Pris Från. 15200 SEK

NAMIBIA, AFRIKA

Bevarandearbete för ökenelefanter i Damaraland

Följ med till ett bevarandeprojekt för ökenelefanter. Ute i den afrikanska vildmarken i nordvästra Namibia är du med och bygger skyddsmurar, patrullerar, campar, lagar mat över öppen eld och sover under bar himmel. Ett oförglömligt äventyr! Projektet strävar efter att öka kunskapen och förbättra samspelet mellan människor och ökenelefanter i området som traditionellt kallas Damaraland.

Projektets syfte

Elefantprojektet startade 2003 då den ohållbara konflikten mellan lantbrukare och områdets ökenelefanter ledde till att den namibiska regeringen slaktade en del av elefantbeståndet för att lugna situationen. Vilket så småningom ledde till att det endast fanns 52 ökenelefanter kvar. Elefantbeståndet har återigen ökat, till över 600 elefanter och konflikten mellan elefanter och människor har tagit fart igen. Till följd av människans påverkan på miljön har grundvattennivån sjunkit och lämnar mycket lite ytvatten för elefanterna att släcka sin törst i detta mycket varma ökenområde. I sin jakt på vatten orsakar elefanterna omfattande skador på dammar, reservoarer, pumpar och brunnar, med tillkommande skador angränsande mark.

Projekt arbetar med att bygga upp skyddsstrukturer runt vattenreservoarer, skapa alternativa vattentäkter, utbilda lokala samhällen om elefanters beteende och främja turismen i de drabbade områdena i Damaraland. Genom dessa åtgärder hoppas projektet kunna mildra trycket på lantbrukarnas mark i nordvästra Namibia. Målet är att skapa en långsiktigt fungerande samvaro mellan befolkningsgrupper och ökenelefanten i området.

Volontärarbete

Detta projekt erbjuder dig som volontär en unik upplevelse av att vara i den verkliga afrikanska vildmarken. Volontärer en avgörande roll för den fortsatta framgången av projektet och för ökenelefanternas fortlevnad. Projektet är uppdelat i perioder om två veckor, första veckan är ”byggvecka” och andra är ”patrullvecka”. Det är mycket upp till dig som volontär att din vistelse blir lyckad. Handledarna är med för att se till att din vistelse i bushen är pedagogisk och säker. Volontärer förväntas arbeta som ett team och leva tätt tillsammans i vildmarken och nära djuren.

Klicka på "Mer information" för att läsa mer om byggveckan, patrullveckan och projektets volontäraktiviteter.

Mer information

  • Alltid resegaranti
  • Ansvarsförsäkring ingår alltid i priset
  • 24 h support på plats och i Sverige
  • Personlig service
  • Mer än 13 års erfarenhet
  • Konkurrenskraftiga priser

Flygresa

Flygbiljett ingår inte i resans pris, men du får alltid ett förslag från oss till flygbiljett som passar din resa. OBS! Om du är intresserad av förslaget måste du meddela oss ditt intresse. Var noga med att kontrollera att ankomst- och hemresedatum på flygförslaget stämmer överens med ditt valda start- och slutdatum på volontärprojektet.

Om du väljer att boka flygresa på egenhand är destinationen antingen Walvis Bay eller Windhoek med slutdestination Swakopmund för introduktionsmöte kl. 12:00 söndagen innan dina volontärveckor startar. Vi rekommenderar Walvis Bay.

Slutdestinationen Swakopmund ligger cirka 20 minuters bilfärd från Walvis Bay och cirka 5 timmars bussresa från Windhoek. Transfer från Walvis Bay, som du ordnar på plats eller innan avresa, till Swakopmund kostar ca 200 N$.. Väljer du att resa via Windhoek kan det bli aktuellt för dig att göra en övernattning där, för att nå Swakopmund till kl.12:00 på söndagen för introduktionsmötet. OBS! Transfer och eventuell övernattning ingår ej i resans pris

Boka din hemresa med utgångspunkt från att du kommer tillbaka till Swakopmund på fredag eftermiddag när dina volontärveckor avslutade. OBS! Om du flyger ut från Windhoek måste du ha i åtanke att bussen till Windhoek avgår ca 07:00 från Swakopmund och anländer i Windhoek omkring 12:00 samma dag vilket betyder du kan behöva övernatta i Swakopmund för att bussen nästa morgon, lördag.

OBS! Det är viktigt att du meddelar oss dina resplaner innan du åker.

Transfer

Transport från Swakopmund till projektets basläger ingår i resans pris. Kostnader för transfer från flygplats till Swakopmund står du själv för.

Introduktion

På söndagen, dagen innan dina volontärveckor startar (måndag) samlas och bor volontärer och personal från projektet vanligtvis på Amanpuri Travellers Lodge i Swakopmund, ett backpackerställe som kostar 110 N$/natt, inklusive frukost (uppskattningsvis omkring 75 kronor). Här kommer introduktionsmötet att hållas innan avfärden till projektets basläger cirka 3 timmar norr om Swakopmund nästa dag, måndag. OBS! Kostnad för övernattning i Swakopmund ingår ej i resans pris.

Boka resa

Du bokar din resa genom att klicka på den orangea knappen ”Boka Resa”. Du kan också starta din bokning genom att välja ett grönmarkerat startdatum i kalendern. Bokning via telefon görs på 031–708 42 03.

Boka resa

Anmälningsavgift

När du bokat din resa får du ett bekräftelsemail från oss och en faktura för anmälningsavgiften på 2000 kronor. När vi mottagit din betalning av anmälningsavgiften är du formellt anmäld till projektet.

OBS! Anmälningsavgiften ingår i resans pris, vilket innebär att 2000 kronor dras av på din slutfaktura.

Informationspaket

Vi skickar förberedande information till dig i god tid före din avresa. Informationspaketet innehåller mer ingående information om projektet, arbetsschema, aktiviteter och packlista mm.

Boende, mat och fritid

BOENDE
Projektets basläger är beläget längs floden Ugab, cirka 3 timmar norr om Swakopmund. Som volontär är du bara i baslägret när du har genomgång och på helger. I baslägret kan du välja att sova i tält eller på ett trägolv.

Under den första ”byggveckan” upprättas ett tillfälligt läger för tre nätter i närheten av byggarbetsplatsen. Du bor tvåmanstält, om du inte väljer att sova under bar himmel. Under den följande ”patrullveckan” upprättas läger på en ny plats varje kväll, beroende på var dagens spårning tagit dig. Du sover i tält eller i sovsäck under bar himmel.

Tvättmöjligheterna är begränsade, men man hjälps åt när man når olika vattendrag. Toaletter och dusch är inte tillgängliga när du campar. Toalettbesök görs i bushen, men är naturligtvis privata och säkra.

Helgen mellan bygg- och patrullveckan kommer din grupp att återvända till baslägret för att tillbringa några lugna dagar och förbereda sig inför nästa vecka. Du kan också passa på att tvätta medan du är tillbaka i baslägret.

MÅLTIDER
Mat i lagas enligt ett rullande schema och två volontärer per dag har alltid ”köksansvar” och fixar, frukost, en enklare lunch och middag, med tillagning över öppen eld. Måltiderna är enkla men goda, balanserade med vegetariska alternativ. Exempel på mat är spagetti bolognese, grillad kyckling och thai curry.

WI-FI / INTERNET
Under utflykten från baslägret till Uis på söndagen i slutet av första veckan har du tillgång till wi-fi på ett pensionat i staden.

TRANSPORT
Transport från Swakopmund till projektets basläger, samt alla transporter till och från volontäraktiviteter i projektet är inkluderade i din resa.

FRITID
Under dina lediga dagar på helgen i baslägret kan du ta en utflykt in till staden Uis eller stanna i lägret och bara slappna av. Det finns kajaker i baslägret om du vill ta en paddeltur på Ugab-floden.

Upplev mer i Namibia

Ansökningsblankett

När du bokat din resa hos oss skickar vi en ansökningsblankett (tillsammans med anmälningsavgiften). Du fyller i ansökningsblanketten och skickar tillbaka den till oss. Vi skickar den sedan vidare till Namibia som underlag för din placering.

Försäkringar

ANSVARSFÖRSÄKRING
I resans pris ingår en ansvarsförsäkring. En ansvarsförsäkring gäller för tillfällen då du som privatperson krävs på skadestånd för att oavsiktligt ha skadat någon eller någons egendom.

RESEFÖRSÄKRING
Du ansvarar själv för att ditt försäkringsskydd täcker sjukdom, skada och stöld medan du reser och jobbar som volontär. Volontärresor säljer reseförsäkringen ”Leva utomlands” som täcker sjukdom, skada och stöld med mera vid volontärarbete. Du kan köpa ”Leva utomlands”-försäkringen som ett komplement till din hemförsäkring, eller för att gälla under din volontärperiod.

Mer om reseförsäkring

​Visum

Svenska medborgare behöver inget visum för inresa i Namibia vid vistelser som inte överstiger 90 dagar. OBS! Ditt pass måste vara giltigt sex månader efter din hemkomst.

Eftersom inreseregler kan komma att ändras rekommenderar vi att du håller dig uppdaterad på Sweden Abroads hemsida. Kom ihåg! Det är ditt eget ansvar att hålla koll på in- och utresereglerna.

Sweden Abroad

Vaccinationer

Tänk på att vaccinera dig cirka en månad innan avresa. Hör efter med din vaccinationscentral vilket skydd du behöver för att resa till Namibia. Vi rekommenderar alltid att du har fullgott skydd mot Hepatit A och B, Stelkramp och Kolera, oavsett resmål. Projektet anser också att du som volontär bör vaccinera dig mot Rabies före avresa.

Kom ihåg! Omständigheterna kan förändras snabbt, och epidemier kan bryta ut. Du ansvarar själv för att hålla dig informerad, och för vilket vaccinationsskydd du vill ha.

Boka resa

Bilder från projektet​

Prenumerera på vårt nyhetsbrev