Pris Från. 20400 SEK

MOÇAMBIQUE, AFRIKA

Valhajar, dykning och marin forskning i Tofo

På Moçambiques sydkust, strax utanför staden Inhambane, ligger den lilla idylliska fiskebyn Tofo. Här har du som volontär möjlighet att delta i ett marinbiologiskt forskningsprojekt med fokus på bevarandet av valhajar. Som volontär kommer du att studera och övervaka livsvillkoren för valhajar – världens största fiskart – och andra marina djur, under ledning av projekts forskare. Du kan förvänta dig en utmärkt dykning, snorkling och strand upplevelser. Samtidigt som du får lära dig massor om marin forskning och bidrar till ett viktigt projekt som skyddar det marina livet längs Moçambiques kust.

För att utföra många av aktiviteterna i detta projekt behöver du sen tidigare kunna, eller lära dig, dyka. Därför ingår en internationell PADI Open Water- eller Advanced Open Water-dykkurs i kostnaden för din resa, med undantag för två-veckors alternativet.

Projektets syfte

Projektets syfte är att öka kunskapen om valhajar och andra marina djur. I området är överfiske ett stort problem. Det finns idag inget regelverk för fiskare, vilket leder till att flertalet fiskarter längs kusten är utrotningshotade. Det här projektet är ett forskningsprojekt, men syftet är också att sprida kunskap om det marina djurlivet till lokalbefolkningen, för att öka möjligheten att bevara den biologiska mångfalden.

Volontärarbete

Observationer och data samlas in, under ledning av projekts forskare, via dyk, havs-safaris och strandpromenader längs kusten vid Tofo. Förutom att kunna SCUBA-dyka behöver du också vara en skicklig simmare (kunna simma 200 meter utan hjälp) och ha erfarenhet från snorkling. Att kunna hålla andan för att dyka ner under snorkling är en fördel, men inte ett krav. OBS! Du måste kunna intyga att du är fullt frisk, för att kunna delta i projektet.

Projektet genomför flera olika typer av forskning av olika arter. Några aktiviteter genomförs under vissa tider på året, medan andra genomförs under hela året:

 • Valhaj – juni till oktober
 • Delfiner – hela året
 • Korallrev och fisk – hela året
 • Sköldpaddor – november till mars
 • Sjöhästar – hela året
 • Knölvalar – juni till oktober

Klicka på "Mer information" för att ta reda på mer om de volontäraktiviteter som varje forskningsperiod erbjuder. 

Mer information

 • Alltid resegaranti
 • Ansvarsförsäkring ingår alltid i priset
 • 24 h support på plats och i Sverige
 • Personlig service
 • Mer än 13 års erfarenhet
 • Konkurrenskraftiga priser

Flygresa

ALTERNATIV A – När du bokar din resa med ”Alternativ A” ingår inte flygbiljett i resans pris, men du får alltid ett förslag från oss till flygbiljett som passar din resa. OBS! Om du är intresserad av förslaget måste du meddela oss ditt intresse. Var noga med att kontrollera att ankomst- och hemresedatum på flygförslaget stämmer överens med ditt valda start- och slutdatum på volontärprojektet.

Om du väljer att boka flygresa på egen hand är destinationen Imhambane med bokad ankomstdag måndag samma dag som dina volontärveckor startar och hemresa måndag då din volontärperiod är avslutad. Om du anländer någon annan veckodag än måndag, får du själv bekosta transport till Tofo, och eventuella hotellnätter i Inhambane.

OBS! Det är viktigt att du meddelar oss om dina resplaner innan du åker. Var noga med att kontrollera att ankomst- och hemresedatum för dina flygbokningar stämmer överens med ditt valda start- och slutdatum på volontärprojektet.

ALTERNATIV B – Om du bokar ”Alternativ B” ingår flygresa och reseförsäkring. När du får din biljett från oss var noga med att kontrollera att ditt namn, ankomst- och hemresedatum på biljetten stämmer. Våra biljetter har konkurrenskraftiga priser och bra villkor för om- och avbokning. Dessutom ges du ofta möjlighet att ta med mer bagage än med vanligt reguljärflyg. Bra för dig som ska vara borta lite längre!

Transfer och introduktion

Du blir hämtad och lämnad på flygplatsen i Imhambane, av personal från projektet.

Din vistelse på forskningsprojektet börjar med en introduktion och en presentation av projektet och en rundtur i Tofo.

Dykkurs

Efter introduktionen deltar du i en ”Open Water”-dykkurs (PADI). Om du redan har ett dykcertifikat har du möjlighet att uppgradera med en ”Advanced Open Water”-kurs eller börja dyka direkt, det bestämmer du själv på plats. Hela första veckan ägnas åt att antingen ta dykcertifikat eller göra fria dyk. Vecka två och därefter ägnas åt projektaktiviteter.

Boka resa

Du bokar din resa genom att klicka på den orangea knappen ”Boka Resa”. Du kan också starta din bokning genom att välja ett grönmarkerat startdatum i kalendern. Bokning via telefon görs på 031–708 42 03.

Boka resa

Anmälningsavgift

När du bokat din resa får du ett bekräftelsemail från oss och en faktura för anmälningsavgiften på 2000 kronor. När vi mottagit din betalning av anmälningsavgiften är du formellt anmäld till projektet.

OBS! Anmälningsavgiften ingår i resans pris, vilket innebär att 2000 kronor dras av på din slutfaktura.

Informationspaket

Vi skickar förberedande information till dig i god tid före din avresa. Informationspaketet innehåller mer ingående information om projektet, arbetsschema, aktiviteter och packlista mm.

Boende, mat och fritid

BOENDE
Boendet är beläget precis vid stranden i utkanten av Tofo, med utsikt över Tofo Bay. Som volontär kommer du att bo i en volontärstuga, och 2-6 volontärer delar sovrum. Rummen har myggnät, lakan och kuddar. El och rinnande vatten finns. Boendet har pool och ligger endast 50 meter från stranden. I närliggande Tofo-by finns butiker, några restauranger och arrangörer som ordnar strandaktiviteter.

MÅLTIDER
Frukost, lunch och middag äter du på volontärcentret. Har du matallergier kan projektet lösa detta. OBS! Det är viktigt att du meddelar oss eventuella matallergier i god tid före din planerade ankomst.

WI-FI / INTERNET
TIPS! Du kan köpa ett lokalt SIM-kort direkt på flygplatsen för att kunna vara online via 3G, när signal finns.

LOKALTRANSPORT
Du kan ta dig runt på egen hand med lokal buss. Det tar cirka en timme att åka till Inhambane med buss.

FRITID

På din fritid är det fritt fram att utforska omgivningarna på egen hand. Tofo har vackra gräsbevuxna sanddyner, och du kan luta dig tillbaka och njuta av en dag på stranden. Vill du vara mer aktiv kan du prova surfing, djuphavsfiske, åka fyrhjuling eller ta en ridtur längs stigarna genom sanddynerna.

Det finns två stränder i området. Tofo Beach som är den största stranden och Tofinho som är lite lugnare. Längst med stranden finns en liten marknad och butiker där du kan köpa fisk och hantverk.

Du kan också ta en tur in till Inhambane, som ligger cirka en timme bort med lokal buss. Inhambane är en historisk stad och den näst äldsta staden i Moçambique. Här kan du utforska den lokala marknaden eller strosa längst hamnen. 

Upplev mer i Moçambique

Ansökningsblankett

När du bokat din resa hos oss skickar vi en ansökningsblankett (tillsammans med anmälningsavgiften). Du fyller i ansökningsblankett och skickar tillbaka den till oss. Vi skickar den sedan vidare till Moçambique som underlag för din placering.

Försäkringar

ANSVARSFÖRSÄKRING
I resans pris ingår en ansvarsförsäkring. En ansvarsförsäkring gäller för tillfällen då du som privatperson krävs på skadestånd för att oavsiktligt ha skadat någon eller någons egendom.

RESEFÖRSÄKRING
Om du reser med oss med ”Alternativ B” ingår reseförsäkring. Har du valt att resa med ”Alternativ A” ansvarar själv för att ditt försäkringsskydd täcker sjukdom, skada och stöld medan du reser och jobbar som volontär. Volontärresor säljer reseförsäkringen ”Leva utomlands” som täcker sjukdom, skada och stöld med mera vid volontärarbete. Du kan köpa ”Leva utomlands”-försäkringen som ett komplement till din hemförsäkring, eller för att gälla under din volontärperiod.

Mer om reseförsäkring

​Visum

Som svensk medborgare måste du ha visum för att resa in i Moçambique. Du ska ansöka om ett turistvisum. Efter din bokning får du ett ”Invitation letter” från oss, som du ska skicka till Moçambiques ambassad i Sollentuna, i samband med att du ansöker om visum. 

Här söker du visum

 

Eftersom inreseregler kan komma att ändras rekommenderar vi att du håller dig uppdaterad på Sweden Abroads hemsida. Kom ihåg! Det är ditt eget ansvar att hålla koll på in- och utresereglerna.

Sweden Abroad

Vaccinationer

Tänk på att vaccinera dig cirka en månad innan avresa. Hör efter med din vaccinationscentral vilket skydd du behöver för att resa till Moçambique. Vi rekommenderar alltid att du har fullgott skydd mot Hepatit A och B, Stelkramp och Kolera, oavsett resmål.

OBS! Profylax med malariatabletter rekommenderas! Var dock uppmärksam på vilken malariamedicin du köper då Lariam inte bör kombineras med dykning.

Kom ihåg! Omständigheterna kan förändras snabbt, och epidemier kan bryta ut. Du ansvarar själv för att hålla dig informerad, och för vilket vaccinationsskydd du vill ha.

Boka resa

Bilder från projektet​

Prenumerera på vårt nyhetsbrev