BrasilienNaturprojekt

Amerika

Latinamerika är en världsdel som utgör den södra delen av den amerikanska dubbelkontinenten, med Stilla havet i väster, Atlanten i öster, Antarktis i söder och Karibiska havet i norr. Sydamerika har en landsyta på cirka 17 840 000 km², vilket är nästan 3,5% av jordens totala yta. Som gräns till Nordamerika räknar man vanligen landgränsen mellan Colombia och Panama, men ibland räknar man att gränsen går vid Panamakanalen. Centralamerika (det vill säga från Mexiko i norr till Panama i söder) räknas därför till Nordamerika. När det gäller Latinamerika dras istället gränsen mellan Mexiko och USA, då begreppet Latinamerika är mer kulturellt och språkligt baserat.

Länder

Argentina är landet som bjuder på storslagen natur, fascinerande kultur och en rik historia.

Argentina för med sig associationer till dramatiska rytmer från tangon, den kulinariska upplevelsen från landets matkultur och såklart fotboll som är mer än en passion här! När man pratar om Argentina dyker välkända namn såsom Evita Perón, Diego Maradona och Che Guevara upp.

Landets namn kommer från spanskans ord för silver, argento, men vi vågar påstå att upplevelserna från en resa hit är värda guld! Storslagen natur och öppna vidder finns att uppleva vid naturområdena Pampas och Eldslandet! Landets placering och utbredning med hela 340 mil från norr till söder gör klimatet i Argentina väldigt varierande och hela sex olika klimatregioner får plats; Argentinska nordväst, Gran Chaco, Mesopotamien, Cuyo, Pampas och Patagonien – från subtropiskt klimat i norr med varma somrar och milda vintrar till ett kyligt polarklimat i söder.

I småstäderna kan man se hus målade i lokala fotbollslagets färger, i vandringskängor går det att utforska Patagoniens glaciärer eller varför inte uppleva Pampas vackra slätter från hästryggen?

Här finns allt och lite till att uppleva!

Läs mer om Argentina

Snabbfakta: Argentina

Kontinent
Latinamerika
Befolkning
ca 41,8 miljoner
Huvudstad
Buenos Aires
Valuta
Argentinsk peso
Visum krävs
Nej
Eluttag
220 VI
Tidsskillnad
-4 tim
Trafik
Högertrafik
Landsnummer
54
Språk
Spanska

Bahamas, Karibien är paradiset du drömmer om. Här finns kritvita stränder, turkosa vatten och helt otroliga korallrev för dykning och snorkling. Fiskar i alla färger likaså husen på öarna. Färg är något som dominerar Karibien och det är vackert att ta sig runt här. Lokalbefolkningen är avslappnad och här levs livet i “Caribbean time” och med levnadssättet – Don’t worry be happy!

Bahamas är en ögrupp med ungefär 700 öar och holmar och täcker över 260 000 km² av Atlanten Det ligger mellan Florida och Hispanola. Om man ska jämföra med något så är ögruppen ungefär 20 % större än Jamaica. Här bor cirka 310 000 invånare. De flesta bor på öarna New Providence och Grand Bahama.

Nassau är huvudstad och ligger på New Providence.

Den största ön är Andros och Biminiöarna som ligger ca. 80 kilometer öst om Florida. På ön Grand Bahama ligger landets näst största stad, Freeport. Ön Abaco ligger öster om den. Den sydöstligaste ön är Inagua. Engelska är det officiella språket.

Läs mer om Bahamas

Snabbfakta: Bahamas

Kontinent
Latinamerika
Befolkning
310 000
Huvudstad
Nassau
Valuta
Bahamas Dollar (BSD)
Visum krävs
90 dagars turistvisa vid ankomst
Eluttag
Adapter behövs
Tidsskillnad
UTC/GMT -5
Landsnummer
+12 42
Språk
Engelska

Brasilien och dess invånare kommer garanterat att få dig att le!

Landet är det största i Sydamerika och naturen är storslagen.
Här hittar du Amazonas, floden och regnskogen, som är precis så makalösa som man föreställer sig.
Lägg till de underbara stränderna, det färgsprakande djurlivet och det pulserande stadslivet, med Rio i spetsen och du har äventyret Brasilien framför dig!

Läs mer om Brasilien

Snabbfakta: Brasilien

Kontinent
Latinamerika
Befolkning
ca 192 miljoner
Huvudstad
Brasilia
Valuta
Real (BRL)
Visum krävs
Ja, om man ska stanna över 90 dagar
Eluttag
EU standard
Tidsskillnad
UTC-2 till UTC-4
Landsnummer
+55
Språk
Portugisiska

Colombia

Colombia har ett rikt kulturarv från framförallt ursprungsbefolkningen Conquistadores (européer) och afrikaner. Likt sin kultur har landet växlingsrika miljöer och stor biologisk mångfald med vackra stränder vid Atlanten och Stilla havet. Det finns även mängder av regnskogar, floder och exotiska djur i bland annat Amazonas regionen som delas med Brasilien, Venezuela, Peru, Ecuador och Bolivia. Colombianer kännetecknas för att vara öppna, glada och varma människor vilket har bidragit till att landet lockas till fler turister än någonsin förr. Det brittiska magasinet The Economist tilldelade Colombia priset som “land of the year 2016” efter att landet äntligen slöt fred med gerilla gruppen FARC. Att rebellerna och staten fick slut på konflikten har lett till att landet blivit mer turist vänligt och ekonomiskt attraktivt samtidigt som colombianernas hopp för en blomstrande framtid har blivit större.

Colombia är listat på Vagabonds lista över “Bästa resmålen 2017” som hetaste landet i Sydamerika. Landet är säkrare än någonsin och har öppnat sin famn för turismen. Få länder kan mäta sig med Colombias tropiska klimat och häftiga aktiviteter. Du kan göra upplevelser som t ex åka en stilla flodbåt genom Amazonas ångande djungel, åka med på en dunkande partybuss i Cartagena, bada vid ännu öde stränder i Karibiska havet. Om du gillar kaffe kan du även besöka de världsberömda kaffeodlingarna i Zona Cafetera.

Väder

Colombia är ett tropiskt land vid ekvatorn. Det innebär att landet inte har några årstider. Landet har dock olika klimatzoner beroende på var man befinner sig. Colombia är ett bergigt land så det kan exempelvis vara kyligt i Bogotá eller Manizales som ligger uppe i bergen men varmt och skönt året runt i Cali, Bucaramanga, Medellin och vid kusten förstås. Colombia är perfekt att resa till året om eftersom att medeltemperaturen ligger på runt 25 grader hela året.

Läs mer om Colombia

Snabbfakta: Colombia

Kontinent
Latinamerika
Befolkning
49,1 miljoner
Huvudstad
Bogotá
Valuta
Colombiansk peso, COP
Visum krävs
Behövs ej för svenska medborgare
Eluttag
Adapter behövs
Tidsskillnad
UTC-5
Landsnummer
+57
Språk
Spanska

Costa Rica är en republik i Centralamerika.
Landet gränsar till Nicaragua i norr, Panama i sydöst, Stilla havet i väst och syd, samt till Karibiska havet i öst.

San José är huvudstad och även den största staden i Costa Rica, med cirka en tredjedel av befolkningen i storstadsområdet.

Läs mer om Costa Rica

Snabbfakta: Costa Rica

Kontinent
Latinamerika
Befolkning
ca 4,7 miljoner
Huvudstad
San José
Valuta
Costaricansk colón
Visum krävs
Nej
Tidsskillnad
UTC-6
Landsnummer
+506
Språk
Spanska

Ecuador är ett ett litet land med allt av Sydamerika – allt som finns på kontinenten finns också i detta lilla land.

Här möts man av färger och dofter, ett rikt djurliv och stolta människor.
Visste du att landet fått sitt namn efter ekvatorn?

Läs mer om Ecuador

Snabbfakta: Ecuador

Kontinent
Latinamerika
Befolkning
ca 15,7 miljoner
Huvudstad
Quito
Valuta
US Dollar (USD)
Visum krävs
Nej
Tidsskillnad
UTC-5 (Galapagos UTC-6)
Landsnummer
+593
Språk
Spanska

I Peru finns ett av världens största utbud när det kommer till biologisk mångfald!
Med många olika naturtyper som innefattar allt från ökenartad havskust, molnskogar, bergsstäpper och högfjällsområden till regnskogar.

Landet har också en rik kultur där olika indiankulturer framträder med sin spännande historia.
Perus fantastiska geografi har en enorm samling av överraskningar som får dig att vilja komma tillbaka för mer.

Läs mer om Peru

Snabbfakta: Peru

Kontinent
Latinamerika
Befolkning
ca 30,3 miljoner
Huvudstad
Lima
Valuta
Nuevo Sol (PEN)
Visum krävs
Nej
Eluttag
EU standard
Tidsskillnad
UTC-5
Landsnummer
+51
Språk
Spanska
IMG_20170402_184914

USA

USA är världens enda kvarvarande supermakt. Landet är det fjärde största i världen och är känt för stora variationer i klimat, landskap, flora och fauna. Landskapet är varierat, med slätter som sträcker sig från Atlanten mot skogsklädda kullar i öster. Mississippi- Missourifloden, världens fjärde största flodsystem, genomskär USA och rinner ut i Mexikanska golfen. USA är en federal republik bestående av 50 stater. USA är en nation byggd på invandring som består av många etniska grupper. Andelen invånare med europeiska anor minskar medan den latinamerikanska befolkningen stadigt ökar. USA är ett av världens mäktigaste land och USA arbetar aktivt för att förbli det. Ett exempel är USA:s militära budget: skapar man en lista över de 10 länder som lägger mest pengar på militären är USA högst upp – och lägger mer pengar på militären än de andra nio länderna tillsammans.

Läs mer om USA

Snabbfakta: USA

Kontinent
Latinamerika
Befolkning
325 miljoner
Huvudstad
Washington DC
Valuta
US Dollar
Visum krävs
ESTA turist visum (max 3 månader)
Eluttag
Adapter behövs
Tidsskillnad
UTC –5 till UTC –10
Landsnummer
+1
Språk
Engelska

Besök oss i centrala Göteborg