Volontärresa i det ack så kaotiska men vackra Nepal

Volontärresa i det ack så kaotiska men vackra Nepal

I Kathmandu är allt annorlunda. Du kan inte dricka vattnet, men att köpa antibiotika över disk på gatan kan man. Bilförarna kör som galningar, på vänster sida och tutar åt minsta lilla rörelse, och du kan utan problem åka 6-7 personer i en taxi in till stan. Hönor, hundar och kor går runt som de vill på gatorna – och ingen höjer ett ögonbryn. Smogen och dammet ligger ibland så tätt att du inte ser resten av staden om du befinner dig på en vacker utsiktsplats. Och trots allt detta som kan låta avskräckande, är det verkligen en fantastisk plats! Människornas värme och leenden, och välkomnanden var du än går, maten som är smakrik men inte för stark, de vackra färgerna överallt på både kläder och de saker som säljs på gatorna, och inte minst bergen som omger staden som du ser en klar dag när smogen blåst bort!

Jag har verkligen trivts som fisken i vattnet från första stund, och då var jag ändå dödsnervös innan jag åkte. Men inte en enda gång har det känts läskigt, otryggt eller tråkigt under mina 6 veckor i Nepal! På volontärcentret blev vi snabbt som en familj, de andra volontärerna och jag. Vi jobbade tillsammans, bodde och åt under samma tak och ibland åkte vi iväg på äventyr tillsammans. Alla var öppna och vänskapliga, och tillsammans var vi alla främlingar inför allt det nya vi mötte.

Volontärarbetet bestod av att på förmiddagarna gå till ålderdomshemmet, där äldre som inte längre kan klara sig själva bodde. Vi fick hjälpa systrarna (Mother Theresa sisters) med alla sysslor som behövde göras för att få vardagen att rulla på. Tvätta (med gummistövlar på trampa runt i baljor med tvätt), diska, sopa golv och bädda sängar. När alla uppenbara sysslor var gjorda var det jätteuppskattat av de äldre att bara sitta tillsammans med dem, hålla en hand och försöka kommunicera på bästa sätt utan att prata samma språk.

På eftermiddagen gick vi till ett hem där skolflickor bodde tillsammans, då deras familjer bodde för långt bort för dem att få en bra skolgång. Vi kom dit när de kom hem från skolan, och sedan var det intensiva timmar av badminton, memoryspel, dans och målarbokspyssel tillsammans. Flickorna tyckte det var så roligt när vi kom dit och hade uppenbarligen mycket energi efter stillasittande i skolan att göra av med!

Båda arbetsplatserna var otroligt givande och varierande, och jag har lärt mig massor om en annan kultur, om andra människor, om karma och om mig själv. Jag önskar att alla i vårt trygga, rena Sverige skulle åka iväg och uppleva en annan vardag långt härifrån. Det får en verkligen att uppskatta så mycket i livet!

 

Caroline, Kathmandu Nepal

Projekt

Fler berättelser

Ebba undervisade på Bali

Jag har nyss spenderat 3 veckor på Bali med volontärresor och jag kan enkelt säga att jag har njutit av varje minut. Att åka dit själv lite nervöst. Det var första långresan jag gjorde ensam. Jag visste heller inte vad

Läs mer »

Sofia på Baby Rhino i Sydafrika

Mitt första intryck När jag anlände på flygplasten i Johannesburg var Gary från projektet väldigt snabb att hitta mig. Han kom fram till mig och presenterade sig. Han hjälpte mig sedan att köpa ett sydafrikanskt sim-kort så jag kunde använda

Läs mer »

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev