Pris Från. 13900 SEK

UGANDA, AFRIKA

Undervisning på skola och förskola i Mgahinga

I Uganda hittar du det mesta av det bästa som Afrika har att erbjuda, och det är inte för inte som landet kallas ”The Pearl of Africa”. Landet har en unik blandning av djurliv och vacker och varierad natur med kullar och terrassodlingar och därtill trevliga och välkomnande människor. Som volontär i Mgahinga – alldeles vid ingången till Mgahinga Gorilla National Park, i sydvästra Uganda – arbetar du i en av landets fattigaste regioner. Du undervisar i byns skola och leker med barnen på förskolan. Och här får du även den oförglömliga möjligheten att uppleva ”de dimhöljda bergens gorillor”.

Projektets syfte

Projektet tillhör en paraplyorganisation för olika projekt i området vilka syftar till att stärka samhällena runt Kisoro samtidigt som man skyddar dess unika djurliv. Volontärer i projektet bidrar med att öka utbildningsnivån i området. Tanken är också att man i framtiden ska kunna bedriva ett kulturellt utbyte mellan Sverige och Uganda.

Volontärarbete

Invånarna i Mgahinga blev hårt drabbade när nationalparken Mgahinga Gorilla National Park utvidgades. Stora delar av befolkningen tvingades flytta och förlorade därför mycket av sin jordbruksmark. Detta resulterade i en stor fattigdom. Som volontär i Mgahinga kommer du huvudsakligen att arbeta på skola eller förskola.

skola, undervisar du främst i engelska men även i andra ämnen. På förskola, deltar du i undervisningen, och en viktig del är att leka och stimulera barnen med olika kreativa aktiviteter. Egna initiativ är alltid uppskattade och det är viktigt att du berättar vad du vill göra och bidra med.

Det finns även möjlighet att arbeta med:

  • Bygg och renovering
  • Marknadsföring och sociala media
  • Trädgårdsarbete och odling

Brinner du för något speciellt och vill hjälpa till med just det är projektet i Mgahinga ett rätt val för dig.

  • Alltid resegaranti
  • Ansvarsförsäkring ingår alltid i priset
  • 24 h support på plats och i Sverige
  • Personlig service
  • Mer än 13 års erfarenhet
  • Konkurrenskraftiga priser

Flygresa

ALTERNATIV A – När du bokar din resa med ”Alternativ A” ingår inte flygbiljett i resans pris, men du får alltid ett förslag från oss till flygbiljett som passar din resa. OBS! Om du är intresserad av förslaget måste du meddela oss ditt intresse. Var noga med att kontrollera att ankomst- och hemresedatum på flygförslaget stämmer överens med ditt valda start- och slutdatum på volontärprojektet.

Om du väljer att boka flygresa på egen hand är destinationen Kigali (Rwanda) med bokad ankomst söndag då dina volontärveckor startar, helst mellan kl. 06:00–14:00. Ethiopian Airlines har flera ankomsttider per dag inom detta tidspann. I Kigali inväntar du de andra volontärerna som ska anlända samma dag.

Din sista arbetsdag är på fredagen då dina volontärveckor är avslutade. Du kan boka flyg hem från antigen Kigali (Rwanda) eller Entebbe (Uganda).

OBS! Det är viktigt att du meddelar oss dina resplaner innan du åker.

ALTERNATIV B – Om du bokar ”Alternativ B” ingår flygresa och reseförsäkring. När du får din biljett från oss var noga med att kontrollera att ditt namn, ankomst- och hemresedatum på biljetten stämmer. Våra biljetter har konkurrenskraftiga priser och bra villkor för om- och avbokning. Dessutom ges du ofta möjlighet att ta med mer bagage än med vanligt reguljärflyg. Bra för dig som ska vara borta lite längre!

Gorillatrekking

Du bor vid Mgahinga Gorilla National Park, du har därför en unik möjlighet att få uppleva dessa fantastiska djur. I en mindre grupp led av en guide vandrar ni genom den täta bambuskogen för nå flocken med bergsgorillor.

Läs mer här

Transfer och introduktion

Personal från projektet möter upp dig på flygplatsen i Kigali, Rwanda. Du åker sedan tillsammans med övriga volontärer cirka fyra timmar till gränsen vid Ruhengeri. Där kommer du att gå över gränsen för att bli mött av personal från projektet på andra sidan gränsen. Här ombeds du att fylla i visumansökan för din vistelse i Uganda.

OBS! Lämning på flygplatsen vid avresa ingår inte i resans pris, men du får hjälp med att ordna lämplig transport.

Första dagen får du en kort introduktion och presentation av projektet.

Boka resa

Du bokar din resa genom att klicka på den orangea knappen ”Boka Resa”. Du kan också starta din bokning genom att välja ett grönmarkerat startdatum i kalendern. Bokning via telefon görs på 031–708 42 03.

Boka resa

Anmälningsavgift

När du bokat din resa får du ett bekräftelsemail från oss och en faktura för anmälningsavgiften på 2000 kronor. När vi mottagit din betalning av anmälningsavgiften är du formellt anmäld till projektet.

OBS! Anmälningsavgiften ingår i resans pris, vilket innebär att 2000 kronor dras av på din slutfaktura.

Informationspaket

Vi skickar förberedande information till dig i god tid före din avresa. Informationspaketet innehåller mer ingående information om projektet, arbetsschema, aktiviteter och packlista mm.

Boende, mat och fritid

BOENDE
Du bor på Amajarnbere Iwacu Community campground, AICC. På kontoret och i huvudbyggnaden finns elektricitet. Du bor i en banda, den afrikanska motsvarigheten till en stuga, tillsammans med andra volontärer. En del av stugorna har toalett och duschmöjlighet. Utöver det kan du använda toaletter och badrum som finns på den närliggande campingen. Vill duscha varmt måste du be personalen att värma vattnet.

MÅLTIDER
Frukost och middag äter du på AICC. Volontärarbetar du på förskolan äter du även lunch här, och om du arbetar på skolan får du med dig en lunchlåda. Vatten och annan dryck står du för själv, det finns att köpa på AICC. 1 liter flaskvatten kostar omkring fem kronor.

WI-FI / INTERNET

I Kisoro, cirka 45 minuter från Mgahinga, finns internetcaféer. TIPS! Du kan köpa ett lokalt SIM-kort direkt på flygplatsen för att kunna vara online via 3G, när signal finns.

FRITID
Mgahinga ligger cirka 45 minuter från det större samhället Kisoro. Hit tar du dig med bil eller med motorcykeltaxi. Här finns bland annat ett guesthouse ”Golden Monkey” som är mycket populärt bland västerlänningar som bor och arbetar i området. I Kisoro finns internetcaféer och bankomat (bara VISA-kort). Här kan du köpa det mesta du behöver.

I naturreservatet Mgahinga Gorilla National Park finns det en rad aktiviteter att göra. Du kan göra en Golden Monkey trekking, vandra i nationalparken eller bestiga något av de tre över 3000 meter höga bergen. Dessa aktiviteter bekostar du själv och ordnas på plats, och betalas med fördel i dollar. Om du vill ordna andra aktiviteter som safari så går även det bra att ordna genom Golden Monkey.

Upplev mer i Uganda

Ansökningsblankett

När du bokat din resa hos oss skickar vi en ansökningsblankett (tillsammans med anmälningsavgiften). Du fyller i ansökningsblanketten och skickar den till oss, vi skickar den sedan vidare till Uganda som underlag för din placering.

Utdrag ur polisens belastningsregister

Tillsammans med ansökningsblanketten måste du även bifoga ett utdrag ur polisens belastningsregister, ett krav från Uganda för den som ska jobba med barn och ungdomar. Du får information från oss om hur du går tillväga för att beställa ett utdrag ur polisens belastningsregister, efter din anmälan.

​Visum

När du ankommer till Rwanda fyller du i visumansökan där, visumet kostar 30 USD. Din visumansökan till Uganda fyller du i vid gränsövergången, visumet kostar 100 USD. Ta med kontanter och jämna pengar. Säg till om det ska gälla mer än en månad så antecknas det direkt på underlaget. OBS! Du reser som turist och ansöker därför om turistvisum eftersom ditt arbete som volontär är oavlönat.

Eftersom inreseregler kan komma att ändras rekommenderar vi att du håller dig uppdaterad på Sweden Abroads hemsida. Kom ihåg! Det är ditt eget ansvar att hålla koll på in- och utresereglerna.

Sweden Abroad

Försäkringar

ANSVARSFÖRSÄKRING
I resans pris ingår en ansvarsförsäkring. En ansvarsförsäkring gäller för tillfällen då du som privatperson krävs på skadestånd för att oavsiktligt ha skadat någon eller någons egendom.

RESEFÖRSÄKRING
Om du reser med oss med ”Alternativ B” ingår reseförsäkring. Har du valt att resa med ”Alternativ A” ansvarar själv för att ditt försäkringsskydd täcker sjukdom, skada och stöld medan du reser och jobbar som volontär. Volontärresor säljer reseförsäkringen ”Leva utomlands” som täcker sjukdom, skada och stöld med mera vid volontärarbete. Du kan köpa ”Leva utomlands”-försäkringen som ett komplement till din hemförsäkring, eller för att gälla under din volontärperiod.

Mer om reseförsäkring

Vaccinationer

Tänk på att vaccinera dig cirka en månad innan avresa. Hör efter med din vaccinationscentral vilket skydd du behöver för att resa till Uganda. Vi rekommenderar alltid att du har fullgott skydd mot Hepatit A och B, Stelkramp och Kolera, oavsett resmål.

OBS! Uppvisande av intyg (ditt gula vaccinationskort) på att du har vaccination mot Gula febern är ett krav när du reser in i Uganda.

Kom ihåg! Omständigheterna kan förändras snabbt, och epidemier kan bryta ut. Du ansvarar själv för att hålla dig informerad, och för vilket vaccinationsskydd du vill ha.

Boka resa

Bilder från projektet​

Prenumerera på vårt nyhetsbrev