Pris Från. 25900 SEK

ZIMBABWE, AFRIKA

Anti-tjuvjaktarbete och djurbevarande
från hästryggen

På detta fantastiska projekt får du möjlighet att arbeta nära flera av savannens vilda djur. Elefanter, zebror, antiloper och noshörningar! Noshörningen är idag en svårt utrotningshotad art, och det är därför viktigt att bevara de få individer som finns kvar. På noshörningsuppfödningsprojektet hjälper du personal och viltvårdare med arbetet att upprätthålla antalet vilda noshörningar i sin naturliga livsmiljö. Vilket projektet arbetar med genom sitt avelsprogram, och genom att motverka tjuvjakt.Du deltar i aktiviteter som den vanliga turisten inte har möjlighet till… helt enkelt en oförglömlig upplevelse och ett minne för livet!

Projektets syfte

Projektets syfte är att skydda och bevara djurlivet med fokus på att återföra noshörningar till sina naturliga livsmiljöer i Zimbabwe. Under 80-talet blev tjuvjakt ett sådant allvarligt problem att de kvarvarande noshörningarna i Zimbabwe flyttades till privata ”Intensive Protection Homes” för skydd, som resulterade i att sju noshörningsungar placerades i reservatet. Där började man med uppfödning och lyckades föda upp fjorton noshörningar, elva av dessa släpptes sedan ut i nationalparker runtom i landet. 2007 drabbades reservatet av en tragedi där tre noshörningar och en ofödd kalv dödades av tjuvskyttar.

Idag har reservatet åtta svarta och tre vita noshörningar, och arbetar för att nå samma antal som före tragedin 2007. Det finns även en liten hjord av elefanter, bufflar, zebror, giraffer, gnuer och olika antiloper samt en lejonhanne och en krokodil på reservatet. Den pågående tjuvjakten runt om i Afrika har lett till att dessa djur ständigt behöver övervakas av vildmarksvakter.

Volontärarbete

På det här projektet får du som volontären en unik upplevelse av reservatets djurliv. Du kommer att lära känna djuren samtidigt som du är med i arbetet för deras överlevnad i det vilda. Som volontär kommer du även att vara med och samla in fakta till pågående forskningsprojekt. Organisationen arbetar också med att undervisa lokalbefolkningen om vikten av att bevara Zimbabwes djurliv.

På reservatet kommer du bli tilldelad en häst som passar din ridvana (ryttares max vikt 80 kg), som du blir ansvarig för under din tid på projektet. Även om du kommer att vara mycket med din häst, kommer du också att vara delaktig i de övriga vardagliga uppgifterna som hänger ihop med naturreservatet.

Projektet är upplagt så att hästarna arbetar i två veckor, därefter vilar dem i två veckor. Väljer du att volontärarbeta på projektet längre än två veckor innebär det att du rider i två veckor och när hästarna vilar arbetar du med projekts andra aktiviteter. För att detta projekt ska passa för dig behöver du ha viss ridvana.

Exempel på volontäraktiviteter:

 • Ansvara och ta hand om din häst
 • Parkskötsel och räkna vilda djur
 • Patrullera området för att motverka tjuvjakt
 • Hjälpa till vid förflyttning av djur mellan områden
 • Observation/faktainsamling – svarta noshörningens beteende
 • Nattsafari med övernattning
 • Ta bort fällor och motverka tjuvjakt
 • Undersöka och avlägsna fisknät på skyddat område med kanot
 • Utfodra djuren och djurskötsel
 • Assistera vid undervisning på skolor

 • Alltid resegaranti
 • Ansvarsförsäkring ingår alltid i priset
 • 24 h support på plats och i Sverige
 • Personlig service
 • Mer än 13 års erfarenhet
 • Konkurrenskraftiga priser

Flygresa

Flygbiljett ingår inte i resans pris, men du får alltid ett förslag från oss till flygbiljett som passar din resa. OBS! Om du är intresserad av förslaget måste du meddela oss ditt intresse. Var noga med att kontrollera att ankomst- och hemresedatum på flygförslaget stämmer överens med ditt valda start- och slutdatum på volontärprojektet.

Om du väljer att boka flygresa på egen hand är destinationen Harare International Airport med bokad ankomst måndag när dina volontärveckor startar och hemresa måndag då dina volontärtid är avslutad. 

Vid bokning av flyg på egen hand var noga med att boka din hemresa så du har god marginal för incheckning och annat på flygplatsen innan ditt flyg går, transfer från projektet tar cirka 2 timmar.

OBS! Det är viktigt att du meddelar oss dina resplaner innan du åker. 

Transfer

Måndagen som projektet startar avgår gemensam transfer kl. 15:00 från Harare flygplats till projektet. Anländer du senare än den gemensamma transferns avgång får du själv bekosta transport till projektet (USD 100). Inför hemresa avgår transfer från projektet till Harare flygplats kl. 08:00 på måndagen då dina volontärveckor är avslutade.

Boka resa

Du bokar din resa genom att klicka på den orangea knappen ”Boka Resa”. Du kan också starta din bokning genom att välja ett grönmarkerat startdatum i kalendern. Bokning via telefon görs på 031–708 42 03.

Boka resa

Anmälningsavgift

När du bokat din resa får du ett bekräftelsemail från oss och en faktura för anmälningsavgiften på 2000 kronor. När vi mottagit din betalning av anmälningsavgiften är du formellt anmäld till projektet.

OBS! Anmälningsavgiften ingår i resans pris, vilket innebär att 2000 kronor dras av på din slutfaktura.

Informationspaket

Vi skickar förberedande information till dig i god tid före din avresa. Informationspaketet innehåller mer ingående information om projektet, arbetsschema, aktiviteter och packlista mm.

Boende, mat och fritid

BOENDE
Du bor bekvämt på projektet i ett stort hus med halmtak invid en stor damm. Huset har sängplatser för upp till 12 volontärer i delade rum med bekväma enkelsängar, lakan, kudde och myggnät. Även dusch och toalett delar du med de andra volontärerna. Varmvatten finns. Utomhus finns det ytterligare tre duschar med solpaneler som är varma om det har varit en solig dag. Elektricitet finns inne i huset med eluttag (engelsk kontakt) i de delade utrymmena. Rummen och huset städas varje dag, och möjlighet att tvätta kläder när det behövs. Inlåsning av värdesaker är också tillgängligt.

MÅLTIDER
Det ingår tre hemlagade måltider om dagen med undantag på söndagar då du tillsammans med dina huskamrater står för egen matlagning, med de ingredienser som finns i köket och köksträdgården. Är du allergisk mot något eller har speciella kostkrav är det viktigt att du meddelar detta redan vid din bokning. Dricksvatten pumpas ur ett borrhål och är rent och säkert att dricka.

WI-FI / INTERNET
Wi-fi är inte tillgängligt på projektet. TIPS! Du kan köpa ett lokalt SIM-kort direkt på flygplatsen för att kunna vara online via 3G, när signal finns.

TRANSPORT
Projektet är beläget på ett avlägset naturreservat vilket gör det svårt att resa i området. Transporter till och från alla volontäraktiviteter samt transfer till och från projektet är inkluderade i din resa. Ytterligare resor i Zimbabwe kan göras med lokala linjetrafikbussar, personalen på plats hjälper dig med detta.

FRITID
Under din vistelse på projektet har du en och en halv ledig dag i veckan, då du kan koppla av eller delta i en av de många aktiviteter som finns på projektet. Aktiviteter som erbjuds är bland annat fiske, kanotpaddling, gevärsutbildning, camping, hästridning och vandring upp för Wedzaberget. Det finns också tillgång till pool vid ditt boende, där du kan svalka dig efter dagens arbete.

Det går att arrangera resor till Harare där du kan shoppa souvenirer och presenter. Du kan också resa för att besöka de berömda Victoriafallen under ett par dagar. Personalen på projektet hjälper gärna till att planera och boka din resa till fallen före eller efter din vistelse på projektet. OBS! Kostnader för resor till Harare och Victoriafallen står du själv för.

Upplev mer i Zimbabwe

Ansökningsblankett

När du bokat din resa hos oss skickar vi en ansökningsblankett (tillsammans med anmälningsavgiften). Du fyller i ansökningsblanketten och skickar tillbaka den till oss. Vi skickar den sedan vidare till Zimbabwe som underlag för din placering.

Försäkringar

ANSVARSFÖRSÄKRING
I resans pris ingår en ansvarsförsäkring. En ansvarsförsäkring gäller för tillfällen då du som privatperson krävs på skadestånd för att oavsiktligt ha skadat någon eller någons egendom.

RESEFÖRSÄKRING
Du ansvarar själv för att ditt försäkringsskydd täcker sjukdom, skada och stöld medan du reser och jobbar som volontär. Volontärresor säljer reseförsäkringen ”Leva utomlands” som täcker sjukdom, skada och stöld med mera vid volontärarbete. Du kan köpa ”Leva utomlands”-försäkringen som ett komplement till din hemförsäkring, eller för att gälla under din volontärperiod.

Mer om reseförsäkring

Visum

Som svensk medborgare ansöker du om ett turistvisum på flygplatsen vid inresa till Zimbabwe. Priserna kan ändras men räkna med 50 USD. OBS! Ditt pass måste vara giltigt sex månader efter din hemkomst.

Eftersom inreseregler kan komma att ändras rekommenderar vi att du håller dig uppdaterad på Sweden Abroads hemsida. Kom ihåg! Det är ditt eget ansvar att hålla koll på in- och utresereglerna.

Sweden Abroad

Vaccinationer

Tänk på att vaccinera dig cirka en månad innan avresa. Hör efter med din vaccinationscentral vilket skydd du behöver för att resa till Zimbabwe. Vi rekommenderar alltid att du har fullgott skydd mot Hepatit A och B, Stelkramp och Kolera, oavsett resmål. 

Kom ihåg! Omständigheterna kan förändras snabbt, och epidemier kan bryta ut. Du ansvarar själv för att hålla dig informerad, och för vilket vaccinationsskydd du vill ha.

Boka resa

Bilder från projektet​

Prenumerera på vårt nyhetsbrev