Reseberättelse från Zimbabwe

Oförglömlig resa med minnen för livet.

Elin Stenqvist (11)

Det är i princip omöjligt att beskriva en resa som den jag var med om när jag reste i Zimbabwe. När jag kom hem var det så otroligt mycket känslor och tankar som tog över och trots att det gått två månader sen jag kom hem så längtar jag tillbaka varje dag.

Jag spenderade fyra veckor i Victoria falls, Zimbabwe, på projektet Nakavango. Det är ett stort reservat med alla Big 5 djur – Elefant, noshörning, lejon, Buffalo och leopard.  Huvudsyftet på projektet är att motverka tjuvjakten mot de utsatta noshörningarna. Det är hårt arbete med alltifrån att hugga nya vägar, hugga ner giftiga plantor, gräva efter rör och ja allt möjligt som kan tänkas behövas för att anläggningen ska fungera som den ska. Det finns ett Anti-poaching team som patrullerar på reservatet och som ser till så inga tjuvjägare eller andra obehöriga tar sig in på området. Som volontär jobbar vi inte i direktkontakt med det gänget utan vårt huvudsyfte blir att se till så allt annat fungerar så att de har möjlighet att göra sitt jobb tillfullo.

Elin Stenqvist (15)

Det är som sagt mycket hårt och intensivt arbete men varje dag finns det tid för vila och att bara ta det lugnt vid poolen eller om man vill kan man ta en tur in till marknaden i Victoria Falls. Arbetet varieras med roliga aktiviteter och händelser som till exempel camping. En gång i veckan är det camping som gäller ute i bushen och det är det absolut mäktigaste jag har varit med om. Min första natt ute i bushen så klev det in en noshörnings hane när vi satt och snackade vid elden. Min andra vecka så hade vi en stor elefant hjord cirka 20 meter från oss, på andra sidan floden såg vi en buffelhjord, ovanför tälten bråkade babianerna och vi kunde höra leoparden ropa i närheten. Det var helt overkligt redan där och då men såhär i efterhand kan jag fortfarande fundera på om det verkligen stämmer eller om jag drömde.

Elin Stenqvist (6)

På helgerna finns det massor med olika aktiviteter som går att hitta på inne i Victoria Falls. Det finns aktiviteter som passar alla – För adrenalinsökaren rekommenderar jag deras forsränning, Vic Falls White Water Rafting – det var helt galet men fantastiskt. Sedan var även deras Gorge Swing helt otroligt mäktig – Fritt fall i 80 meter för att sedan få tas emot och svingas ut över forsarna. För de som är mer sugna på en lite lugnare men ändå häftig upplevelse rekommenderar jag Devils pool, då badar man precis på kanten av Victoria fallen och det är ju inte något man gör varje dag direkt!

 

Det var fyra helt oförglömliga veckor som jag spenderade på Nakavango. De är fulla med fantastiska minnen och jag har fått vänner för livet. Att åka till Nakavango var det bästa beslutet jag har tagit i hela mitt liv.

 

Besök oss i centrala Göteborg