Sri Lanka

Våra aktuella projekt

Denna paradisö ligger sydost om Indien.

Sri Lanka lockar med mycket! Tropiska skogar, spännande djurliv och vita sandstränder. Det vackra landskapet och deras kulturrikedom är vad som har lockat hit turister i många år.

Trots sin storlek har ön Sri Lanka sex världskulturarv och två världsnaturarv på UNESCO:s lista.

Se och göra

Natur/naturparker

Trots att Sri Lanka inte är ett alltför stort land finns där en väldigt varierande och vacker natur. Längs kusterna löper underbara sandstränder och kristallklart vatten medan de centrala delarna av landet bjuder på fuktig regnskog och vilda djur. Genom landet ringlar sig stilla floder och längs de höga bergen finns det möjlighet att ta en simtur i friskt bergvatten och vattenfall. Sri Lanka bjuder på en drömsk naturupplevelse och även om kontrasterna är stora från det kaotiska Colombo och den tysta djungeln så är grönskan aldrig långt bort

Yala National Park är beläget på sydöstkusten och mest känd för sin stora population av leoparder och lankesiska elefanter. Här finns möjlighet att åka på arrangerade safarin om en halv- eller heldagstur där du även får ta del av parkens över 200 fågelarter och 40 däggdjursarter såsom vattenbuffel och läppbjörn. En perfekt helgaktivitetet med övernattning på någon av de närliggande bungalowsen och en dag på stranden.

I Minneriya national park hittar du världens största population med asiatiska elefanter.

Nuwara Eliya är en annan oförglömglig naturupplevelse. Staden ligger inte långt från Colombo i ett stort bergsområde i centrala Sri Lanka. Det är en tillflyktsort för kallblodiga lankeser då klimatet där är milt året runt, tack vare den geografiska placeringen. Det är ett populärt resmål för lokalbefolkningen och präglas av sitt lantbruk, grönska och vattenfall. Hit tar du med fördel tåget och njuter av sceneriet utanför fönstret innan ett stopp vid en av de många teplantagerna.

Det sägs att världens ände ligger på Sri Lanka. Worlds End är en 2000 meter hög klippa som ligger i Horton Plains National Park i den södra delen på Sri Lanka.  Parken består av varierande terräng och mäktiga bergstoppar. Utsikten från Worlds End är något ut över det vanliga.

Sol & bad

Sri Lanka är en fantastisk sol- och baddestination. Med indiska oceanens turkosa vatten och svajande palmer som sträcker sig ut över de vita stränderna kan du njuta av flera lata dagar i solen.

De bästa stränderna hittar du längs med syd- och östkusten av landet och det även dit lokalbefolkningen åker för att ta ett dopp i det blå. Om du känner för att surfa är Arugam Bay på östkusten känd för att vara en av de bästa surfplatserna i världen.

I Mirissa kan du, förutom det härliga strandlivet, även åka på val- och delfinskådning i världklass och i Galle samlas förutom snorklare, surfare och soldyrkare också holländsk arkitektur från kolonisationstiden och mycket fart och fläkt.

Två andra fantastiska badplatser är hästskoformade bukten Unawatuna och Tangalle. Ett hett tips för dig som gör projektet i Colombo och vill undvika lång resväg eller övernattning på annan ort är Hikkaduwa. Ett perfekt dagsresmål som bjuder på långa stränder, koraller, strandrestauranger med chans att ta ett dopp ihop med en havssköldpadda eller två.

Värt att veta är att badkulturen i Sri Lanka ser väldigt annorlunda ut från den svenska traditionen. I de mindre turistexploaterade områdena som de nordvästliga delarna och även kring huvudstaden Colombo är det ytterst sällsynt att se lokalbefolkningen bada eller ens iklä sig badkläder. Oftast är det männen som tar sig ett dopp medan kvinnorna sitter på stranden i full mundering. Du behöver aldrig känna dig otrygg eller obekväm i nyfikna och vänliga Sri Lanka men du kan räkna med att få en hel del uppmärksamhet om du går lättklädd på beachen! På stränderna ovan är de bosatta lankeserna vanligtvis vana med turister och där är det fritt fram med bikinin eller badshortsen. Du får troligtvis ändå räkna med många skratt och skakande huvuden när du, i sann skandinavisk anda, pressar järnet i solstolen när lankeserna gömmer sig under jeanstyg och paraply.

En av de finaste stränderna på Sri Lanka är Unawatuna som ligger inskjuten i en bukt, formad som en hästsko. Längst stranden kan du höra den lugna musiken från några av de små barerna längst strandkanten. En perfekt plats för avkoppling.

Om man känner för att surfa är Arugam Bay känd för att vara en av de bästa surfplatserna i världen.

Kultur

Ur ett kulturellt perspektiv är Sri Lanka sannerligen en liten pärla. Majoriteten av Sri Lankas befolkning är buddhister och hela landet präglas av den öppna, nyfikna och vänliga mentaliteten. Var säker på att lankeserna känner en oerhörd stolthet för sitt land och sin historia. Du kommer överösas av alla du möter av tips på monunment och historiska platser att se och upptäcka. Flera av de flera tusenåriga templen sägs innehålla reliker från Buddha, exempelvis öppnas kistan med en av Buddhas hörntänder i Sri Dalada Maligawa Temple en gång om året.

En av de kulturella höjdpunkterna i Sri Lanka stavas Sigiriya och är ett UNESCO-certifierat och 350 meter högt berg som ser ut som en jättelik sten. I själva verket är detta rester av en eroderad vulkan som nu omringas av mer än 2000 år gamla murar, näckrosdammar och trädgårdar. Att klättra upp för Sigirya på de smala trapporna är inte en barnlek i gassande sol- ändå vallfärdar även den äldre genrationen lankeser fortfarande hit för att njuta av de åldriga grottmålningarna på väggarna däri och på toppen – magiska slottsruiner och en oslagbar utsikt över tät regnskog så långt ögat kan nå. En sevärdhet som inte får missas helt enkelt.

Dambulla Cave Temple är en annan pärla i Sri Lankas kulturella krona. Vill du få ett buddhstiskt tempel bockat ur din bucket list så är UNESCO-certifierade Dambulla Cave Temple rätt val. En enkel googling tar dig till huvudentrén med den enorma sittande buddhan på taket. Ja, det kommer dröja många barfota trappsteg och möten med hungriga apor innan du är framme vid templet som utifrån sett ter sig blygsamt litet med den buddhistiska flaggan svajandes i vinden och rökelse i en tät dimma i luften. Väl inne gömmer sig en skatt på mer än 150 buddhastatyer i varierande skick och storlek, där ibland de världsberömda ”sleeping buddhas” med golv, väggar och tak fullkomligt täckta av åldriga grottmålningar. Ingen kan lyckas undgå att imponeras av den här platsen. Har du inte fått nog av tempel? Ja, då bör du kika norrut och bege dig till Anuradhapura– de buddhistiska munkarnas egna favorit. En makalös stad med en alldeles unik historia.

Matkulturen i Sri Lanka är även den en skatt i sig. Hit åker man inte om man har curryfobi. ”Curry och ris varenda dag!??” tänker du – men hur många variationer på curry det finns vet man nog inte förrän man besökt Lanka eller grannen Indien. Lankesisk mat är mycket inspirerad av det indiska köket men med fler inslag av kokos och, i regel, mindre kött. En typisk lankesisk rätt är en huvudcurry på kokosmjölk med ägg, potatis eller någon annan proteinkälla samt små currygrytor på linser, kikärtor och/eller grönsaker som kan smaka två världar isär men alltid fantastiskt goda. Lankesisk mat är kryddstark om du äter på restaurang men vanligtvis anpassar värden styrkan efter ditt utländska utseende.

Både mellan och efter måltider dricker lankeserna sitt världsberömda ceylonte. Det är i pulverform och kokas upp tillsammans med vatten och mjölkpulver innan det smaksätts med kryddor såsom kardemumma, vanilj eller varför inte blanda ihop en egen chai. Gör inte misstaget att be om te utan mjölk. I Sri Lanka är mjölken i teet lika viktig som smaksättningen och det är sanslöst gott.  Passa på att besöka en teplantage under din vistelse för att få en djupare inblick i produktionen av teer.

Transport

I Sri Lanka är infrastrukturen varierande. Billigaste sättet att ta sig fram är med tuktuk och det fungerar utmärkt kortare streckor, särskilt under rusningstrafik när de större personbilarna står med däcken klistrade mot asfalten. Håll utkik efter tuktuks med ordet ”METER” på så slipper du bli överraskad med en jättesumma när du kommer fram.

Trafiken i Colombo är kaotisk men med många vackra vyer också, till exempel Parliment Road som du passerar påväg till projektet hos munkarna. Ska du på en längre dagsutflykt så hjälper den lokala organisationen dig att få en privat chaufför som hämtar upp dig i en bil. En hel del dyrare än tuktuk men fortfarande oerhört billigt i svenska mått mätt.

Vidare är Sri Lanka känt för sina järnvägar och med tåg tar du dig i princip vartsomhelst i landet. Glöm alla sevärdheter, Cave Temples och vulkanberg – det är från tåget du upplever det äkta Lanka. Det är trångt på sina håll men vyerna är sagolika och du får garenterat ett gäng nya kompisar påvägen.

 

Väder

Sri Lanka har ett tropiskt monsunklimat med hög luftfuktighet.
Medeltemperaturen ligger på ca 25 grader. Under maj – augusti blåser monsunen i de södra och västra delarna. Och under oktober – januari blåser monsunen i de norra och östra delarna av Sri Lanka.
Detta innebär att det alltid är bra klimat någonstans på Sri Lanka och att man kan besöka ön året runt.

Priser

  • Vatten (1,5 l): ca 4,5 kr
  • Läsk (33 cl): ca 5 kr
  • Middag på lokal restaurang: ca 10 kr
  • Lokal transport (Taxi 1 km): ca 5 kr

Prata med en tidigare volontär

Skulle du vilja komma i kontakt med en tidigare volontär? Vi har ett stort register med tidigare volontärer som gärna hjälper dig och kan ge dig viktig information inför din ev. resa.


Anmäl dig till vårt nyhetsbrev