Pris Från. 10400 SEK

GREKLAND, EUROPA

Delfinexpedition och marin forskning i Medelhavet

Delfinpopulationen har minskat dramatiskt i det Joniska havet. Det här marina forskningsprojektet har sin bas i den lilla kuststaden Vónitsa i västra Grekiska och arbetar med att övervaka och bevara områdets delfiner och det marina ekosystemet. Som volontär arbetar du, tillsammans med erfarna forskare, ombord projektets forskningsbåt med att studera delfinernas levnadssätt och hjälpa till att utöka forskarnas databaser. Från båten får du möjlighet uppleva framför allt flasknos- och sadeldelfiner samtidigt som du är med om att utforskar detta fantastiskt vackra medelhavsområde.

Projektets syfte

Projektet drivs av en ideell organisation som grundades 1986, som genomför forskning på olika områden i Medelhavet med målet att skydda den biologiska mångfalden samt att sprida kunskap om människans. Projektets syfte är att bevara och skydda det marina ekosystemet. Projektet upptäckte genom sin forskning en drastisk minskning av delfiner i det Joniska havet och fokuserar på att studera och bevara dessa fantastiska varelser.

Volontärarbete

Forskningen bedrivs främst ombord projekts forskningsbåt. Du går ombord på morgonen runt kl. 7:30. På båten deltar du i arbetet med att studera delfinernas levnadssätt och hjälper till att utöka databaser med underlag för forskning. Du dokumenterar t.ex. delfingruppernas storlek och sammansättning genom bland annat fotodokumentation. Du hjälper även till med de dagliga sysslorna ombord, som städning och matlagning.

Du behöver inte ha några förkunskaper, men det är viktigt att du har engagemang och är flexibel, då det kan vara svårt att förutse hur varje dag kommer att se ut.

Exempel på volontäraktiviteter:

 • Observera och dokumentera delfinerna med hjälp av fotodokumentation
 • Lägga upp information i databaser
 • Hjälpa till med städning och matlagning på projektet
 • Inspektera avlidna delfiner och identifiera dödsorsaken
 • Samla in biologiska prover som används i undersökningar
 • Utvärdera samspelet mellan delfiner och det lokala fisket

 • Alltid resegaranti
 • Ansvarsförsäkring ingår alltid i priset
 • 24 h support på plats och i Sverige
 • Personlig service
 • Mer än 13 års erfarenhet
 • Konkurrenskraftiga priser

Flygresa

Flygbiljett ingår inte i resans pris, men du får alltid ett förslag från oss till flygbiljett som passar din resa. OBS! Om du är intresserad av förslaget måste du meddela oss ditt intresse. Var noga med att kontrollera att ankomst- och hemresedatum på flygförslaget stämmer överens med ditt valda start- och slutdatum på volontärprojektet.

Om du väljer att boka flygresa på egen hand är slutdestination är Vónitsa med ankomst söndag kl. 15:00. Du bokar flyg till Aten eller Thessaloniki och tar buss därifrån till Vónitsa. Bussresa från Aten eller Thessaloniki till Vónitsa tar cirka 4–5 timmar. Under sommarmånaderna kan du boka flyg till Preveza, som ligger 15 minuters bussresa från Vónitsa. Hemresa bokar du till helgen efter dina volontärveckor är avslutade.

OBS! Det är viktigt att du meddelar oss om dina resplaner innan du åker.

Transfer

Bussresan från flygplatsen till och från projektet i Vónitsa står du själv för. På söndagen kl. 15:00 möter du upp de andra volontärerna och projektets forskare i hamnen i Vónitsa. Därifrån tar ni er gemensamt till volontärboendet.

Introduktion

Dina volontärveckor startar med en introduktion av projektet, information om säkerhet och volontärarbetet samt en presentation av personalen. Efter frukost nästa morgon går du ombord båten och påbörjar ditt volontärarbete på projektet.

Boka resa

Du bokar din resa genom att klicka på den orangea knappen ”Boka Resa”. Du kan också starta din bokning genom att välja ett grönmarkerat startdatum i kalendern. Bokning via telefon görs på 031–708 42 03.

Boka resa

Anmälningsavgift

När du bokat din resa får du ett bekräftelsemail från oss och en faktura för anmälningsavgiften på 2000 kronor. När vi mottagit din betalning av anmälningsavgiften är du formellt anmäld till projektet.

OBS! Anmälningsavgiften ingår i resans pris, vilket innebär att 2000 kronor dras av på din slutfaktura.

Informationspaket

Vi skickar förberedande information till dig i god tid före din avresa. Informationspaketet innehåller mer ingående information om projektet, arbetsschema, aktiviteter och packlista mm.

Boende, mat och fritid

BOENDE
Du bor på ett volontärboende i Vónitsa, endast 50 meter från havet. På boendet finns sovrum, kök, toaletter, duschar och avkopplingsområde. I huset finns även flera datorer, men inget wi-fi, men det finns internetcaféer nära boendet.

MÅLTIDER
Maten lagas gemensamt på boendet av volontärer och personal. Måltiderna består av traditionell grekisk kost. Det grekiska köket är ett typiskt medelhavskök som kännetecknas av fisk, skaldjur och lamm samt sallader, bröd och olivolja. Typiska grekiska ingredienser är fårost, aubergine och oliver. Vill du äta ute på restaurang får du bekosta det själv.

WI-FI / INTERNET
Det finns inget wi-fi på ditt boende, men det finns internetcaféer nära där du bor.

FRITID
På din fritid kan du utforska den lilla hamnstaden Vónitsa. Staden är främst är känd för sitt venetianska slott, som är vackert beläget på en kulle över staden. I Vónitsa finns flera mysiga restauranger och tavernor att besöka. Här finns också fina stenstränder för bad och sol.

Du kan även göra utflykter till flera vackra platser i Vónitsa närhet. Cirka 16 kilometer österut ligger Preveza, en relativt stor stad med trevliga restauranger, pubar och bra shoppingmöjligheter.

Norr om Preveza ligger Nikópolis som är en av de mest intressanta arkeologiska platserna i området. Den romerske kejsaren Augustus grundade staden för att fira sin seger över Antonius och Cleopatra i slaget vid Actium 31 f Kr.

I Joniska havet finns flera vackra öar. En av de vackraste är Lefkada, som ligger endast 20 kilometer väster om Vónitsa. Ön har vackra stränder och en varierande natur. Staden Lefkas är ett populärt turistmål, här kan du också ta en färja över till ön Ithaka. Ön är känd världen över tack vare det episka poemet Odysséen. Här finns möjlighet till avkoppling och god mat.

Upplev mer i Grekland

Ansökningsblankett

När du bokat din resa hos oss skickar vi en ansökningsblankett (tillsammans med anmälningsavgiften). Du fyller i ansökningsblanketten och skickar den till oss, vi skickar den sedan vidare till Grekland som underlag för din placering.

Försäkringar

ANSVARSFÖRSÄKRING
I resans pris ingår en ansvarsförsäkring. En ansvarsförsäkring gäller för tillfällen då du som privatperson krävs på skadestånd för att oavsiktligt ha skadat någon eller någons egendom.

RESEFÖRSÄKRING
Du ansvarar själv för att ditt försäkringsskydd täcker sjukdom, skada och stöld medan du reser och jobbar som volontär. Volontärresor säljer reseförsäkringen ”Leva utomlands” som täcker sjukdom, skada och stöld med mera vid volontärarbete. Du kan köpa ”Leva utomlands”-försäkringen som ett komplement till din hemförsäkring, eller för att gälla under din volontärperiod.

Mer om reseförsäkring

​Visum

Som svensk medborgare behöver du inget visum för inresa i Grekland. OBS! Ditt pass måste vara giltigt under hela din vistelse i Grekland.

Eftersom inreseregler kan komma att ändras rekommenderar vi att du håller dig uppdaterad på Sweden Abroads hemsida. Kom ihåg! Det är ditt eget ansvar att hålla koll på in- och utresereglerna.

Sweden Abroad

Vaccinationer

Tänk på att vaccinera dig cirka en månad innan avresa. Hör efter med din vaccinationscentral vilket skydd du behöver för att resa till Grekland. Vi rekommenderar alltid att du har fullgott skydd mot Hepatit A och B, Stelkramp och Kolera, oavsett resmål. 

Kom ihåg! Omständigheterna kan förändras snabbt, och epidemier kan bryta ut. Du ansvarar själv för att hålla dig informerad, och för vilket vaccinationsskydd du vill ha.

Boka resa

Bilder från projektet​

Prenumerera på vårt nyhetsbrev