Upplev mer på Sri Lanka

Kort om Sri Lanka

Sri Lanka, eller Ceylon som landet hette tidigare, är en önation i Indiska oceanen, strax sydöst om Indiens sydspets. Naturen är storslagen! Smaragdgrön tropisk skog och fantastiska stränder. Det vackra landskapet med dess intressanta kultur och dess rika kulturarv gör att det känns oerhört spännande att resa hit.

Portugiserna upptäckte landet på 1500-talet och koloniserade ön, därefter blev den holländskt. Britterna tog över på 1700-talet och först 1948 blev det en självständig stat. Under det första årtiondet som fri nation ökade motsättningarna mellan landets två största folkgrupper: majoritetsfolket singaleserna och den tamilska minoriteten. 1972 blev landet en republik under namnet Sri Lanka.

Matkulturen i Sri Lanka är även den en skatt i sig. Hit åker man inte om man har curryfobi. Curry och ris varenda dag… tänker du, men hur många variationer på curry det finns vet man nog inte förrän man besökt Sri Lanka. Lankesisk mat är inspirerad av det indiska köket men med fler inslag av kokos och i regel mindre kött. Maten är kryddstark om du äter på restaurang men vanligtvis anpassar värden styrkan efter ditt utländska utseende.

Både mellan och efter måltider dricker lankeserna sitt världsberömda Ceylonteet. Det är i pulverform och kokas upp tillsammans med vatten och mjölkpulver innan det smaksätts med kryddor såsom kardemumma, vanilj. Gör inte misstaget att be om te utan mjölk. I Sri Lanka är mjölken i teet lika viktig som smaksättningen och det är sanslöst gott. Passa på att besöka ett teplantage under din vistelse för att få en djupare inblick i produktionen av te på Sri Lanka.

Trots att Sri Lanka inte är ett alltför stort land finns där en väldigt varierande och vacker natur. Längs kusterna löper underbara sandstränder och kristallklart vatten medan de centrala delarna av landet bjuder på fuktig regnskog och vilda djur. Genom landet ringlar sig stilla floder och längs de höga bergen finns det möjlighet att ta en simtur i friskt bergvatten och vattenfall. Sri Lanka bjuder på en drömsk naturupplevelse och även om kontrasterna är stora från det kaotiska Colombo och den tysta djungeln så är grönskan aldrig långt bort. Trots sin storlek har ön Sri Lanka sex världskulturarv och två världsnaturarv på UNESCO:s lista.

Upplev mer på Sri Lanka

När du är ledig från ditt volontärarbetet finns det spännande sevärdheter och aktiviteter att sysselsätta dig med. 


– Nationalparker och naturupplevelser

Yala National Park 
Yala National Park är beläget på sydöstkusten och mest känd för sin stora population av leoparder och lankesiska elefanter. Här finns möjlighet att åka på arrangerade safarin om en halv- eller heldagstur där du även får ta del av parkens över 200 fågelarter och 40 däggdjursarter såsom vattenbuffel och läppbjörn. En perfekt helgaktivitetet med övernattning på någon av de närliggande bungalowsen och en dag på stranden.

Minneriya national park 
I Minneriya national park hittar du världens största population med asiatiska elefanter.

Nuwara Eliya
Nuwara Eliya är en annan oförglömlig naturupplevelse. Staden ligger inte långt från Colombo i ett stort bergsområde i centrala Sri Lanka. Det är en tillflyktsort för kallblodiga lankeser då klimatet där är milt året runt, tack vare den geografiska placeringen. Det är ett populärt resmål för lokalbefolkningen och präglas av sitt lantbruk, grönska och vattenfall. Hit tar du med fördel tåget och njuter av sceneriet utanför fönstret innan ett stopp vid en av de många teplantagerna.

Horton Plains National Park
Det sägs att världens ände ligger på Sri Lanka. Worlds End är en 2 000 meter hög klippa som ligger i Horton Plains National Park i den södra delen på Sri Lanka.  Parken består av varierande terräng och mäktiga bergstoppar. Utsikten från Worlds End är något ut över det vanliga.

– Kulturupplevelser

Ur ett kulturellt perspektiv är Sri Lanka sannerligen en liten pärla. Majoriteten av Sri Lankas befolkning är buddhister och hela landet präglas av den öppna, nyfikna och vänliga mentaliteten. Flera av de flera tusenåriga templen sägs innehålla reliker från Buddha, exempelvis öppnas kistan med en av Buddhas hörntänder i Sri Dalada Maligawa Temple en gång om året.

Sigiriya
En av de kulturella höjdpunkterna i Sri Lanka UNESCO-certifierade Sigiriya ett 350 meter högt berg som ser ut som en jättelik sten. I själva verket är detta rester av en eroderad vulkan som nu omringas av mer än 2 000 år gamla murar, näckrosdammar och trädgårdar. Att klättra upp för Sigirya på de smala trapporna i gassande sol är inte en barnlek, ändå vallfärdar även den äldre genrationen lankeser fortfarande hit för att njuta av de uråldriga grottmålningarna, magiska slottsruiner och en oslagbar utsikt över tät regnskog så långt ögat kan nå på toppen. En sevärdhet som inte får missas helt enkelt.

Dambulla Cave Temple
Dambulla Cave Temple är en annan pärla i Sri Lankas kulturella krona. För att nå det UNESCO-certifierade Dambulla Cave Temple, med den enorma sittande buddhan på taket vid huvudentrén, tar många barfota trappsteg och möten med hungriga apor innan du är framme vid templet. Utifrån sett ter sig templet blygsamt litet men väl inne gömmer sig en skatt på mer än 150 buddhastatyer i varierande skick och storlek, där ibland de världsberömda ”sleeping buddhas”, och golv, väggar och tak fullkomligt täckta av uråldriga grottmålningar. Ingen kan lyckas undgå att imponeras av den här platsen. 

Anuradhapura
Staden Anuradhapura ligger norrut och är de buddhistiska munkarnas egna favorit. En makalös stad med en alldeles unik historia och flertalet tempel.

– Sol och bad

Sri Lanka är en fantastisk sol- och baddestination. Med indiska oceanens turkosa vatten och svajande palmer som sträcker sig ut över de vita stränderna kan du njuta av flera lata dagar i solen. De bästa stränderna hittar du längs med syd- och östkusten av landet och det även dit lokalbefolkningen åker för att ta ett dopp i det blå.

Mirissa och Galle
I Mirissa kan du, förutom det härliga strandlivet, även åka på val- och delfinskådning i världsklass. I Galle hittar du förutom snorklare, surfare och soldyrkare också holländsk arkitektur från kolonisationstiden och mycket fart och fläkt.

Unawatuna och Tangalle
Två andra fantastiska badplatser är hästskoformade bukten Unawatuna och Tangalle. Ett hett tips för dig som gör projektet i Colombo och vill undvika lång resväg eller övernattning på annan ort är Hikkaduwa. Ett perfekt dagsresmål som bjuder på långa stränder, koraller, strandrestauranger med chans att ta ett dopp ihop med en havssköldpadda eller två.

En av de finaste stränderna på Sri Lanka är Unawatuna som ligger inskjuten i en bukt, formad som en hästsko. Längst stranden kan du höra den lugna musiken från några av de små barerna längst strandkanten. En perfekt plats för avkoppling.

Arugam Bay
Om man känner för att surfa är Arugam Bay känd för att vara en av de bästa surfplatserna i världen.

Väder

På denna paradisö har ett tropiskt monsunklimat med hög luftfuktighet. Medeltemperaturen varierar mellan 28 –31°C. I januari när det är lite kallare bär lokalbefolkningen jackor! Regnperioden varar från april till juni och från oktober till november. Monsunregn väter den sydvästra delen av landet mellan maj och september. Den bästa tiden att besöka Sri Lanka är mellan november och april.

Priser
  • Middag på lokal restaurang: ca 10 kr
  • Vatten 1,5 liter: ca 4,50 kr
  • Läsk 33 cl: ca 5 kr
  • Taxi 1 km: ca 5 kr

Prenumerera på vårt nyhetsbrev