”Ett litet steg för mig, Och ett stort steg för djurriket ”

Det är svårt vart man skall börja. Jag har definitivt lämnat ett tomrum hos mig själv samtidigt som jag också har lämnat en liten del kvar av mig i en helt annan del av världen. Vilket är en helt fantastisk och underbar känsla som inte är mätbart med mycket annat!

Jag valde att kanske göra en liten annorlunda grej i jämförelse med vad de flesta andra som åker som volontärer kanske brukar göra. Jag valde att kombinera min volontärresa på 2 olika platser och länder. Jag började i Puyo/Ecuador på Yana Cocha Animal Rescue Center, och var där i 2 veckor. Därefter tog sedan vingarna vidare mig till min slutdestination Curitiba/Brasilien på Jaguar Breeding Center för en vistelse på 3 veckor. En total resa som pågick under ungefär 5,5 veckas tid.

Jag är först och främst så otroligt glad att jag faktiskt valde att kombinera min resa, genom att välja dessa två olika länder under en och samma period. Man fick verkligen smaka på två helt olika kontraster mot varandra. I både kultur, miljö, arbete, natur, mat, människor, djur, språk och mycket därtill. Ingenting var sig likt. Det var därför i min åsikt två helt perfekta kombinationer och jag skulle absolut rekommendera det till alla personer jag känner och de som väljer att ta steget att göra en liten skillnad i världen genom att ta möjligheten att åka som volontär.

Det fanns tre olika skäl till varför jag valde att ta beslutet och genomföra denna resa. Nummer ett: Jag älskar djur, och det har alltid varit en väldigt stor del av mitt liv. Därför var det för mig en självklarhet att välja projekt som innefattade att ta hand och rehabilitera djur. Nummer två: Så älskar jag att resa. Jag är mycket resvan sedan tidigare och är för mig min passion och lycka i livet. Jag hade rest mestadels i Europa och östra delen av världen tidigare, Ville därför testa på och upptäcka mer av den västra sidan den här gången. Ett beslut jag förmodligen kommer tacka mig själv för resten av mitt liv. Syd Amerika är verkligen något helt annat! Naturen är så otroligt speciell, människorna fantastiska och återigen stora kontraster mellan vilka länder och platser man befinner sig i. Mitt tredje och sista skäl var att jag gjorde denna resa mycket för min egen skull genom att utmana mig själv och göra upp med vissa saker en gång för alla. Konfronteras lite med sina rädslor och obehag genom att utsätta sig själv för situationer då man får fatta egna beslut, resa på egen hand, testa sina sociala förmågor och framför allt inse ett värde och förståelse att pengar inte alltid är vår största makt. Det finns ett så mycket mer unikt värde av det man får tillbaka genom att hjälpa andra när det behövs utan att förvänta sig att få någonting tillbaka…

Att åka som volontär är en otroligt bra möjlighet för dig som har lust och komma iväg och resa men kanske inte vill och är ovan att göra det på egen hand. Du tror att du kommer vara ensam, men du är aldrig ensam. Jag har träffat så himla mycket härliga och inspirerande människor på min väg. Och inte på tal om alla dessa fantastiska djur man får sådan närkontakt och kärlek av som ger en så mycket energi genom hela vägen. Precis detta kommer du också få uppleva! Jag lovar!

Detta var då också min första resa på egen hand. Och jag kan med handen på hjärtat säga att jag var ganska nervös innan jag åkte. Mycket känslor rullade runt i kroppen. Men på vägen och när jag väl var där mitt ibland det hade jag bara så otroligt kul, var positiv och glad och hade absolut aldrig någon hemlängtan. Så till dig som tvivlar, låt aldrig rädslan och ett obehag bli starkare än dina drömmar! Bevisa för dig själv var du faktiskt klarar av och är kapabel till!

Sist men inte minst så vill jag förstås kunna inspirera alla er över varför ni just bör välja dessa projekt och länder som jag gjorde. Ecuador är absolut ett ställe för dig som vill bli ett med natur och djurriket. Du kommer nära inpå kulturen och lever under samma tak som andra människors verklighet. Du får dessutom upp ögonen genom att kunna leva ett enklare liv och lära dig använda naturens egna resurser. I Brasilien får du inte bara möjligheten att träffa tusen tals djur du aldrig stött på tidigare, omringad av en sagolik fristad. Du får också känna på charmen att du kanske inte kommer kunna tala samma språk som folk runt omkring dig och ändå älska dem och se personligheter genom endast kropp- och tecken språk. Ganska fascinerande! Du får dessutom äran att vara omringad av två människor som ger hopp om världen och mänskligheten på nytt. Dem driver ett stort sjukhus, dem driver ett gigantiskt räddningscenter för djur och som grädde på moset så tar dem hand om 14 hemlösa hundar från gatan som bor i deras egna hem.

Om inte det är medmänsklighet och att göra skillnad i världen, så vet jag inte vad det är.

Ta steget du också!

 

Sofie Bengtsson, Volontär i Ecuador och Brasilien, Jan-Feb 2015

Projekt

Fler berättelser

Ebba undervisade på Bali

Jag har nyss spenderat 3 veckor på Bali med volontärresor och jag kan enkelt säga att jag har njutit av varje minut. Att åka dit själv lite nervöst. Det var första långresan jag gjorde ensam. Jag visste heller inte vad

Läs mer »

Sofia på Baby Rhino i Sydafrika

Mitt första intryck När jag anlände på flygplasten i Johannesburg var Gary från projektet väldigt snabb att hitta mig. Han kom fram till mig och presenterade sig. Han hjälpte mig sedan att köpa ett sydafrikanskt sim-kort så jag kunde använda

Läs mer »

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev