Teres äventyr på Kale (forsking om hyernor) och Novo (vinodling och forskning om leoparder)

Teres äventyr på Kale (forsking om hyernor) och Novo (vinodling och forskning om leoparder)

 

DSCN0202

Kale- forskningsprojekt hyenor

En timme på projektet passerar och sedan åker jag vidare med ett litet flygplan för att ta mig till Kale, en av tre forskningsstationer som projektet verkar på. Hit kan volontärer åka och jobba med forskning på plats.

Det tar 8h med buss att resa hit och då åker man på lördagar från Wildlife projektet.

Vi landar i ett hett ökenlandskap och bjuds på en härlig lunch på en restaurang med utsikt över sanddynorna. Sedan är det dags för mig att hänga med volontärerna som under lunchen och de varmaste timmarna, svalkar sig i poolen eller njuter av att sitta i skuggan på terrassen vid huset där de bor.

Vi åker ut med bil för att spåra hyenor som bor i området. Här pågår forskning för att bevara djuren och förstå sig på hur de lever.

På natten får jag sova i ett stort tält med utsikt över ökenlandskapet. På alla projekten finns lodger för turister som reser runt i landet och pengarna som kommer in går till att bevara Namibias djurliv och arbetet som görs på plats.

DSC_0581

Novo- leopardforskning och vinodling

Morgonen därpå äter jag en härlig frukost och sedan flyger vi vidare till Novo en forskningsstation som fokuserar på leoparderna i området. Här finns också en vingård där volontärerna hjälper till med vinodlingen under högsäsong. Mest jobb med vinodlingen sker i januari till mars då druvorna ska skördas. Till Novo reser man på lördagar, en 4 timmars bussresa från Wildlife projektet alternativt från Kale forskningsstation.

Jag möter Douglas som arbetar som forskare på plats och tar hand om volontärerna. Vi åker med bil ut för att spåra en leopard. Först åker vi till en bur med ett lockbete i som ska locka in en leopard i området. Detta för att den ska få ett halsband så att man kan följa dess rörelsemönster och beteende.

Bönder är ofta oroliga för att leoparder äter upp deras kor och getter, men forskning visar att i 99% av fallen så stämmer inte det. Ju mer man kan bevisa för bönderna om djuren och deras levnadssätt gör att de förstår djuren och att de inte behöver skjutas bara för att det är det lättaste alternativet för en bonde. Vi hittar via spårning med VHS en plats där leoparden har tagit ett byte och åker dit..

Vi äter lunch tillsammans vid lodgen och sedan får jag se var volontärerna bor. Sex stora tält med 2 sängar i varje delar volontärerna på. Dusch och toalett delas och finns i närheten av tälten. Det är ett frodigt landskap med vinrankor omkring. Jag provar de fyra olika vinerna som produceras och säljs här, fantastiskt gott!

Efter lunchpausen åker vi för att mata geparderna som bor i ett stort reservat. De kommer mot bilen och vi slänger kött till dem. Jag går ur bilen och står bara någon meter ifrån de sju geparderna.

En häftig upplevelse!

Projekt

Fler berättelser

Ebba undervisade på Bali

Jag har nyss spenderat 3 veckor på Bali med volontärresor och jag kan enkelt säga att jag har njutit av varje minut. Att åka dit själv lite nervöst. Det var första långresan jag gjorde ensam. Jag visste heller inte vad

Läs mer »

Sofia på Baby Rhino i Sydafrika

Mitt första intryck När jag anlände på flygplasten i Johannesburg var Gary från projektet väldigt snabb att hitta mig. Han kom fram till mig och presenterade sig. Han hjälpte mig sedan att köpa ett sydafrikanskt sim-kort så jag kunde använda

Läs mer »

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev