Upplev mer i Albanien

Kort om Albanien

Albanien är en okänd pärla längs medelhavet. Landet är en republik på västra Balkanhalvön och gränsar till Montenegro och Kosovo i norr, Nordmakedonien i öst och Grekland i sydost. Albanien var länge ett stängt land. Från andra världskriget fram till sin död 1985 styrde kommunistdiktatorn Enver Hoxha landet med järnhand. Diktaturen föll 1992. Även om man fortfarande kan se spår av den gamla regimen i form av övergivna militärbunkrar och monument har landet definitivt påbörjat sin resa mot framtiden. Och landet bjuder både skidåkning, strandhäng och ett rikt djurliv. Albaniens natur präglas av höga berg och porlande vattendrag. Runt de slumrande bergsbyarna vallar fåraherdarna sin boskap på samma sätt som man alltid gjort, och att ta sig runt på landsbygden är en riktig tidsresa. 

Upplev mer i Albanien

När du är ledig från ditt volontärarbetet finns det spännande sevärdheter och aktiviteter att sysselsätta dig med.


– Sevärdheter och naturupplevelser

Dajtiberget
Från Dajtiberget får du en magnifik utsikt över staden Tirana.

Berat och Gjirokaster
Dessa två städer finns med på UNESCOs världsarvlista till följd av den gamla vackra arkitekturen som bevarats trots förändringarna efter kommunismens fall.

 
– Kulturupplevelser

Durrës Smfiteater
Durrës Smfiteater är den tredje största amfiteatern på Balkan. Stora delar har förstörts av jordbävningar, men det pågår stora renoveringsprojekt. Amfiteatern byggdes för uppvisningar av strider mellan gladiatorer och exotiska djur, och beräknas ha rymt 20 000 åskådare under sina storhetsdagar under antiken.

Slott
Det finns slott i de flesta albanska städer som du kan passa på att besöka. Några exempel är Petrela nära Tirana eller Rozafa nära Shkodra. I nationalhjältens Skanderberg hemstad Kruje finns även Skanderberg slott med tillhörande museum.

 
– Sol och bad

Det finns många vackra medelhavsstränder i Albanien.

Dhermi
Dhermi ligger nära den grekiska ön Korfu på den Albanska Rivieran.

Ksamil och Saranda
Båda dessa städer bjuder vackra sandstränder.

Väder

Albanen har ett behagligt medelhavsklimat. Vid kusten är det för det mesta varmt. På vintrarna ligger medeltemperaturen runt 7°C och somrarna runt 257°C. I de bergiga delarna i öst kan det förekomma mycket nederbörd och kalla vintrar.

Priser
  • Middag på lokal restaurang: ca 43 kr
  • Vatten 1,5 l: ca 4 kr
  • Läsk 33 cl: ca 8 kr
  • Taxi 1 km: ca 36 kr

Prenumerera på vårt nyhetsbrev