Volontärlivet ute på den Tanzaniska landsbygden!

Volontärlivet ute på den Tanzaniska landsbygden!

Det var hösten under tredje året på gymnasiet som jag bestämde mig för att sommaren därpå åka på en alldeles egen resa. Inte visste jag då att jag var på väg till ett land, ett folk och en kultur som jag skulle komma att älska så fort jag klivit av planet. Jag reste till den lilla byn Matanana i Tanzania.

Den sommaren volontärarbetade jag på ett barnhem och skola, jag fick känna på det tuffa livet där det varken finns rinnande vatten eller elektricitet. Skulle man ta sig in till närmaste stad kunde det gå flera timmar innan bussen kom och man pressades in med alldeles för många andra resenärer i den lilla bussen. Duscha, tvätta och diska kunde ta en hel dag.

Men trots denna omställning från mitt bekväma liv i Sverige fann jag livet i Matanana mer värdefullt. På väg till brunnen där man hämtar vatten stannar man och hälsar på människor man möter, utbyter ett par hälsningsfraser på swahili, vinkar till grannarna som arbetar på åkern och bjuder fnittriga barn på kex. Trots bybornas ständiga fysiska, hårda arbete, dag efter dag, fanns det en närvaro som inte går att beskriva utan måste upplevas. Jag hjälpte barnen på barnhemmet med läxor, diskade, tvättade och högg ved. Hängde med ut på åkern och skördade majs och andra grödor, tog med barnen på utflykt, undervisade i den lokala skolan och pratade om livets alla frågor vid brasan sent på kvällen efter att alla ätit middag ihop.

Den sommaren gick fort och jag visste att jag skulle återvända, vilket jag också gjorde sommaren 2015. Då hade jag under året hemma dragit igång en insamling som skulle finansiera mitt projekt så att jag skulle kunna renovera klassrum i Ulole, grannbyn till Matanana. Tack vare generösa bidrag hemifrån kunde bland annat två nya klassrum invigas i somras.

Jag kommer alltid återvända till Matanana och om du är en nyfiken, initiativtagande och öppen person är Matanana helt rätt plats att åka till för att volontärarbeta.

 

Projekt

Fler berättelser

Ebba undervisade på Bali

Jag har nyss spenderat 3 veckor på Bali med volontärresor och jag kan enkelt säga att jag har njutit av varje minut. Att åka dit själv lite nervöst. Det var första långresan jag gjorde ensam. Jag visste heller inte vad

Läs mer »

Sofia på Baby Rhino i Sydafrika

Mitt första intryck När jag anlände på flygplasten i Johannesburg var Gary från projektet väldigt snabb att hitta mig. Han kom fram till mig och presenterade sig. Han hjälpte mig sedan att köpa ett sydafrikanskt sim-kort så jag kunde använda

Läs mer »

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev