Upplev mer i Brasilien

Kort om Brasilien

Brasilien är det största i landet Sydamerika, både till ytan och befolkningsmängd med sina 186 miljoner invånare. Landet täcker nästan halva kontinenten och sträcker sig över tre tidszoner. Det är till ytan nästan lika stort som Europa, och är världens femte största land. Brasiliens storlek och läge gör att det gränsar till alla sydamerikanska länder utom Chile och Ecuador.

Brasilien och dess invånare kommer garanterat att få dig att le! Brasilianarna är livsbejakande, sorgfria och passionerade. Naturen är storslagen, hittar du Amazonas, floden och regnskogen, som är precis så makalösa som man kan föreställer sig. I Brasilien kan du uppleva underbara stränder, ett mångfacetterat djurliv och pulserande stadsliv med Rio vid Brasiliens sydöstra kust, i spetsen.

Självständigheten från kolonisatören Portugal erkändes redan 1825, men portugisiska är fortfarande det officiella språket. Här finns många och stora naturtillgångar och det har en av de bästa ekonomierna på kontinenten. Men kontrasterna mellan fattiga och rika i Brasilien är stora och många människor som lever under svåra förhållanden.

Upplev mer i Brasilien

När du är ledig från ditt volontärarbetet finns det spännande sevärdheter och aktiviteter att sysselsätta dig med. 


– Nationalparker och naturupplevelser

Tijuca Forrest
En nationalpark nära Rio de Janeiro är Tijuca Forrest. Tijuca är hem för hundratals arter av växter och djur, många av djuren hotas av utrotning. Skogen är världens största handplanterade skog och användes under början på 1900-talet för att skydda Rios vattenförsörjning. Parkens huvudattraktion är den gigantiska skulpturen av Jesus på Corcovado berget.

Amazonas
Amazonas i nordvästra Brasilien är världens största regnskog. Amazonas består av 6 miljoner kvadratmeter djungel och flodsystem, 12 miljarder liter färskvatten rinner nerför floden varje minut. Det finns 80 000 kilometer framkomliga floder i Amazonas och för att kunna se naturen på bästa sätt måste man ta sig fram på bifloderna med kanot eller till fots. Här möter du många exotiska djur så som kajmaner, anakondor, apor, färskvattendelfiner och tukaner.

 
– Kulturupplevelser

Karnevalen i Rio de Janeiro
Karnevalen i Rio de Janeiro är den mest berömda i Brasilien, och i hela världen. De flesta associerar den till en storslagen fest med samba, fjädrar och paljetter. Karnevalen startar 47 dagar före påsk och datumet avgörs av månen, men det är normalt i februari och ibland i mars.

Cristo Redentor
Monumento Cristo Redentor (Kristus frälsaren), i dagligt brasilianskt tal kallat Cristo Redentor, är den välkända kristusstaty som är belägen på det 710 meter höga berget Corcovado, och som blickar ut över Rio de Janeiro. Den är förutom symbol för kristendomen ett kännetecken för såväl Rio de Janeiro som för Brasilien. Statyn är 30 meter hög och väger totalt 1 145 ton, och är skapad av skulptören Paul Landowski (1875-1961).

 

– Sol, bad och fotboll

Stränderna är otroligt viktiga för nästan alla brasilianare. Här spenderar man det mesta av sin lediga tid. Förutom sol och bad är det mycket sport och rörelse på och kring stränderna. Alltifrån promenader till beachvolleyboll och den otroligt viktiga fotbollen.

Copacabana och Ipanema 
Copacabana och Ipanema i Rio de Janeiro är utan tvekan de mest kända stränderna.

Atlantkusten
Med över 800 mil av Atlantkust finns det massor med underbara stränder att upptäcka!

Fotboll
Fotboll är religion i Brasilien och fyra gånger har landslaget erövrat VM-titeln. Senaste gången var 2002. Det brasilianska ligaspelet pågår från april till december och därefter vidtar delstatscuper och brasilianska cupen mellan januari och april. Således kan du njuta av fotboll i Brasilien under större delen av året.

Det spelas strandfotboll – mer eller mindre organiserat – på Brasiliens stränder under större delen av året.

Väder

I Amazonas råder tropiskt klimat med hetta och hög luftfuktighet. Det regnar ofta och året om. På högplatåerna blir det också hett, men klimatet där är torrare och området utsätts ibland för svår torka. Även den långa kustremsan (cirka 750 mil) har till stor del tropiskt klimat, men också här är det torrare än i Amazonas.

Priser
  • Middag på lokal restaurang: ca 100 kr
  • Vatten 1,5 l: ca 6 kr
  • Läsk 33cl: ca 9 kr
  • Taxi 1 km: ca 8 kr

Prenumerera på vårt nyhetsbrev