Upplev mer på Madagaskar

Kort om Madagaskar

Madagaskar som ligger i Indiska oceanen, öster om södra Afrika, är världens fjärde största ö. Från norr till söder är den 1570 km, nästan lika lång som Sverige, och från öster till väster 569 kilometer. På grund av dess isolering från de stora kontinenterna, anses Madagaskar vara som en juvel i biologiska termer om mångfald. Ett exotisk land med en hög koncentration av inhemska arter, här finns 101 lemurarter. Och av 285 fågelarter är 105 unika för Madagaskar. Tre fjärdedelar av Madagaskars 860 orkidéarter är endemiska till ön, och sex av världens åtta Baobabträdarter hittar man ingen annanstans i världen. Över 90 procent av Madagaskars djurliv finns inte i det vilda någon annanstans på jorden.

Madagaskar är en av de rikaste länder för den biologiska mångfalden, men en av de fattigaste nationerna ekonomiskt. 75,3 procent av Madagaskars befolkning lever under fattigdomsgränsen och klyftan mellan rika och fattiga vidgas dag för dag. Trots svår fattigdom fortsätter befolkningen att vara varmhjärtade mot de som tar tid att upptäcka och uppskatta dess natur och kulturarv. Ett land med härliga människor och kontraster som med all säkerhet kommer ändra ditt sättet som du ser världen på.

Upplev mer på Madagaskar

När du är ledig från ditt volontärarbetet finns det spännande sevärdheter och aktiviteter att sysselsätta dig med. 


– Nationalparker och naturupplevelser

Amberbergen
I norra Madagaskar ligger Amberbergen. I parken finns många arter av lemurer, fåglar, endemiska växter och imponerande vattenfall. Här finns tsingys som är skarpa kalkstensformationer, inte helt olikt ett månlandskap, som är ett av UNESCOs världsnaturarv.

Zombitse Nationalpark
I södra Madagaskar hittar du Zombitse Nationalpark, där du kan se de första Baobabträden.

Kirindyreservatet
I magiska västra Madagaskar hittar du Kirindyreservatet där det bl.a. finns lemurer, geckoödlor, fåglar mm. Du kan åka på safari längs Tsiribihinafloden där du kan se sköldpaddor, krokodiler, lemurer och fåglar.

Anjareservatet
I närheten av Andringitrabergen i södra Madagaskar finns Anjareservatet som bl.a. har lemurarten Katta (även ringsvans) som King Julian i Madagaskarfilmerna.

Marojejy, Masoala och Mananara
I de tropiska delarna av östra Madagaskar har flera olika nationalparker som erbjuder en naturlig blandning av vackra färger. Här finns parkerna Marojejy, Masoala och Mananara där lemurarten Aye Aye kan ses.

 
– Kulturupplevelser

Sapphire eldorado Ilakaka
Ett äventyrligt ställe som ligger i södra Madagaskar är Sapphire eldorado Ilakaka som är en kåkstad som frammanar bilder av guldrushen i Kalifornien under det senaste århundradet.

 

– Sol och bad

Nosy Be
Utanför nordkusten finns flera tropiska öar som Nosy Be, med vacker vit korallsand, palmträd och djupt blå och turkosa vatten – ett välbesökt paradis för resenärer.

Sainte Marie och Ile aux Nattes
Utanför östkusten finns de förtrollande öarna Sainte Marie och Ile aux Nattes (Nosy Nato). Här badar du i kristallklara vatten och kopplar av på de vita stränderna av korallsand. Här finns även chans att se knölvalar under säsongen juli–september.

Ifaty och Anako
I södra Madagaskar ligger städerna Ifaty och Anako med vackra stränder och blå laguner.

Väder

Madagaskar har ett tropiskt klimat längs kusten, torrare i södra delen av landet och tempererat i inlandet. Landet påverkas säsongsvis av vindar från Indiska Oceanen som kan orsaka cykloner. Regnsäsongen infaller mellan november–april, medan den kyligare torrsäsongen infaller maj–oktober. Östkusten är som mest exponerad för regn, med ett varm, fuktigt klimat och förekommande cykloner. I Antananarivo är speciellt torrsäsongen vacker och solig, om än något kylig om morgonen.

Priser
  • Middag på lokal restaurang: ca 17 kr
  • Vatten 1,5 liter: ca 3 kr
  • Läsk 33 cl: ca 5 kr
  • Taxi 1 km: ca 11 kr

Prenumerera på vårt nyhetsbrev