangdi. Han byggde muren 200 år före Kristus för att skydda sig mot fienden. Inom 10 mil från Peking finns det flera platser som man kan få besöka Kinesiska muren på.

Den förbjudna staden
Den förbjudna staden är belägen mitt i Pekings stadskärna som var kejsarpalatset och hem för 24 kejsare under Ming- och Qingdynastierna. Palatset är 960 meter långt och 750 meter i bredd. Det omges av en 50 meter bred vallgrav och en 10 meter hög mur.  I den förbjudna staden finns det 90 salar och innegårdar, 980 byggnader och 9 999 rum.

I närheten av Yaán och Chengdu
Besök Sichuan Operan och se de traditionella ”glad och ledsen ansiktsmaskerna”.

– Sol och bad

Hainan
Kinas största ö Hainan kan erbjuder kritvita stränder och kristallklart vatten. Maten som serveras på Hainan är välkänd och innehåller ofta färska råvaror från havet. I den centrala delen av ön finns det regnskog, varma källor, fruktodlingar och risterrasser.

Väder

Kina breder ut sig över flera olika klimatområden, från subarktisk i norr till tropiskt klimat i syd. Kinas nordligaste del ligger på samma breddgrad som Danmark och den sydligaste delen ligger i den tropiska klimatzonen vilket gör att både naturen och klimatet är varierande.

Under våren och hösten är det som mest behagligt att besöka Kina. Det regnar inte allt för mycket, temperaturerna är varma och luften är hög och klar. Men ha i åtanke på hur stort Kina faktiskt är, Peking kan vara sval under våren och hösten medans det i söder råder högsommar.

Priser
  • Middag på lokal restaurang: ca 22 kr
  • Vatten 1,5 l: ca 4 kr
  • Läsk 33 cl: ca 4 kr
  • Taxi 1 km: ca 12 kr

Prenumerera på vårt nyhetsbrev