Pris Från. 13400 SEK

COSTA RICA, CENTRALAMERIKA

Volontärarbete
Räddnings- och bevarandearbete med havssköldpaddor

Tänk dig att korsa en flod med krokodiler för att på andra sidan nå en alldeles otroligt vacker och i princip orörd strand. Där ligger ditt volontärboende. Här bor du i helt fantastiska miljöer omringad av hav och djungel med sprudlande djurliv som papegojor, krokodiler, ödlor och mycket annat. På detta vetenskapsbaserade marina projekt kan du som volontär göra en stor insats för att skydda havssköldpaddor. Sköldpaddorna är ett fantastiskt förhistoriskt arv och tillsammans kan vi hjälpas åt att öka deras chanser för överlevnad. Vill du uppleva sköldpaddskläckning löper denna säsong över maj till september. Övriga månader arbetar projektet med skydd av äggen och underhållsarbete av projektområdet.

Projektets syfte

Projektet startades i syfte att längs Stilla Havskusten skydda och rädda havssköldpaddor, deras bo och deras nästen, mot tjuvjakt, naturkatastrofer och rovdjur genom att placera ut konstgjorda skydd så kallade ”vivero”. Projektet är en vetenskapsbaserad verksamhet för bevarandet av dessa vackra reptiler. Målet är att försöker öka sköldpaddspopulationen och därigenom öka chanserna för deras överlevnad. Projektet skapades med syfte att bevara naturskyddsområdet för att skydda havssköldpaddor och områdets ekosystem.

Volontärarbete

Din arbetsdag är mellan 6–10 timmar, måndag till lördag. Då ska du befinna dig på projektområdet, en avsides strand avskild från fastlandet med en flod. Dina volontäraktiviteter (nedan) kommer att variera beroende på mängden havssköldpaddor och säsongen. När det inte är säsong för sköldpaddskläckning (maj–september) är det häckningssäsong (januari–maj). Häckningssäsongen är på många sätt en mycket viktig period då volontärer behövs. Utöver att vakta äggen finns även viktiga underhållsuppgifter såsom strandstädning och renovering av projektområdet.

Exempel på aktiviteter som volontär:

 • Delta i nattliga strandpatruller för att skydda havssköldpaddor
 • Hålla stränderna rena kring häckningszoner
 • Identifiera och rapportera sköldpaddsspår på stränderna
 • Söka efter sköldpaddsbon
 • Räkna antal ägg i varje bo, och flytta ägg till säkrare plats
 • Övervaka flyttade sköldpaddsbon, bl.a. mäta bonas temperatur
 • Hjälpa till med frisläppning små sköldpaddor inför deras första resa till havs
 • Ta biometriska mätningar av sköldpaddor
 • Hjälpa till med underhållsarbeten

Projektgruppen samlar in information om havssköldpaddornas häckning. Informationen är sedan tillgänglig för samhället samt lokala och regionala myndigheter, med målet att öka kunskapen och medvetenhet kring områdets havssköldpaddor.

 • Alltid resegaranti
 • Ansvarsförsäkring ingår alltid i priset
 • 24 h support på plats och i Sverige
 • Personlig service
 • Mer än 13 års erfarenhet
 • Konkurrenskraftiga priser

Flygresa

ALTERNATIV A – När du bokar din resa med ”Alternativ A” ingår inte flygbiljett i resans pris, men du får alltid ett förslag från oss till flygbiljett som passar din resa. OBS! Om du är intresserad av förslaget måste du meddela oss ditt intresse. Var noga med att kontrollera att ankomst- och hemresedatum på flygförslaget stämmer överens med ditt valda start- och slutdatum på volontärprojektet.

Om du väljer att boka flygresa på egen hand är destinationen San José med bokad ankomst söndag innan dina volontärveckor startar och hemresa lördag efter dina volontärveckor är avslutade (sista arbetsdag fredag). OBS! Tänk på att det tar minst 5 timmar att resa tillbaka till San José och att du måste ha marginal till din flygavgång. Alternativet är att du på egen hand bekostar en övernattning i San José kvällen innan din avresa, om du bokat flyg på morgonen eller förmiddagen. Personalen på projektet kan hjälpa dig boka en övernattning på plats. OBS! Vid hemresan kommer du att behöva betala flygplatsskatt på omkring 29 US dollar, som du själv står för.

OBS! Det är viktigt att du meddelar oss dina resplaner innan du åker.

ALTERNATIV B – Om du bokar ”Alternativ B” ingår flygresa och reseförsäkring. När du får din biljett från oss var noga med att kontrollera att ditt namn, ankomst- och hemresedatum på biljetten stämmer. Våra biljetter har konkurrenskraftiga priser och bra villkor för om- och avbokning. Dessutom ges du ofta möjlighet att ta med mer bagage än med vanligt reguljärflyg. Bra för dig som ska vara borta lite längre

Transfer och introduktion

Du blir upphämtad på flygplatsen i San José. Eftersom att projektet ligger en bit ifrån huvudstaden kommer du att övernatta första natten på ett Bed&Breakfast i San José (ingår i resans pris). Tidig morgon dagen där på kommer du att åka buss till projektet, tar cirka 5 timmar. OBS! Du bekostar själv bussresan, samma gäller inför hemresan när du tar bussen tillbaka till San José. Väl framme i projektorten blir du mött på busstationen av personal från projektet. Mer information om detta får du i din förberedande information.

Dina volontärveckor inleds med en kortare introduktion. Under introduktionen lär du dig mer om Costa Ricas kultur och får du mer ingående information om hur det är att arbeta som volontär samt om projekt.

Boka resa

Du bokar din resa genom att klicka på den orangea knappen ”Boka Resa”. Du kan också starta din bokning genom att välja ett grönmarkerat startdatum i kalendern. Bokning via telefon görs på 031–708 42 03.

Boka resa

Anmälningsavgift

När du bokat din resa får du ett bekräftelsemail från oss och en faktura för anmälningsavgiften på 2000 kronor. När vi mottagit din betalning av anmälningsavgiften är du formellt anmäld till projektet.

OBS! Anmälningsavgiften ingår i resans pris, vilket innebär att 2000 kronor dras av på din slutfaktura.

Informationspaket

Vi skickar förberedande information till dig i god tid före din avresa. Informationspaketet innehåller mer ingående information om projektet, arbetsschema, aktiviteter och packlista mm.

Boende, mat och fritid

BOENDE
Du bor på ett volontärcenter – ett stort hus där det finns sovsalar med våningssängar. Det finns ingen el, men däremot rinnande vatten och duschar. Huset har ett gemensamt område med kök. Förbered dig på ett spartanskt boende där man lever miljövänligt och nära naturen.

MÅLTIDER
Frukost, lunch och middag ingår. Maten är typisk costaricansk, vilket innebär att du kommer äta en hel del ris, bönor och någon typ av kött samt en del tropiska frukter. OBS! Om du är vegetarian eller har särskilda kostrestriktioner, är det viktigt att du meddela oss i god tid innan din avresa. Vegetariska alternativ och alternativ med fisk istället för kött erbjuds också om du meddelat i förväg. Personal på projektet ordnar maten till samtliga volontärer.

WI-FI / INTERNET
Internet är inte tillgängligt på ditt boende. I den närliggande staden Sámara finns internetcafé. TIPS! Du kan köpa ett lokalt SIM-kort direkt på flygplatsen för att kunna vara online via 3G, när signal finns.

LOKALTRAFIK
Costa Rica har ett väl utbyggt bussnät och det är lätt att ta sig runt på egen hand.

FRITID
På din fritid under veckodagarna kan du njuta av ett liv i lugn och ro, avskärmad från vardagsstress och teknologi… läsa en bok, spela kort med andra volontärer eller varför inte testa på vågsurfing?

På söndagar när du är ledig hela dagen finns möjligheten att korsa floden och åka in till den närliggande staden Sámara, som erbjuder en trevlig atmosfär med restauranger och annan underhållning. I staden finns också snabbköp, offentliga telefoner, internetcafé, bank, hälsoklinik och tvättmöjligheter.

I området finns stora mangrove träsk, med flera typer av fåglar och däggdjur som sengångare och apor, samt reptiler som leguaner, ödlor och krokodiler. I närheten ligger också nationalparker med djungel, sandstränder och sprudlande djurliv. Bussnätet är välutvecklat och du tar dig smidigt runt i hela Costa Rica.

Upplev mer i Costa Rica

Ansökningsblankett

När du bokat din resa hos oss skickar vi en ansökningsblankett (tillsammans med anmälningsavgiften). Du fyller i ansökningsblanketten och skickar tillbaka den till oss. Vi skickar den sedan vidare till Costa Rica som underlag för din placering.

Försäkringar

ANSVARSFÖRSÄKRING
I resans pris ingår en ansvarsförsäkring. En ansvarsförsäkring gäller för tillfällen då du som privatperson krävs på skadestånd för att oavsiktligt ha skadat någon eller någons egendom.

RESEFÖRSÄKRING
Om du reser med oss med ”Alternativ B” ingår reseförsäkring. Har du valt att resa med ”Alternativ A” ansvarar själv för att ditt försäkringsskydd täcker sjukdom, skada och stöld medan du reser och jobbar som volontär. Volontärresor säljer reseförsäkringen ”Leva utomlands” som täcker sjukdom, skada och stöld med mera vid volontärarbete. Du kan köpa ”Leva utomlands”-försäkringen som ett komplement till din hemförsäkring, eller för att gälla under din volontärperiod.

Mer om reseförsäkring

​Visum

Som svensk medborgare krävs inget visum för inresa i Costa Rica för vistelse under 90 dagar. OBS! Ditt pass måste vara giltigt för hela den tid som du avser vistas i Costa Rica.

Ska du stanna längre än 90 dagar kan du göra en weekendresa till Nicaragua, och genom ”ny” inresa i Costa Rica skaffa dig ”nya” 90 dagars uppehållstillstånd. Personalen på projektet hjälper dig ordna en bussresa till Nicaragua, men du står själv för dina reskostnader.

Eftersom inreseregler kan komma att ändras rekommenderar vi att du håller dig uppdaterad på Sweden Abroads hemsida. Kom ihåg! Det är ditt eget ansvar att hålla koll på in- och utresereglerna.

Sweden Abroad

Vaccinationer

Tänk på att vaccinera dig cirka en månad innan avresa. Hör efter med din vaccinationscentral vilket skydd du behöver för att resa till Costa Rica. Vi rekommenderar alltid att du har fullgott skydd mot Hepatit A och B, Stelkramp och Kolera, oavsett resmål. 

Kom ihåg! Omständigheterna kan förändras snabbt, och epidemier kan bryta ut. Du ansvarar själv för att hålla dig informerad, och för vilket vaccinationsskydd du vill ha.

Boka resa

Bilder från projektet​

Prenumerera på vårt nyhetsbrev