Pris Från. 18900 SEK

SYDAFRIKA, AFRIKA

Dykäventyr och marin forskning i Sodwana Bay

I vackra Sodwana Bay på Sydafrikas östkust, har du som volontär möjlighet att delta i ett marint forskningsprojekt med fokus på kunskap om, observationer och bevarandet av korallrev och de marina arter som lever där. På projektet gör du fem ”forskningsdyk” i veckan (måndag till fredag). Under dessa fantastiska dyk tar du bilder av allt från manta rockor, sandtigerhajar, havssköldpaddor, knölvalar till nakensnäckor, för att bidra med fotografisk data till internationell forskning kring marin bevarande. Som volontärer på projektet har du också möjlighet att delta i föreläsningar för att öka sin kunskap om havets ekosystem, marina arter och livsmiljöer.

I resans pris ingår första veckan en internationell PADI Open Water-dykkurs för dig som inte har dykarcertifikat… eller 5 extra forskningsdyk för dig som redan är certifierad.

Projektets syfte

Projektet har varit verksamt sedan 2018, och med deras nya syn på att kombinera volontärarbete med en ”dyksemester” gör det möjligt för dig som volontärer att bidra till bevarande marina arter och livsmiljöer, medan du lever mitt i den lokala Zulukulturen och upplever detta helt fantastiska område… fullt ut.

Volontärarbete

Som volontär deltar du måndag till fredag dagligen i ett forskningsdyk. BCD-väst, regulator, cylinder och viktbälte ingår i resans pris. Arbetsdagen startar mellan 07:00–08:00, och eftermiddagen avslutas i lägret för databasinmatning. Då laddas dina bilder upp till vetenskapliga databaser som forskare över hela världen har åtkomst till i sitt arbete med att bevara och övervaka marina arter. Efter dagens dyk kan du också delta i föreläsningar.

Projektet genomför övervakning och datainsamling av flera olika arter. Några aktiviteter genomförs under vissa tider på året, medan andra genomförs under hela året:

 • Undersökning av rev – året runt
 • Havssköldpaddor – året runt
 • Nakensnäckor – året runt
 • Manta rockor – året runt
 • Knölvalar – juni till oktober
 • Sandtigerhaj – januari till mars

Klicka på Mer information för att läsa mer ingående om vilka volontäraktiviteter som ingår de olika forskningsdyken.

Mer information

 • Alltid resegaranti
 • Ansvarsförsäkring ingår alltid i priset
 • 24 h support på plats och i Sverige
 • Personlig service
 • Mer än 13 års erfarenhet
 • Konkurrenskraftiga priser

Flygresa

Flygbiljett ingår inte i resans pris, men du får alltid ett förslag från oss till flygbiljett som passar din resa. OBS! Om du är intresserad av förslaget måste du meddela oss ditt intresse. Var noga med att kontrollera att ankomst- och hemresedatum på flygförslaget stämmer överens med ditt valda start- och slutdatum på volontärprojektet.

Om du väljer att boka flygresa på egen hand är slutdestinationen Richards Bay Airport med bokad ankomst fredag när dina volontärveckor startar. Och bokad hemresa fredag efter 15:00 när dina volontärveckor är avslutade.

OBS! Det är viktigt att du meddelar oss dina resplaner innan du åker. 

Transfer 

Du blir hämtad och lämnad på Richards Bay Airport, av personal från projektet. Transfer ingår i resans pris.

Introduktion

Lördag, dagen efter din ankomst, får volontärer en gemensam introduktion av projektet och området. Resten av helgen användas för att finna sig till rätta, och lära känna de andra volontärerna.

Dykkurs

Första veckan genomförs en PADI Open Water-dykkurs. Om du är certifierad Open Water-dykare deltar du i forskningsdyk redan under första veckan.

Boka resa

Du bokar din resa genom att klicka på den orangea knappen ”Boka Resa”. Du kan också starta din bokning genom att välja ett grönmarkerat startdatum i kalendern. Bokning via telefon görs på 031–708 42 03.

Boka resa

Anmälningsavgift

När du bokat din resa får du ett bekräftelsemail från oss och en faktura för anmälningsavgiften på 2000 kronor. När vi mottagit din betalning av anmälningsavgiften är du formellt anmäld till projektet.

OBS! Anmälningsavgiften ingår i resans pris, vilket innebär att 2000 kronor dras av på din slutfaktura.

Informationspaket

Vi skickar förberedande information till dig i god tid före din avresa. Informationspaketet innehåller mer ingående information om projektet, arbetsschema, aktiviteter och packlista mm.

Boende, mat och fritid

BOENDE
Du bor på Triton Dive Lodge som ligger strax utanför iSimangaliso Wetland Park, Sydafrikas första bidrag till UNESCO:s världsarvslista. Volontärer bor tillsammans på ett loft eller i delade trähyddor. Det finns gemensamt duschutrymme med varmvatten. Lägret är utrustat med kök, öppen spis, pool och en restaurang/bar. Sängkläder tillhandahålls men volontärer måste ta med egna bad- och duschhanddukar. Det finns också en tvättstuga i lägret där du kan tvätta dina kläder. Elektricitet finns, och en generator för strömavbrott.

MÅLTIDER
Varje vecka skjutsas volontärer till livsmedelsbutiken i grannstaden Mbazwana, för att köpa matvaror för veckan, inom budgeten. Med inköpt mat förbereder volontärerna egen mat i det delade köket. Varje kväll förbereder personalen på projektet en eld på grillplatsen, där volontärer kan grilla och umgås.

WI-FI / INTERNET
Det finns internet i lägret, och wifi-spots i stan, standarden är inte samma som vi är vana vid här hemma i Sverige. TIPS! Du kan köpa ett lokalt SIM-kort direkt på flygplatsen för att kunna vara online via 3G, när signal finns.

TRANSPORT
Transport från projektets lägret till och från Sodwana Bay Beach samt runt Sodwana, ingår i resans pris.

FRITID
På din fritid (eftermiddagar och helger) kan du utforska denna otroliga lilla stad och omgivningarna. Du kan surfa eller lära dig att surfa, eller bara koppla av på stranden. Det finns flera vilddjursreservat i området där du kan åka på safari. Du kan också boka en fyrhjulingstur. Det finns en mängd olika saker att göra. Personalen på projektet kan området mycket väl och kan ge dig tips och råd om olika aktiviteter.

Projektet organiserar ofta utflykter till lokala utsiktsplatser där du kan njuta av solnedgången, eller ”braais” (grillkvällar) vid sjön Sibaya.

Upplev mer i Sydafrika

Ansökningsblankett

När du bokat din resa hos oss skickar vi en ansökningsblankett (tillsammans med anmälningsavgiften). Du fyller i ansökningsblankett och skickar tillbaka den till oss. Vi skickar den sedan vidare till Sydafrika som underlag för din placering. Projektansvariga vill ha din ansökan innan de kan bekräfta din bokning.

Försäkringar

ANSVARSFÖRSÄKRING
I resans pris ingår en ansvarsförsäkring. En ansvarsförsäkring gäller för tillfällen då du som privatperson krävs på skadestånd för att oavsiktligt ha skadat någon eller någons egendom.

RESEFÖRSÄKRING
Du ansvarar själv för att ditt försäkringsskydd täcker sjukdom, skada och stöld medan du reser och jobbar som volontär. Volontärresor säljer reseförsäkringen ”Leva utomlands” som täcker sjukdom, skada och stöld med mera vid volontärarbete. Du kan köpa ”Leva utomlands”-försäkringen som ett komplement till din hemförsäkring, eller för att gälla under din volontärperiod.

Mer om reseförsäkring

​Visum

Som svenskmedborgare krävs inget visum för att resa till Sydafrika för vistelser under 90 dagar. OBS! Ditt pass ska vara giltigt i minst sex månader efter din hemresan från Sydafrika, och det ska finnas minst två tomma sidor till stämplar.

Eftersom inreseregler kan komma att ändras rekommenderar vi att du håller dig uppdaterad på Sweden Abroads hemsida. Kom ihåg! Det är ditt eget ansvar att hålla koll på in- och utresereglerna.

Sweden Abroad

Vaccinationer

Tänk på att vaccinera dig cirka en månad innan avresa. Hör efter med din vaccinationscentral vilket skydd du behöver för att resa till Sydafrika. Vi rekommenderar alltid att du har fullgott skydd mot Hepatit A och B, Stelkramp och Kolera, oavsett resmål.

OBS! Profylax med malariatabletter rekommenderas. Var dock uppmärksam på vilken malariamedicin du köper då Lariam inte bör kombineras med dykning.

Kom ihåg! Omständigheterna kan förändras snabbt, och epidemier kan bryta ut. Du ansvarar själv för att hålla dig informerad, och för vilket vaccinationsskydd du vill ha.

Boka resa

Bilder från projektet

Prenumerera på vårt nyhetsbrev