Brasilien

Våra aktuella projekt

Brasilien och dess invånare kommer garanterat att få dig att le!

Landet är det största i Sydamerika och naturen är storslagen.
Här hittar du Amazonas, floden och regnskogen, som är precis så makalösa som man föreställer sig.
Lägg till de underbara stränderna, det färgsprakande djurlivet och det pulserande stadslivet, med Rio i spetsen och du har äventyret Brasilien framför dig!

Se och göra

När du är ledig från volontärarbetet finns det spännande sevärdheter och aktiviteter att sysselsätta dig med. Här listas några:

Natur/nationalparker

Brasilien täcker i det närmaste halva Sydamerika och sträcker sig över tre tidszoner. Det är till ytan nästan lika stort som Europa från Atlanten till Uralbergen och är världens femte största land. Brasiliens storlek och läge gör att det gränsar till alla sydamerikanska länder utom Chile och Ecuador.

I Amazonas råder tropiskt klimat med hetta och hög luftfuktighet. Det regnar ofta och året om.
På högplatåerna blir det också hett, men klimatet där är torrare och området utsätts ibland för svår torka.
Även den långa kustremsan (cirka 750 mil) har till stor del tropiskt klimat, men också där är det torrare än i Amazonas.

En nationalpark nära Rio de Janeiro är Tijuca Forrest. Tijuca är hem för hundratals arter av växter och djur, många av djuren hotas av utrotning. Skogen är världens största handplanterade skog och användes under början på 1900-talet för att skydda Rios vattenförsörjning. Parkens huvudattraktion är den gigantiska skulpturen av Jesus på Corcovado berget.

Amazonas, världens största regnskog, som är en del i den nordvästra delen av Brasilien. Amazonas består av 6 miljoner kvadratmeter djungel och flodsystem. 12 miljarder liter färskvatten rinner nerför floden varje minut. Det finns 80 000 km av framkomliga floder i Amazonas. För att kunna se naturen på bästa sätt måste man ge sig in i bifloderna med kanot eller till fots. Man möter många exotiska djur så som kajmaner, anakondor, apor, färskvattensdelfiner och tucaner.

Sol & bad 

Stränderna är otroligt viktiga för nästan alla brasilianare. Här spenderar man det mesta av sin lediga tid.

Förutom sol och bad är det mycket sport och rörelse på och kring stränderna. Alltifrån promenader till beachvolleyboll och den otroligt viktiga fotbollen.
De mest kända stränderna är utan tvekan Copacabana och Ipanema i Rio de Janeiro.
Men med över 800 mil av Atlantkust finns det massor med andra underbara stränder att upptäcka!

Kultur

Karnevalen i Rio de Janeiro är den mest berömda i Brasilien och i hela världen. De flesta associerar den till en storslagen fest med samba, fjädrar och paljetter. Karnevalen startar 47 dagar före påsken och datumet avgörs av månen, men det är normalt i februari och ibland i mars.

Fotboll är religion i Brasilien och fyra gånger har landslaget erövrat VM-titeln. Senaste gången var 2002.
Det brasilianska ligaspelet pågår från april till december och därefter vidtar delstatscuper och brasilianska cupen mellan januari och april. Således kan du njuta av fotboll i Brasilien under större delen av året.

Det spelas även strandfotboll – mer eller mindre organiserat – på Brasiliens stränder under större delen av året.

Väder

Brasilien är ett stort land och klimatet varierar ganska mycket beroende på var i landet man befinner sig.

I de nordöstra delarna av Brasilien ligger minimum temperaturen under de kalla månaderna (juni,juli och augusti) runt 18-19 grader som lägst. Under dessa månader har man även ungefär 22 regndagar i månaden och det regnar runt 250-300 mm. Under de varma månaderna (januari-mars) kan det bli uppemot 34 grader och de regnar ungefär 10 dagar i månaden.

I mitten av Brasilien, ungefär där Rio de Janeiro ligger är det betydligt färre regndagar om året och temperaturerna skiljer sig en hel del beroende på vilken månad man besöker området. Under de kalla månaderna (Juni-September) kan temperaturen krypa ner till 10-13 grader. Under de varmaste månaderna (januari – mars) kan det bli upp mot 42 grader varmt. Under denna period är det något fuktigare luft i området också.

I de södra delarna av Brasilien får man räkna med att temperaturerna överlag är lägre än resten av Brasilien. Under de kalla månaderna (juni – augusti) kan temperaturen bli så låg som 10 grader. Under de varma månaderna (januari – mars) kan man räkna med 30-35 grader. Det regnar inte heller speciellt mycket i de södra delarna av Brasilien, det regnar ungefär 10 dagar i månaden året runt.

Eftersom det på många ställen och under långa perioder är riktigt varmt rekommenderas kläder i bomull och andra naturmaterial. Inomhus kan det ofta vara kyligt på grund av luftkonditionering.

Tänk på att skydda dig mot den stekande solen, keps/hatt och solskydd rekommenderas!

Priser

  • Vatten (1,5 l): ca 6 kr
  • Läsk (33 cl): ca 9 kr
  • Middag på lokal restaurang: ca 100 kr
  • Lokal transport (Taxi 1 km): ca 8 kr

Prata med en tidigare volontär

Skulle du vilja komma i kontakt med en tidigare volontär? Vi har ett stort register med tidigare volontärer som gärna hjälper dig och kan ge dig viktig information inför din ev. resa.


Anmäl dig till vårt nyhetsbrev