Flyg

Din flygning kommer troligtvis vara det mest klimatpåfrestande du gör på din resa. Det kan vara bra att hålla i minnet att resebranschen står för hela 5 % av världens koldioxidutsläpp, vilket är lite mer än hela Sveriges totala utsläpp. Med största sannolikhet kommer detta att att öka i takt med fler och fler lågprisflygbolag och billigare avgångar från de etablerade bolagen.

Vad kan jag göra?

  • Även om det i många länder är billigt att flyga inrikes kan det vara resan och tiden värt att ta ett alternativt ressätt. Tågresan eller bussfärden kan mycket väl bli ett av de starkaste minnena eller visa sig bjuda på de häftigaste mötena. Att få se landet passera förbi och få vara en del av vardagen kommer kunna visa sig vara stökigt, högljutt och omtumlande belönande.
  • Många flygbolag har en frivillig kostnad på ca 5 kronor som går till klimatkompensation, hör efter när du bokar din resa.
  • Det är i start och vid landning som den största energiförbrukningen går åt – Försök att välja flygningar med så få stopp och mellanlandningar som möjligt.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev