Costa Rica

Våra aktuella projekt

Costa Rica är en republik i Centralamerika.
Landet gränsar till Nicaragua i norr, Panama i sydöst, Stilla havet i väst och syd, samt till Karibiska havet i öst.

San José är huvudstad och även den största staden i Costa Rica, med cirka en tredjedel av befolkningen i storstadsområdet.

Se och göra

När du är ledig från volontärarbetet finns det spännande sevärdheter och aktiviteter att sysselsätta dig med. Här listas några:

Natur/Nationalparker

Costa Ricas varierade ekosystem är en naturalist dröm, allt från mangroveträsk, tropiska regnskogar till berg och kustnära stränder. Till skillnad från många destinationer där man har drivit djuren i den djupaste avskildhet, är Costa Ricas djurliv riklig.

Endast 13 mil från San José ligger Manuel Antonio National Park. Parken är en charmig blandning av regnskog, stränder och korallrev. Parken är hem åt den ovanliga och bedårande dödskalle-apan, sengångare, leguaner samt miljoner av färgglada krabbor.

Varför inte testa surfa, skärmflyga, köra fyrhjuling på stranden. Kanske har du drömt om att få testa bungyjump, åka zipelin genom djungeln eller paddla havskajak i stillahavet. Ja, aktiviteter och sevärdheter finns det gott om, något i allas smak.

Sol & bad

Playa Jacó är den närmaste stranden till San Jose, Central Valley, och är ett av de mest besökta kustområden i Costa Rica. Stranden är 4 km lång och erbjuder världsberömd surfing och mycket mer.

Manuel Antonio nationalpark, erbjuder stränder och vyer i världsklass. Tänk gnistrande vita sandstränder, glittrande blått vatten och den friska havsbrisen. Du kommer att känna stressen lämna din kropp när du njuter av solen i Manuel Antonio.

Kultur

Precis som många andra länder i Syd- och Latinamerikan har den costaricanska kulturen uppstått ur en blandning av spanska, afrikanska och för-colombianska influenser.

I Costa Rica finns även ett starkt karibiskt inslag – ättlingar till de jamaicaner som under 1800-talet arbetade med byggandet av landets järnvägar (som idag inte är längre i bruk).
De flesta i befolkningen härstammar från spanska kolonister, men det finns även många vars förfäder invandrat från bl.a. Italien, Tyskland och Polen.

Kärleken till dans är stor i Costa Rica. Över hela San José finns det många ställen att prova olika danser så som salsa, bachata och cumbia. Den mest kända platsen i San José att pröva på salsa heter Castros och det är bäst att besöka den på torsdagar.

Klimat

Costa Ricas klimat är subtropiskt och tropiskt i låglandet, men något mer tempererat i de centrala högländerna.

Landet har två årstider, sommar och vinter, som innebär regn-och torrperioder. Regnperioden varar mellan maj och november. Torrperioden varar oftast mellan december till april, med mindre avvikelser längs den karibiska kusten där kortare torrperioder i september och oktober förekommer.

Temperaturen i Costa Ricas lågland ligger kring 20-30 °C. Dock är temperaturen i Costa Rica relativt jämn över året, det som påverkar mest är vilken höjd man befinner sig på.

Priser

  • Vatten (1,5 liter): ca 12 kr
  • Läsk (33 cl): ca 10 kr
  • Middag på lokal restaurang: ca 55 kr
  • Lokal transport (taxi 1 km): ca 15 kr

Prata med en tidigare volontär

Skulle du vilja komma i kontakt med en tidigare volontär? Vi har ett stort register med tidigare volontärer som gärna hjälper dig och kan ge dig viktig information inför din ev. resa.


Anmäl dig till vårt nyhetsbrev