Gabriella från Volontärresor besöker Costa Rica och Ecuador

Gabriella från Volontärresor besöker Costa Rica och Ecuador

En lördag i april gav jag mig ut på ett fantastiskt äventyr med det viktiga uppdraget att besöka samtliga av Volontärresors projekt i Costa Rica och Ecuador. Framför mig hade jag mängder av möten med människor samt vyer av Latinamerikas landskap att uppleva, och det var med ett sant nöje jag gav mig iväg för att kvalitetssäkra våra projekt.

Costa Rica

Intrycken från det första besökslandet, Costa Rica, blev många. Costa Rica är en livfull del av världen med en mycket vacker natur och otroligt öppensinnade människor. Costa Rica är landet att åka till för att uppleva vidsträckta stränder, mäktiga vulkaner och frodiga regnskogar. De fyra olika klimatzonerna i detta land bidrar till en ett rikt jordbruk och ett sprudlande djurliv. Tänk dig bara en sådan sak som att höra vrålapor i träden och se vilda färgglada aror flyga förbi medan du reser genom landet. Det hände mig, från första dagen! 🙂

Här lever befolkningen i ett varmt och tropiskt klimat. Inte konstigt då att man hittar levnadsglada människor med uttrycket ”Pura Vida”-livet är fint-, som en ständigt närvarande fras i vardagen. Costa Rica är ett utav de säkraste och mest välutvecklade länderna i Latinamerika. Men därmed inte sagt att det inte finns saker att jobba på, och i det costaricanska samhället finns fortfarande stora klasskillnader att bekämpa. Jag har sett det med egna ögon.

Som volontär på ett socialt projekt har du möjligheten att göra stor skillnad för de mindre privilegierade genom att bidra med det viktiga verktyget, utbildning. Framförallt är språkkunskaper i engelska är en viktig grund som öppnar dörrar för costaricaner i framtida yrkeslivet. I utbyte får du uppleva oförglömliga möten och en fin kontakt med personer som du lär känna.

Resor innebär alltid bestående minnen och jag har på några dagar fyllt på minnesdatabas med nya spännande erfarenheter (såsom att gåendes korsa en flod med krokodiler i!). Jag har mött riktiga hjältar på djurprojekt och i soppkök. Det costaricanska köket har bjudit på nya smakupplevelser, och sist men inte minst har jag haft mängder med goda skratt med mina nyfunna vänner.

Projekt som besöktes var: Sköldpaddsprojekt i Buena Vista, djurräddningsprojekt vid Arenal, sociala projekt i huvudstaden San José samt surfstaden Jacó. De olika projekten skiljer sig åt liksom olika individers intressen gör. Så hör gärna av dig till mig om du funderar på Costa Rica. Jag kommer gärna med tips utifrån dina personliga preferenser.

Ecuador

Ecuador, ett litet land inklämt mellan Colombia och Peru.  Ecuador må vara mindre till ytan än sina grannländer men här finns så mycket att uppleva så glöm för guds skull inte bort att besöka denna plats! Positivt med den mindre ytan är att du enkelt tar dig runt med buss eller inrikesflyg för att både se kust, storstad och den mäktiga bergskedjan Anderna före din hemresa. Vilket jag hann göra. I Ecuador har jag besökt sociala projekt i Quito och Peguche samt djurräddningsprojekt i Puyo. Mitt råd till er, tveka inte, åk! Man ångrar inte det man gjort, bara det man inte gör eller hur?  🙂

Mina starkaste minnen från detta land är storstaden Quito som klättrar sig fram i oändlighet längs med sluttande bergssidor på 2800 meters höjd. Alltså en av världens högst belägna huvudstäder och en fascinerande syn att beskåda. Jag minns också hur jag längs ringlande vägar på väg mot Amazonas fascinerades av de branta och grönlummiga bergen som jag omgärdades av. I Otavalodalen kom jag i kontakt landets traditioner och ursprungsbefolkning som imponerade med sitt färgstarka och vackra hantverk. Enkelt slukas man i att vilja köpa både smycken, skor, drömfångare, prydnader, textiler och panflöjtsmusik med sig hem!

Som resenär från ett annat land, med begränsade kunskaper i det lokala språket, kan man många gånger hamna utanför det som pågår i landet man besöker. Som om man endast observerar en plats utan att tillhöra den. Men i fallet av en resa likt denna, till ett land som volontär, blir det en annorlunda upplevelse. Jag möter människor som har förståelse för att jag inte kan deras språk flytande men som vänligt öppnar för ett samtal på de få glosor som finns, och som bjuder in till att tålmodigt lära mig mer. I möte med värdfamiljer i Peguche pratade de stolt om de volontärer de lärt känna och visade bilder på dem i sitt hem. Med värme och gästvänlighet bjöd de på frukt och mat, visade traditionell dans och hur man väver en duk. De ville att jag skulle veta hur mycket de uppskattar att ha en volontär hemma i sitt hus, och hur deras egna barn utvecklas både socialt och i sina språkkunskaper genom mötet med en volontär som bor hos dem och integrerar med dem på daglig basis.

Ni som reser som volontärer ska veta att ni verkligen gör skillnad. Samtidigt utvecklas ni också på ett personligt plan. Det är någonting jag särskilt kan intyga efter denna resa till Costa Rica och Ecuador.  Mina dagar har varit intensiva och helt fantastiska! Vilka eldsjälar jag mött på våra projekt, alla kämpar hårt och är så tacksamma för den hjälp våra volontärer bidrar med. Man får en djupare förståelse om samhället, kulturen och vilken skillnad vi alla kan göra genom att ge lite av vår tid och vårt engagemang.

Att besöka Costa Rica och Ecuador var mycket givande. Länderna har mycket gemensamt såsom en öppen och familjär befolkning, vacker natur och språket – spanska som den som reser hit definitivt kommer att snappa upp.
Länderna är också särskiljande på många sätt och bidrar med olika minnesvärda upplevelser.
Kors och tvärs har jag rest genom två länder för att uppleva de olika projekten och lokala koordinatorer har välkomnat mig med öppna armar på samtliga ställen. Som en slutsats så har det varit en otrolig upplevelse och en volontärresa till något utav dessa två länder rekommenderas starkt!

Jag hoppas att vi hörs av framöver när det är dags för oss att planera ditt äventyr till något utav dessa länder så berättar jag gärna mer! 🙂

Projekt

Fler berättelser

Ebba undervisade på Bali

Jag har nyss spenderat 3 veckor på Bali med volontärresor och jag kan enkelt säga att jag har njutit av varje minut. Att åka dit själv lite nervöst. Det var första långresan jag gjorde ensam. Jag visste heller inte vad

Läs mer »

Sofia på Baby Rhino i Sydafrika

Mitt första intryck När jag anlände på flygplasten i Johannesburg var Gary från projektet väldigt snabb att hitta mig. Han kom fram till mig och presenterade sig. Han hjälpte mig sedan att köpa ett sydafrikanskt sim-kort så jag kunde använda

Läs mer »

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev