Hållbart resande

Vad menar vi på Volontärresor med hållbart och ansvarsfullt resande?

När du reser som volontär är du ett föredöme för människor både här hemma och i landet du besöker. Du får vara med om ett berikande kulturutbyte och kan göra en liten insats för att förbättra vår värld. Men resan och vistelsen i ett annat land kan även belasta den globala miljön. Här får du råd och tips om hur du kan göra din volontärresa miljömässigt mer ansvarsfull!

Flyg

Ska du resa långt bort eller har kort om tid mellan destinationerna är flyg i särklass fortfarande det snabbaste och ofta det billigaste alternativet.

  • Eftersom det är i start och vid landning som den största energiförbrukningen går åt kan du försöka att välja flygningar med så få stopp och mellanlandningar som möjligt.

Läs mer


 Plast

Plast är den största synliga miljöboven i världen och ingen ovanlig syn i floder, på åkrar eller i städer. Även vid förbränning kan plasten påverka miljön negativt i form av farliga gaser.

  • Återvinn din plast! Nästan alla plastprodukter går att återanvända. Du kan även välja att köpa varor som inte har onödigt emballage.

Läs mer


Vattenförbrukning och dricksvatten

I princip allt vi gör här på jorden kräver någon form av vattenförbrukning och många delar av världen saknar tillgång till rent dricksvatten.

  • Vad du kan göra när du är ute i världen kan tyckas vara små enkla saker, som att diska och tvätta samtidigt som andra. Du undviker då onödigt mycket vattensvinn och vattnet kan användas till annat.

Läs mer


Schampo, rengöringsmedel och tvättmedel

Det finns lite fakta att luta sig mot vad gäller direkt påverkan och nedbrytningstider av rengöringsmedel i naturen. Det kan ändå vara bra att vara lite vaksam.

  • Du kan till exempel se till att du inte tvättar eller diskar bredvid en dricksvattenbrunn, bäck  eller där djuren släcker törsten.

Läs mer


Jordbruket och matindustrin

När det kommer till matindustrin verkar den påfrestande för vår jord i många led. Ca 30 % av all mat slängs innan den nått någons mage eller ens middagsbord!

  • Köp det du behöver och tänk på att välja lokala varor, ekologiska grönsaker och att försöka undvika vissa andra matvaror. Många påverkar mer än du kanske tror.

Läs mer


Elektricitet och energi

På många platser i världen är fortfarande elektricitet inget självklart inslag i vardagen och strömavbrott är vanliga och långa.

  • Därför är det extra viktigt att komma ihåg att stänga av lampor, dra ur laddare eller att inte ha på air condition i onödan.

Läs mer


Elektronik

Europeiska konsumenter skapar årligen omkring svindlande 8,7 miljoner ton elektroniska sopor i form av gamla mobiltelefoner, datorer, tv-apparater, brödrostar och annan elektronik.

  • Hur många mobiltelefoner har du haft, vad har hänt med dina gamla och vad kommer du göra med din senaste?

Läs mer

Det blir bättre!

Det finns alltså en hel del du kan fundera över och ta ställning till vad gäller miljötänkande och ansvar i samband med resande.
Bäst av allt är att det inte är svårt eller tidskrävande att göra små förändringar som ger stora positiva resultat!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev