Rengöringsmedel

Nästan alla rengöringsprodukter innehåller tensider och fosfater för att lösa oljebaserad smuts. Dessa ämnen tar sig lätt ut i naturen och försvagar djurlivet i sjöar och vattendrag. Ofta är de baserade på petroleum och innehåller parfymer eller färgämnen. Det är inte alltid så lätt att hitta alternativa medel för att göra rent oljebaserad smuts. När det kommer till tvättmedel kan man i vissa länder hitta bra miljömärkta produkter men ofta handlar det också om vart smutsvattnet sedan tar vägen.

Hur tvättar jag utan att påverka miljön?

  • Framförallt se till att dosera rätt. Det blir inte renare ju mer medel du tar, däremot blir miljöpåverkan mycket större. Utgå till exempel från att det kommer att räcka med en matsked tvättmedel, inte en deciliter.
  • Se till att inte tvätta eller diska bredvid en dricksvattenbrunn eller där djuren släcker törsten.
    Detta för att minimera förorening från tvättmedel.
  • När det gäller klädtvätt finns till exempelvis tvätt-nötter som går utmärkt att återanvända flera gånger. De ska vara helt naturliga.
  • Finns det tvättmaskin där du bor? Tvätta fulla maskiner. Du kanske kan tvätta ihop med någon annan för att effektivisera och fylla maskinerna,  på så sätt slösar du varken vatten eller tvättmedel.
  • Vad gäller hygien kan torrschampo användas en kortare tid om det inte finns bra avrinning från brunn, fält eller annan vattenkälla.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev