Pris Från. 12900 SEK

SRI LANKA, SYDASIEN

Räddningscenter för skadade havssköldpaddor
i Ambalangoda

På Sri Lankas sydvästra spets ligger kuststaden Ambalangoda. Staden är känd för sina traditionella handsnidade trämasker och kritvita stränder. Här finns detta fantastiska marinprojekt som arbetar med att rädda skadade havssköldpaddor och säkra deras framtid. Runt om på Sri Lanka lever många som fiskare. Det kommersiella fisket ligger bakom de flesta skadorna på havssköldpaddor, som fastnar i näten och får sina fenor avskurna. På färgstarka Sri Lanka bidrar du som volontär till arbetet med att hjälpa de skadade sköldpaddorna. Och ger de akut utrotningshotade havssköldpaddorna en andra chans.

Projektets syfte

Projekt startades för att hjälpa skadade havssköldpaddor och skydda deras bon, med målet att bevara och skydda sköldpaddorna på Sri Lanka från utrotning.

Volontärarbete

Som volontär på räddningscentret är din främsta uppgift att ta hand om skadade havssköldpaddorna. Merparten av djuren som kommer till centret har förlorat någon fena, men det kan även förekomma andra typer av skador. Att skydda sköldpaddornas bon på stränderna är också en del av dina volontäruppgifter. Dina arbetstider är måndag–fredag, kl. 09:00–15:00.

Exempel på volontäraktiviteter:

 • Mata sköldpaddorna
 • Vårda och släppa ut sköldpaddsungar
 • Vakta sköldpaddsäggen
 • Städa sköldpaddornas vattentankar
 • Assistera när sköldpaddor släpps tillbaka i havet
 • Strandstädning
 • Utbilda dig mer om den marina miljön och havet

 • Alltid resegaranti
 • Ansvarsförsäkring ingår alltid i priset
 • 24 h support på plats och i Sverige
 • Personlig service
 • Mer än 13 års erfarenhet
 • Konkurrenskraftiga priser

Flygresa

ALTERNATIV A – När du bokar din resa med ”Alternativ A” ingår inte flygbiljett i resans pris, men du får alltid ett förslag från oss till flygbiljett som passar din resa. OBS! Om du är intresserad av förslaget måste du meddela oss ditt intresse. Var noga med att kontrollera att ankomst- och hemresedatum på flygförslaget stämmer överens med ditt valda start- och slutdatum på volontärprojektet.

Om du väljer att boka flygresa på egen hand är destinationen Colombo med bokad ankomst söndag då dina volontärveckor startar, och hemresa lördag dagen efter dina volontärveckor är avslutade (sista arbetsdag fredag).

OBS! Det är viktigt att du meddelar oss dina resplaner innan du åker.

ALTERNATIV B – Om du bokar ”Alternativ B” ingår flygresa och reseförsäkring. När du får din biljett från oss var noga med att kontrollera att ditt namn, ankomst- och hemresedatum på biljetten stämmer. Våra biljetter har konkurrenskraftiga priser och bra villkor för om- och avbokning. Dessutom ges du ofta möjlighet att ta med mer bagage än med vanligt reguljärflyg. Bra för dig som ska vara borta lite längre!

Transfer

På flygplatsen möts du upp av en representant från projektet, och ni åker tillsammans till projektet i Ambalangoda, cirka 90 kilometer från huvudstad Colombo. Transfer från projektet tillbaka till flygplatsen står du själv för.

Introduktion

Din första vecka kan du välja att ha en introduktionsvecka. Under introduktionsveckan får du mer ingående information om mål, syften och metoder för projektet. Du kommer också få en inblick i kulturen på Sri Lanka, och se dig omkring i dina nya omgivningar.

Vill du inte ha en hel veckas introduktion kan du istället välja att ha en introduktionsdag.

Boka resa

Du bokar din resa genom att klicka på den orangea knappen ”Boka Resa”. Du kan också starta din bokning genom att välja ett grönmarkerat startdatum i kalendern. Bokning via telefon görs på 031–708 42 03.

Boka resa

Anmälningsavgift

När du bokat din resa får du ett bekräftelsemail från oss och en faktura för anmälningsavgiften på 2000 kronor. När vi mottagit din betalning av anmälningsavgiften är du formellt anmäld till projektet.

OBS! Anmälningsavgiften ingår i resans pris, vilket innebär att 2000 kronor dras av på din slutfaktura.

Informationspaket

Vi skickar förberedande information till dig i god tid före din avresa. Informationspaketet innehåller mer ingående information om projektet, arbetsschema, aktiviteter och packlista mm.

Boende, mat och fritid

BOENDE
Ditt boende är på sköldpaddascentret som är ligger bara några meter från havet. Du bor i 4- till 6-bäddsrum med toalett, som du delar med samma kön. På boendet finns ett kylskåp där du kan förvara mat och dryck. Det finns också säkerhetsskåp där du kan förvara tillhörigheter, ta med ditt eget hänglås. Boendet ligger 10 minuters promenad från centrum, där det finns bankomat, snabbköp och annat du kan behöva.

MÅLTIDER
I resans pris ingår tre måltider per dagen under vardagar och två måltider per dag lördag/söndag. Måltiderna består främst av lokala rätter som i huvudsak är vegetariska med ris och grönsaker. Du kan också äta på någon av de lokala restaurangerna.

WI-FI / INTERNET
TIPS! Du kan köpa ett lokalt SIM-kort direkt på flygplatsen för att kunna vara online via 3G, när signal finns.

FRITID
På din fritid är det fritt fram att utforska omgivningarna på egen hand. Ambalangoda har en härlig sandstrand så ett dopp i Indiska oceanen är bara runt knuten. Området är känt för sina ansiktsmasker och den speciella djävulsdansen. Inne i Ambalangoda finns några bra kulturcentra. Ariyapala Mask Museum, med tittskåp och texter på engelska, ger dig en inblick i Sri Lankas masker och traditionen bakom dem. Museet säljer också ett häfte om du vill gräva djupare i den mystiska världen av dans, exorcism och psykologi bakom maskerna. Den livlig fiskmarknad kan också vara kul att besöka.

Sju kilometer in i landet från Ambalangoda ligger Sailatalarama Vihara-templet beläget på en välvd kulle med utsikt över kryddplanteringar och sjöar som sträcker ut sig i provinsen Sabaragamuwa. I templet finns en 35 meter lång sovande Buddha staty. Du kan ta pilgrimsvandringen på 208 steg upp till templet, men det finns också en väg upp till toppen.

Upplev mer på Sri Lanka

Ansökningsblankett

När du bokat din resa hos oss skickar vi en ansökningsblankett (tillsammans med anmälningsavgiften). Du fyller i ansökningsblanketten och skickar den till oss, vi skickar den sedan vidare till Sri Lanka som underlag för din placering.

Utdrag ur polisens belastningsregister

Tillsammans med ansökningsblanketten måste du även bifoga ett utdrag ur polisens belastningsregister, ett krav från projektet. Du får information från oss om hur du går tillväga för att beställa ett utdrag ur polisens belastningsregister, efter din anmälan.

OBS! Projektet vill att du har med dig en kopia av utdraget när du anländer.

Visum

Som svensk medborgare ansöker du om elektroniskt visum innan din avresa till Sri Lanka. Din ansökan om turistvisum gör du via Sri Lankas ambassad i Stockholm (hemsida). Visum kostar 300 kronor för 30 dagar och 565 kronor för upp till 90 dagar. TIPS! Gör visumansökan i god tid före din avresa.

OBS! Projektet vill att du har med dig en kopia på ditt visum och ditt pass när du anländer till projektet.

HÄR SÖKER DU VISUM


Eftersom inreseregler kan komma att ändras rekommenderar vi att du håller dig uppdaterad på 
Sweden Abroads hemsida. Kom ihåg! Det är ditt eget ansvar att hålla koll på in- och utresereglerna.

Sweden Abroad

Försäkringar

ANSVARSFÖRSÄKRING
I resans pris ingår en ansvarsförsäkring. En ansvarsförsäkring gäller för tillfällen då du som privatperson krävs på skadestånd för att oavsiktligt ha skadat någon eller någons egendom.

RESEFÖRSÄKRING
Om du reser med oss med ”Alternativ B” ingår reseförsäkring. Har du valt att resa med ”Alternativ A” ansvarar själv för att ditt försäkringsskydd täcker sjukdom, skada och stöld medan du reser och jobbar som volontär. Volontärresor säljer reseförsäkringen ”Leva utomlands” som täcker sjukdom, skada och stöld med mera vid volontärarbete. Du kan köpa ”Leva utomlands”-försäkringen som ett komplement till din hemförsäkring, eller för att gälla under din volontärperiod.

MER OM RESEFÖRSÄKRING

Vaccinationer

Tänk på att vaccinera dig cirka en månad innan avresa. Hör efter med din vaccinationscentral vilket skydd du behöver för att resa till Sri Lanka. Vi rekommenderar alltid att du har fullgott skydd mot Hepatit A och B, Stelkramp och Kolera, oavsett resmål.

Kom ihåg! Omständigheterna kan förändras snabbt, och epidemier kan bryta ut. Du ansvarar själv för att hålla dig informerad, och för vilket vaccinationsskydd du vill ha.

Boka resa

Bilder från projektet​

Prenumerera på vårt nyhetsbrev