Amanda blev sydafrikan på riktigt på Big 5 och Big 5 Wildlife Reserve!

Amanda blev sydafrikan på riktigt på Big 5 och Big 5 Wildlife Reserve!

Den 23:e Januari anlände jag på flygplatsen i Hoedspruit, och blev mött av fyra personer från Big 5 och Big 5 wildlife reserve där jag skulle tillbringa min tid de kommande två veckorna.

Väl framme på campet så visade en i personalen mig runt, och jag fick även träffa resten av gänget där som bestod av familjen som driver stället men också studenter som var där och studerade till Naturguider. Sen fick jag börja med en bushwalk tillsammans med Tish som driver projektet och hennes elever. Det var oerhört varmt, närmare 40 grader och solen låg på ordentligt.

17522634_10210806227689265_7111230662062841567_n

Vi fick se färska lejonspår och någon sekund efter att vi studerat spåren så hörde vi ett lejon näst intill oss. Adrenalinet pumpade som aldrig förr, här stod jag mitt ute i den afrikanska bushen i 40 graders värme med ett lejon bredvid mig, som vi inte kunde se men mycket väl höra. Jag fick nypa mig i armen flera gånger för att förstå att jag verkligen upplevde detta.lejon

Senare ägnades kvällen åt att lära känna gänget där, jag satt uppe med studenterna och pratade om allt möjligt. Sen gick jag och la mig i mitt rum, som var ett runt stenhus med halmtak. Jag delade rummet med en som hette Shannon, och inte hade jag en minsta aning om att hon senare skulle komma till att bli så betydelsefull och viktig för mig.

Dagarna därefter var också otroligt varma, det var runt 35-40 alla dagar nästan. Så det var en omställning att anpassa sig till vädret, jag var väldigt trött på eftermiddagarna bland annat.

Men i vilket fall som helst, vad gjorde jag hela dagarna då kan man ju undra?

Jo, dels så hjälpte jag till en del med praktiska grejer på campet som skulle göras. Så som att laga staketet runt om, rensa bort växter runt staketet för att säkra upp inför eventuella bränder och laga vägarna.

Sen så fick jag göra bushwalks och game drives varje dag med, och jag såg så extremt många vackra djur. Jag såg bland annat lejon hur många gånger som helst, hyenor, leoparder, elefanter, noshörningar, schakaler, giraffer, zebror, kudus, bufflar, gamar, ellipsvattenbockar, flodhästar och mycket mycket mer. Tish och Brass sa ofta till mig att jag hade haft sån himla tur med alla sightseings jag fått med så extremt många olika djur. Så jag är oerhört tacksam över att alla dessa djur visade sig för mig, så jag fick chansen att lära mig mer om dem och också förstå vilka maffiga och respektingivande djur dom faktiskt är.

17630099_10210782587058264_8823666521372567825_n

Jag måste dessutom berätta om att jag fick chansen att se en av dom mycket farliga ormarna som lever där ett flertal gånger, nämligen Mozambiques spott kobra. Men fick även se farliga skorpioner, och två av personerna jag bodde med blev faktiskt stuckna. Men det finns två olika typer av skorpioner, och den ena är inte så farlig så som tur var hände inget med personerna i fråga. Men det var viktigt för mig att se dessa farliga djur, och förstå att man verkligen måste ha stor respekt för dom och absolut inte utmana ödet för en vacker bild eller liknande.

Men utöver alla djuren jag såg så fick jag också lära mig väldigt mycket om naturen, om växtligheten och om faunan. Så intressant och viktigt att lära sig då vi faktiskt bara har en planet, och den måste vi ta hand om och där är både djuren och naturen en extremt viktig del för att planeten ska överleva många många år till framöver.

Sen hade jag även lektioner dagligen med Tish syster Adele. Lektionerna handlade om däggdjur, reptiler, fåglar, astronomi och så vidare. Där fick jag också chansen att lära mig ännu mer om naturen och djuren. Det gjorde att bushwalks och game drives blev mycket mer intressanta, när man hade faktan med sig i ryggsäcken.

17759664_10210799851249858_5970693084135537357_n

Jag besökte också ett reptilcenter och ett rehabiliteringscenter för vilda djur. Dessa två ställen var också väldigt utbildande, och givande på så många sätt. Har man ett stort intresse för djur och natur så är det här rena drömmen.

Sen fick jag även chansen att uppleva något som var oerhört roligt. För mig som är en tidigare hästtjej med 9 års erfarenhet bakom mig så var det väldigt skoj att få chansen att rida ut mitt i den afrikanska bushen under två timmar. Vi galopperade i full fart bland alla vilda djuren. Vi såg färska leopard spår, vi såg impalas och kudus på nära håll. Vi såg en hel del djur faktiskt och något som var extra mäktigt var att vi kunde komma djuren så nära när vi satt uppe på hästryggen. Hade vi gått till fots så hade dom sprungit iväg, vi hade aldrig kunnat komma så nära inpå.

Så den upplevelsen gav mig så mycket glädje och energi, trots att jag var enormt bränd efteråt på grund av att värmen var extrem just den dagen.

17342681_10210719172312935_8831827809013732592_n

Jag fick också chansen att göra en Panorama Route som det hette. Jag åkte ihop med Brass och två från Nederländerna (Pam och Lianne). Vi åkte alltså till flera vackra platser med utsikter som hette duga. Vi åkte bland annat till Gods Window och den utsikten tog andan ur en fullkomligt. Det var magiskt att få sitta där och bara njuta och ta in detta fantastiska land som Afrika faktiskt är.

Sen fick vi även chansen att göra The Big Swing under denna tur, så jag och Pam valde att göra ett tandemhopp så att säga. Vi ville väldigt gärna göra det ihop. Man faller helt enkelt cirka 80 meter på 2 sekunder. Jag som är höjdrädd och lite smått hypokondrisk ville göra detta just för att det blev som en liten utmaning för mig. Och herregud vilket adrenalinpåslag det var, när vi föll så kändes det verkligen i magen. Det var oerhört läskigt, men absolut värt det. Känslan efteråt var helt fantastisk, och är man lite adrenalinsökande och modig av sig så ska man definitivt göra detta.

17309697_10210698282110693_422350606404041379_n

Jag fick också en dag chansen att åka ut till en by som heter Siagugle, och där finns ett ställe kallat Nourish som arbetar för att utbilda lokalbefolkningen och hjälpa dom i det dagliga livet för att stärka dom som bor där. Så vi hjälpte bland annat till med att bygga väggar till ett hus av lera, plastflaskor och halm. Sen hjälpte vi även till med plantering, bygga hönshus och starta upp ett aquaponic system. Vi fick också chansen att träffa dem underbara barnen som var där på dagarna. Och varje dag vi hjälpt dom där så var belöningen en fantastiskt lagad lunch av damerna som bodde där. Det var en traditionell rätt kallad Pap, med kyckling och en jättegod sås med bönor och grönsaker i. Denna rätt kom att bli min absoluta favoriträtt som jag saknar här i Sverige.

Vi besökte Nourish och hjälpte dom en dag i veckan.

17362824_10210698167307823_5775205647637224311_n

Men vi åkte också en dag i veckan ut till en by kallad Manoutsa för att hjälpa hundar.

HALO som är en ideell organisation åker nämligen ut en dag varannan vecka till flera byar för att hjälpa lokalbefolkningen med att hålla deras hundar friska och glada. Vi badade dom, sprayade dom mot fästingar, klippte klor, tvättade sår, vaccinerade (veterinär uförde detta), matade dom och så vidare. Ett väldigt givande arbete då vi såg hur hundarna mådde bättre och blev gladare på grund ut av HALO:s fantastiska arbete.

17904250_10210906717921458_3572800579614246293_n

Ja ni hör ju, jag fick uppleva oerhört mycket roliga grejer här på Big 5 och Big 5 wildlife reserve. Så efter mina två veckor åkte jag vidare på ett annat projekt i Sydafrika. Men längtan efter min nya familj på Campfire var enorm. Så det hela slutade med att jag var på Big 5 och Big 5 wildlife reserve i 3 månader istället för mina planerade 2 veckor. Jag kunde helt enkelt inte åka hem. Jag har aldrig trivts så bra och upplevt så mycket fantastiskt under hela mitt liv. Jag fick bästa vänner för livet och en ny afrikansk familj. Mitt hjärta var i Afrika, och ville stanna där.

Så det var så extremt mycket tårar när jag lämnade. Men innan jag lämnade så pratade jag med Tish om att jag gärna också skulle vilja gå utbildningen till att bli Naturguide i Afrika. Så nu så är det beslutat att jag åker tillbaks nästa år för att gå denna 3 månaders långa utbildning och därefter så stannar jag även kvar i Afrika för att bosätta mig där under några år, eller resten av mitt liv. Vem vet?

Så summan av kardemumman, åk till Sydafrika och till dessa projekt om du får chansen! En upplevelse för livet som fick mig att inse att jag innerst inne är en liten sydafrikan, Sverige är inget för mig längre. Så nu hoppas jag att du som läst detta blivit inspirerad och packar väskan och åker dit på en gång.

Projekt

Fler berättelser

Ebba undervisade på Bali

Jag har nyss spenderat 3 veckor på Bali med volontärresor och jag kan enkelt säga att jag har njutit av varje minut. Att åka dit själv lite nervöst. Det var första långresan jag gjorde ensam. Jag visste heller inte vad

Läs mer »

Sofia på Baby Rhino i Sydafrika

Mitt första intryck När jag anlände på flygplasten i Johannesburg var Gary från projektet väldigt snabb att hitta mig. Han kom fram till mig och presenterade sig. Han hjälpte mig sedan att köpa ett sydafrikanskt sim-kort så jag kunde använda

Läs mer »

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev