Pris Från. 16200 SEK

ZIMBABWE, AFRIKA

Volontärarbete
Big 5-naturreservat vid Victoriafallen

Upplev ett Big 5-reservat vid de majestätiska Victoriafallen. I detta bevarandeprojekt arbetar du som volontär med att underhålla och förvalta ett reservat som fokuserar på att skydda den utrotningshotade svarta noshörningen. Som volontär lär du dig om projektets arbete med att bevara naturområdet genom miljömedvetenhet, forskningsprojekt, hållbarhetsprojekt och lokala utvecklingsprojekt. En gång i veckan kommer du också att campa i vildmarken, laga mat över öppen eld och övernatta mitt bland de vilda djuren. Ett äventyr fullt ut nära det afrikanska djurlivet!

Projektets syfte

Reservatet är hem för en mängd vilda djur, som inkluderar det så kallade ”Big 5” – lejon, leopard, elefant, noshörning och buffel – och fungerar som ett skydds- och bevarandeområde för den allvarligt utrotningshotade svarta noshörningen.

Projektet har fem stora fokusområden för djur- och naturbevarande:

 • Utbildning – både volontärer men även för samhällen kring reservatet.
 • Bevarande skötsel – en viktig del för alla reservat.
 • Forskningsprojekt – för ökad kunskap och förståelsen av specifika djur. Bistå med beslut och handlingsplaner.
 • Samhällsutveckling – återvinning, undervisning för barn och mer.
 • Hållbarhet – alla anläggningar strävar efter att vara ”eco-friendly” för att minimera miljöpåverkan i området.

Volontärarbete

Som volontär på projektet får du en unik möjlighet till praktisk erfarenhet av att bevara ett naturområde och får hjälpa till med pågående forskning i reservatet med omgivning. Du får också insikt i och får ta del av bevarandemetoder som är avgörande framgångsfaktorer i bevarandet av viltreservatet och dess ekosystem. Volontärer förväntas arbeta 5 dagar i veckan mellan 7–9 timmar per dag.

Exempel på volontäraktiviteter:

 • Campa i vildmarken och Bush Walks
 • Avlägsna främmande växtarter ”rensa ogräs”
 • Kontrollera jorden för odling
 • Kontrollera och reparera stängsel
 • Skapa, underhålla och övervaka vattenhål för djuren
 • Räkna, spåra och övervaka djuren
 • Underhåll av vägar och flodövergångar
 • Allmän skötsel av reservatet och omgivande område

 • Alltid resegaranti
 • Ansvarsförsäkring ingår alltid i priset
 • 24 h support på plats och i Sverige
 • Personlig service
 • Mer än 13 års erfarenhet
 • Konkurrenskraftiga priser

Flygresa

Flygbiljett ingår inte i resans pris, men du får alltid ett förslag från oss till flygbiljett som passar din resa. OBS! Om du är intresserad av förslaget måste du meddela oss ditt intresse. Var noga med att kontrollera att ankomst- och hemresedatum på flygförslaget stämmer överens med ditt valda start- och slutdatum på volontärprojektet.

Om du väljer att boka flygresa på egen hand är destinationen Victoria Falls International Airport, med bokad ankomst söndagen dagen innan din volontärveckor startar och hemresa söndagen efter dina volontärveckor är avslutade.

OBS! Det är viktigt att du meddelar oss dina resplaner innan du åker.

Transfer

Vid din ankomst på Victoria Falls International Airport välkomnas du av en anställd från projektet i ankomstområdet, för transfer till volontärbostaden på viltreservatet (15 minuters bilresa). När dina volontärveckor är avslutade ordnas bilresa till flygplatsen åt dig av projektet. OBS! Transfer har en kostnad på 10 USD enkel väg.

Introduktion

Vid ankomsten till boendet kommer du att visas runt och introduceras till de andra volontärerna på projektet. Introduktionen på volontärboendet hålls av en teammedlem från projektet, och ger dig en chans att träffa de andra volontärerna och byta kontaktuppgifter inför helgresor och umgänge. Tillsammans får ni en introduktion med mer information om reservatet.

Boka resa

Du bokar din resa genom att klicka på den orangea knappen ”Boka Resa”. Du kan också starta din bokning genom att välja ett grönmarkerat startdatum i kalendern. Bokning via telefon görs på 031–708 42 03.

Boka resa

Anmälningsavgift

När du bokat din resa får du ett bekräftelsemail från oss och en faktura för anmälningsavgiften på 2000 kronor. När vi mottagit din betalning av anmälningsavgiften är du formellt anmäld till projektet.

OBS! Anmälningsavgiften ingår i resans pris, vilket innebär att 2000 kronor dras av på din slutfaktura.

Informationspaket

Vi skickar förberedande information till dig i god tid före din avresa. Informationspaketet innehåller mer ingående information om projektet, arbetsschema, aktiviteter och packlista mm.

Boende, mat och fritid

BOENDE
Volontärer bor i enkelrum på en privat del av reservatet. Rummen är bekväma och varje rum är utrustat med en enkelsäng, takfläkt, skrivbord, en stol och lagerhyllor. Badrummen delas med upp till fyra andra volontärer av samma kön, och erbjuder västerländska toaletter och varma duschar. Utöver sovutrymmena erbjuder anläggningen också ett gemensamt utomhus område med pool, grillar och picknickbord där volontärerna kan umgås och njuta av måltider.

Huset har 24-timmars säkerhetsvakt och det finns säkerhetsskåp i personalkontoret för små värdesaker. Eftersom reservatet är ett ”Big 5” område och det är inte ovanligt att se afrikanska vilda djur alldeles bredvid boendet, är fastigheten skydd av ett elstängsel och volontärer måste be om lov innan de lämnar anläggningen.

Personal som jobbar på plats städar boendet under veckan men du som volontär är också ansvarig för att hålla boendet i ordning. Tvättjänst av kläder erbjuds en gång i veckan.

MÅLTIDER
Det ingår tre måltider om dagen med undantag på helger när brunch och middag serveras. Frukt, bröd och flingor är tillgängligt hela dagen, snacks på helgerna, som förbereds av kocken på plats. Alla måltider är en blandning av västerländska och traditionella zimbabwiska maträtter.

Är du allergisk mot något eller har speciella kostkrav är det viktigt att du meddelar detta redan vid din bokning. Vissa måltider kan packas och tas med för att ätas ute på fältet. Vill du laga egen mat kan du köpa ingredienser från stormarknaden, på egen bekostnad.

WI-FI / INTERNET
Projektet är anslut till Internet via fiber. TIPS! Du kan köpa ett lokalt SIM-kort direkt på flygplatsen för att kunna vara online via 3G, när signal finns.

TRANSPORT
Det enklaste sättet att ta sig runt i Victoria Falls är med taxi, eller projektets egna fordon. Volontärer reser till och från sitt arbete med hjälp av projektets fordon eller promenader, beroende på dagens aktivitet. På fritiden är volontärer hänvisade till taxitransport. Taxiresa till staden Victoria Falls under helgerna kostar omkring 30 USD.

FRITID
På kvällar och helger är du ledig, då finns det tid för ett dopp i polen eller utforska omgivningarna runt och i Victoriafallen. Det erbjuds många aktiviteter att uppleva av och om du vill boka en aktivitet kan personalen på plats ge dig råd, och hjälpa till med bokning. OBS! Kostnaden för dessa fritidsaktiviteter bekostar du själv.

Exempel på fritidsaktiviteter vid Victoriafallen:

 • Forsränning, River-Boarding eller båtkryssning
 • Övre Zambezi kanotleder (dagsturer eller övernattningsturer)
 • Livingstone Island turer
 • Micro flyg (från Zambias sida)
 • Bungy jump eller Zip-lining
 • Helikopterflygning
 • Ridning eller fiskesafari
 • Dagsturer till Chobe Nationalpark i Botswana
 • Ångloks- eller cykelturer vid Victoriafallen

Upplev mer i Zimbabwe

Ansökningsblankett

När du bokat din resa hos oss skickar vi en ansökningsblankett (tillsammans med anmälningsavgiften). Du fyller i ansökningsblanketten och skickar tillbaka den till oss. Vi skickar den sedan vidare till Zimbabwe som underlag för din placering.

Försäkringar

ANSVARSFÖRSÄKRING
I resans pris ingår en ansvarsförsäkring. En ansvarsförsäkring gäller för tillfällen då du som privatperson krävs på skadestånd för att oavsiktligt ha skadat någon eller någons egendom.

RESEFÖRSÄKRING
Du ansvarar själv för att ditt försäkringsskydd täcker sjukdom, skada och stöld medan du reser och jobbar som volontär. Volontärresor säljer reseförsäkringen ”Leva utomlands” som täcker sjukdom, skada och stöld med mera vid volontärarbete. Du kan köpa ”Leva utomlands”-försäkringen som ett komplement till din hemförsäkring, eller för att gälla under din volontärperiod.

Mer om reseförsäkring

​Visum

Vid inresa till Victoria Falls ansöker du på flygplatsen om ett Business Visa som kostar 50 USD. Vid ansökan av Business Visa krävs ett invitation letter som vi ordnar åt dig innan avresa. 

För resor över 30 dagar behöver du förlänga ditt visum, personal på projektet dig med på plats hjälper dig. Efter 30 dagar ansöker du om ett Work Permit som kostar 500 USD. OBS! Ditt pass måste vara giltigt sex månader efter din hemkomst.

Eftersom inreseregler kan komma att ändras rekommenderar vi att du håller dig uppdaterad på Sweden Abroads hemsida. Kom ihåg! Det är ditt eget ansvar att hålla koll på in- och utresereglerna.

Sweden Abroad

Vaccinationer

Tänk på att vaccinera dig cirka en månad innan avresa. Hör efter med din vaccinationscentral vilket skydd du behöver för att resa till Zimbabwe. Vi rekommenderar alltid att du har fullgott skydd mot Hepatit A och B, Stelkramp och Kolera, oavsett resmål.

Kom ihåg! Omständigheterna kan förändras snabbt, och epidemier kan bryta ut. Du ansvarar själv för att hålla dig informerad, och för vilket vaccinationsskydd du vill ha.

Boka resa

Bilder från projektet​

Prenumerera på vårt nyhetsbrev