Italien

Våra aktuella projekt

Kollar man upp Italien på en karta, så ser landet ut som en stövel. Italien är omringat av Medelhavet i öst och väst, och i norr så avgränsas landet av Alperna.
Med de berömda städerna Rom, Venedig och Florens, så är Italien en populär destination som lockar ca 45 miljoner turister per år från alla världens hörn.

Med över 3000 års gammal historia, och spännande matkultur, så lär man inte bli besviken.

Om landet

Ligurien är en av de minsta regionerna i Italien. Huvudstaden Genua och regionen är populär bland turister för sina vackra stränder och pittoreska små städer. Ligurien gränsar till Frankrike och kustremsan bildar den Italienska Rivieran. Längre in i landet ligger de liguriska alperna. Regionen har ett milt Medelhavsklimat året om. I området finns även nationalpark, åtta regionala parker och tre naturreservat. Bland sevärdigheterna finns Alta Via Dei Monti Liguri, som är en historisk gastronomisk resväg. Det Italienska köket lockar också många till regionen, som är pestosåsens hemregion.

Klimat

I södra Italien råder det Medelhavsklimat med torra och varma somrar, samt milda och regniga vintrar.
Det är mest nederbördsrikt i väster och i norr. Nederbörden minskar gradvis längre söderut i landet.

Medeltemperaturen i Rom under juli månad ligger omkring 27 grader. Under januari månad så ligger temperaturen på omkring 7 grader.

Religion

Största delen av Italiens befolkning är katoliker. Det finns även en liten minoritet som är protestanter, judar, muslimer och hinduer.

Kultur

Italiens kultur har sedan antikens Rom haft en stor betydelse världen över.
Leonardo Da Vinci, Michelangelo och Botticelli är bland de kändaste konstnärerna genom tiderna och italiensk opera har varit populärt i flera hundra år.

Matkultur – Det italienska köket är älskat av hela världen. Ingredienserna som används kan variera från stad till stad i landet, men vanligen så betecknas maten som Medelhavskök.
Italiensk olivolja, ostsorter som exempelvis gorgonzola & mozzarella, salami, parmaskinka, mortadella, pizza och pasta är känt världen över.
Till matkulturen hör även Italiens rika vinproduktion till, med kända viner som exempelvis Barolo och Chianti.
Andra drycker så som espresso kommer också ifrån det Italienska köket.

Sol och bad

Italien är ett vackert land på många sätt. Dess stränder är magiska och brukar hamna i konkurrens med Karibiens stränder.

I Sardinien finns ett flertal vackra, långgrunda stränder med kristallklart hav och vit strand. Nära Doragli finner man stranden ”Cala Luna” som passar perfekt för dykning och snorkling.

Stranden ”Cala Mariolu”, i närheten av Baunei, är täckt av rosa småsten och vattnet är av den finaste blåa färgen. Havet är lugnt och grunt och passar därför utmärkt för familjer med små barn.

Den riktiga italienska Rivieran, Kalabrien, är känt bland italienarna själva. Med en enastående utsikt över vulkanön Stromboli, kan man ligga och njuta på de vita sandstränderna här.

I den södra regionen Campania finns en liten bardort som heter ”Palinuro”. Här hittar du grottor, gömda vikar och härliga stränder.
Det brukar vara en rätt så lugn plats då utländska turister oftast glömmer bort denna del av landet.

Längst ner i Italien, i Puglia, finner du turkost hav och vita strandstränder på rad. Stränderna ligger mellan klippor av kalksten och brukar locka till sig kompisgäng & familjer.

Ett besök på någon av dessa stränder, och de resterande som finns i Italien, lär du inte ångra. Njut av en kall drink samtidigt som du ligger och jobbar på solbrännan för att senare mot kvällen se ut mot en fantastisk solnedgång!

Shopping och priser

Vanligtvis så brukar butiker hålla öppet mellan 8:30 – 13:00, samt 15:00 – 19:00.
I södra Italien, och generellt sätt på sommaren så brukar butiker hålla öppet längre.
Affärer i storstäderna brukar inte hålla lunchstängt, men det kan däremot förekomma under förmiddagarna på måndagar.

De största modestäderna i Italien är Florens och Milano. Men även Venedig och Rom erbjuder ett stort utbud av kända märken. Dessa städer har bl.a. egna butiker av märkena Gucci och Armani.
Det finns även marknader där man kan hitta kläder för billigare pris, och här kan man komma överens om ett pris tillsammans med säljaren och pruta sig ner till ännu billigare.

Priserna varierar från stad till stad, men överlag så skiljer det sig inte från Sverige. Dock kan snorkelutrustning och viss elektronik vara dyrare.

Viktigt att tänka på lagen angående falska märkesvaror! Köper man ett falskt plagg, exempelvis skor eller en väska, riskerar man att bli bötad upp till 10 000 euro.
Tyvärr så pågår fortfarande försäljning av falska varor på marknader. Det är därför viktigt att du som åker håller koll på vad det är du köper.

Natur/nationalparker

Italiens första nationalpark, Gran Paradiso, instiftades 1922. Redan på mitten av 1800-talet så var området en kunglig jaktmark.
Den rymmer blomstrande ängar, barrskogar, glaciärer och toppar på över 4,000 m.

I norra Veneto finner du parken Dolomiti Bellunesi. Under antiken användes området runt parken som viktiga handelsvägar.
Här finner du branta stigar, vattenfall, forsar och en varierad terräng. Här kan du möta kronhjortar, mufflonfår och man kan även njuta av en rik alpflora.

I parken Clinique Terre njuter man av gröna branter som stupar ner mot blått hav. Här finns milslånga terrasser som byggts för vinodling.
Det är ett mycket unikt landskap med fiskebyar och små badvikar.

Mitt i Apenninerna finner du Monte Sibillini. Många floder har sitt ursprung härifrån och här och där kan man hitta medeltida byar samt klosterkyrkor.
Vackra lövskogar och orkidéer finns att njuta utav, och man kan även få en glimt av vargar och kungsörnen.

Prata med en tidigare volontär

Skulle du vilja komma i kontakt med en tidigare volontär? Vi har ett stort register med tidigare volontärer som gärna hjälper dig och kan ge dig viktig information inför din ev. resa.


Anmäl dig till vårt nyhetsbrev