Tre månader i Asien-Bali, Vietnam,Sri Lanka

Tre månader i Asien-Bali, Vietnam,Sri Lanka

Hej till dig som funderar på att resa som volontär!

Jag heter Disa Thorsson, 20 år gammal och bor i Göteborg. Förra hösten ville jag så gärna boka en backpacking resa med mina vänner men då ingen av mina vänner kunde hänga med mig så fick jag lägga den tanken bakom mig. Men sen satt jag och sökte lite och helt plötsligt kom Volontärresor upp och jag kikade in deras destinationer och projekt. Helt plötsligt ändrades min plan och den 7 januari begav jag mig till Bali, Vietnam och sedan Sri Lanka. Jag åkte själv som volontär och det är de bästa jag gjort i hela mitt liv.

När du backpackar i Asien till exempel så gynnar du dig själv den resan. Det gjorde även min resa men utöver att jag fick en otrolig upplevelse och minnen för livet så gjorde jag skillnad. Jag fick glädje av det och även andra som jag hjälpt och jobbat med. Hur fint är inte det att hjälpa till på det viset?

Om jag ska sammanfatta mina fyra månader i dom tre länderna jag var i så var det mer än fantastiskt. Du lär känna landet på ett annat sätt då du bor kring lokal befolkningen. Du besöker inte bara turist attraktioner vilket ger dig en annan syn på landet. I alla tre länder så omringades jag av fattigt folk men trots detta så var alla jag mötte så givmilda, generösa och omtänksamma. Dom kanske inte hade så mycket pengar till att laga den största middagen men dom såg till att du blev mätt och nöjd. Även om dom inte kan språket så försöker dom hjälpa dig till att hitta rätt. Dom försöker att prata med dig för att förbättra sin engelska. Dom är nyfikna och sociala.
Allt är annorlunda jämfört med Sverige och man får sig en chock. Men man ser alltid en charm i de hela. Det saknas pengar och kunskap om saker och ting men en sak är säker kärlek finns det gott om.

201702101624416767_sbig

Som volontär har du koordinatorer som tar hand om dig. Hemma i huset och på jobbet. Du jobbar måndag-fredag med frukost, lunch och middag. Oavsett vart du åker så kommer maten vara toppen. (I alla fall i Bali, Vietnam & Sri Lanka)
Beroende på vilket projekt du valt så hjälper du till på olika sätt. Jag har tagit hand om utrotningshotade sköldpaddor på Bali, tagit hand om & undervisat föräldralösa barn i Vietnam, undervisat skolbarn i årskurs 1-4 i Sri Lanka, jobbat på ett daghem där föräldrarna till barnen är fattiga, undervisat munkar & kvinnor i Sri Lanka. Engelskan betyder allt för alla.

20170116104115150091330081_sbig

Det är så fint att få ett boende, mat, kompisar för livet och kunna jobba måndag-fredag men ändå få se så mycket utav ett land. För all fritid som man har – sena kvällar eller helger så tar man chansen att se landet. Man får en perfekt kombination av allt. Man ger och tar och glädjas så mycket över livet.

Sri Lanka var min favorit, jag förlängde min resa med en månad och det var så bra. Fick ytterligare en månad på ett dagis där vi samlade in 15 000 kronor och gjorde om deras ”playground”.

201702111656291016_sbig

Det är extremt svårt att sätta ord på vad som har hänt, hur jag känner och hur jag har mått. Allt är så otroligt häftigt. Det har gått upp och ner. Men jag ångrar ingenting.

Jag har fått vänner för livet, minnen för livet, perspektiv för livet och så mycket kunskap. Idag är jag en helt annan människa och ser glädje i det lilla. Uppskattar familj, vänner och livet mycket mer. Man får en helt annan syn på ALLT.
Ett tips är även att åka själv då du får klara dig på egen hand, socialisera dig med andra och lära dig massa nytt. Du lär känna dig själv och inser saker som du aldrig trott om dig själv. Jag är så glad att ingen av mina vänner kunde hänga med mig för idag är jag så nöjd och stolt att jag åkte alldeles själv. Det har stärkt mig så mycket som person. Nu kan jag ta med mig saker från Asien hit och nästa gång – tankar och saker härifrån till Asien. För en sak är säker – jag ska självklart tillbaka!

 

201704081627242537_sbig

Har ni några som helst frågor eller funderingar kring era förberedelser eller min resa? Maila mig – [email protected] jag hjälper er så gärna så.

Hoppas verkligen att ni tar er chansen att göra detta stora äventyr. Det har varit de bästa som hänt mig.

Projekt

Fler berättelser

Ebba undervisade på Bali

Jag har nyss spenderat 3 veckor på Bali med volontärresor och jag kan enkelt säga att jag har njutit av varje minut. Att åka dit själv lite nervöst. Det var första långresan jag gjorde ensam. Jag visste heller inte vad

Läs mer »

Sofia på Baby Rhino i Sydafrika

Mitt första intryck När jag anlände på flygplasten i Johannesburg var Gary från projektet väldigt snabb att hitta mig. Han kom fram till mig och presenterade sig. Han hjälpte mig sedan att köpa ett sydafrikanskt sim-kort så jag kunde använda

Läs mer »

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev