Grekland

Våra aktuella projekt

Ungefär 8 miljoner människor turistar i Grekland per år. Många väljer att båtluffa runt bland öarna, andra väljer att åka till Aten för att besöka det berömda Akropolismuséet, andra åker till halvön Peloponnesos i södra Grekland för att besöka Olympia, och andra åker till Rhodos för att få lite av allt.

Oavsett vilken del av landet man besöker så lär man få en underbar resa i ett land med omtänksamma människor, god mat, fantastiskt gott vin, härligt turkost hav, många historiska platser och bra shoppingmöjligheter.

Inte undra på att Grekland är ett så populärt resmål!

Om landet

Grekland ligger vid nordöstra Medelhavet och utgör Balkanhalvöns sydligaste spets i sydöstra Europa. Landet består av hundratals öar i Egeiska havet, Joniska havet och Medelhavet, och 227 av dessa öar är bebodda.
Ca 80% av landet består av berg, och oavsett vart man befinner sig så är det aldrig mer än 100 km till havet.

Klimat

Greklands klimat är subtropiskt klimat, detta betyder att under större delen av året är klimatet väldigt behagligt men det kan variera mellan sol och regn.
Under vintern så är vädret betydligt mildare än i Sverige, och somrarna varmare.

Medeltemperaturen i Aten under augusti är 33 grader, och i februari ligger temperaturen omkring 14 grader.
Temperaturen kan sjunka till -7 på vintern och stiga till 41 grader på sommaren.

Religion

I Grekland råder religionsfrihet, men det är ändå den Grekisk-ortodoxa kyrkan som är den dominerande religionen. Det finns även en liten grupp katoliker & protestanter, och i regionen Thariken är den största minoriteten muslimer.

Kultur

Under antiken så levde grekerna under isolerade småstater. Det som förenade de var stark kulturell gemenskap, språk och religion. Deras kultur består av traditioner, musik, religion samt mat och vin.
För att nämna en tradition, så firas namnsdagen nästan lika stort som födelsedagar.

Musikkulturen präglas av västerländska influenser. Var du än i landet befinner dig, så lär du höra de traditionella grekiska folksångerna.
Kärlek, olycklig kärlek, frihet och motstånd gentemot diktatur är vad modern grekisk musik handlar om. Ett par kända artister är: George Dalaras, Melina Mercouri, Elena Paparizou och Peggy Zina.

Matkultur – Lammkött, tzatziki, fetaost och oliver beskriver det grekiska köket som bäst. Vanligast på grekiska restauranger är att man beställer små portioner av allt som menyn erbjuder, för att sedan dela på allt.

Den mest älskade drycken är vin. Mer än 200 000 familjer i Grekland arbetar med vinodling, och detta har man gjort ända sedan antikens Grekland. Då ansågs Dionysos vara vinets gud.
Vin från Grekland är både starka och kryddade med kanel och timjan, men även söta och gjorda av frukter så som fikon, äpplen, inhemska druvor, päron och granatäpplen.

Sol och bad

I Grekland finns över 6 000 öar och från Aten är det alltid nära till schyssta sol- och badplatser.
En av de populäraste destinationerna är Zakynthos, som ligger utanför Greklands västkust och har ca 30 000 invånare. Här finner man fina stränder, strandfester och fantastiska berg.

Glyfada, Nea Makri, Faliron och Chrysi Akti är några exempel på stränder som finns längs med Atens riviera. Hit kan man ta sig med buss från innerstaden, vilket går snabbt och smidigt.

Allmänna regler och tips:
– Undvik att sola topless.
– Ska du lämna stranden, oavsett om det är en kort stund, sätt på dig en t-shirt eller liknande.

Lokalbefolkningen tar illa upp om man strosar runt naken på stranden och går runt med bikini i området omkring. Det är därför viktigt att respektera deras åsikter om detta så att man slipper hamna i diskussion med folk.

Shopping och priser

Lokala varor har alltid varit billigt i Grekland, exempel på detta är kryddor, örter, olivolja, honung och andra delikatesser.

Kläder och elektronikpriser är oftast inte billigare än hemma i Sverige. Däremot så finns det ett stort utbud av väskor, skor, solglasögon och kläder som är piratkopierade. Viktigt att komma ihåg att man riskerar att åka fast i tullen om man inskaffar sig falska produkter.

Aten, som är huvudstaden, har ett stort utbud av det mesta och bland turister är det populärt att handla inhemska modevaror.

Ön Santorini är känd för utbudet av juveler och smycken, som är relativt billiga. Ett tips på en butik är Nakis.
Här finns även butiker som Versace och Armani, och i dessa butiker är priserna precis som i Sverige.

På ön Kreta är det populärt att handla delikatesser så som vin, olivolja och kretas världsberömda honung.

Greklands största marknad finner man på Thessaloniki, och den heter Modiano. Anslutna affärer är öppna under hela turistsäsongen och här kan man handla alkohol, skor, hantverk etc.

Natur/nationalparker

Samaria National Park – Den här parken har öppet mellan 1 maj – 15 oktober varje år. Här kan man vandra bland berg och klippor, och njuta av den fantastiska utsikten.
Parken har öppet från kl 06:00 på morgonen till kvällen, vilket ger möjlighet till att få ut så mycket som möjligt av besöket.

På ön Kefallinia hittar man berget Ainos, som till större delen är nationalpark.
Parken täcks av ”Pinus nigra” (svarttall), ”Abies cephalonica” (grekgran), tallskogar som finns på 700-1200 meters höjd och i norra delen så finns det ett flertal grottor.
Mellan 3000-4000 personer bor på sluttningarna, där det går en motorväg som sammanbinder öns sydvästra och östra delar.

Parnassos ligger i mellersta Grekland, öster om Delfi. Det är ett bergsmassiv som ligger i en nationalpark med en av Greklands mest välbevarade skogar.

Prata med en tidigare volontär

Skulle du vilja komma i kontakt med en tidigare volontär? Vi har ett stort register med tidigare volontärer som gärna hjälper dig och kan ge dig viktig information inför din ev. resa.


Anmäl dig till vårt nyhetsbrev