Upplev mer i Peru

Kort om Peru

I Peru finns ett av världens största utbud när det kommer till biologisk mångfald! Perus fantastiska geografi bjuder på Amazonas djungler, Andernas mäktiga toppar, Stilla havets med underbara stränder och pulserande storstäder. Här gör du en historisk resa till de stora civilisationerna som blomstrade i Anderna och som sedan försvann in i historiens dimma, och efterlämnade fantasieggande lämningar. Kontrasterna stora på även det mänskliga planet, klyftorna mellan fattiga och rika är enorma och skillnaderna mellan stad och landsbygd stora. Landet har också en rik kultur där olika indiankulturer framträder med sin spännande historia.

Lima är huvudstad i Peru, tillika den största staden i landet. Lima är belägen i landets mellersta del på kustområdet mellan Stilla havet och Anderna vid floden Rímac.  Lima har också stor kulturell betydelse. Här finns Sydamerikas äldsta universitet (San Marcos från 1551), flera högskolor och förnämliga museisamlingar med bland annat guldsmedskonst, textilier och keramik från fornperuansk tid (inkatid och tidigare).

Cusco är belägen uppe i Anderna på cirka 3 400 meters höjd över havet i ett otroligt vackert landskap med ständig närvaro av indiankultur. Cusco var huvudstad och kulturellt samt religiöst centrum för Inkariket. Stadens mest betydande byggnad var Solens tempel (Inti-Huasi) som låg på tempelområdet Coricancha. Från detta tempel strålade avgränsningarna ut för de fyra delarna i riket Tawantinsuyu eller de fyra rikenas land, som Peru då kallades.

Upplev mer i Peru

När du är ledig från ditt volontärarbetet finns det spännande sevärdheter och aktiviteter att sysselsätta dig med. 


– Nationalparker och naturupplevelser

Amazonfloden
Amazonfloden och dess omgivning är täckt med växtlighet. Det intressanta är att den peruanska delen av Amazonas är så stor att det skulle ta månader eller år att besöka hela området. I Amazonas finns mängder av djur och växter och mångfalden blomstrar.

 
– Kulturupplevelser

Machu Picchu
Ta del av de mystiska ruinerna av den gamla Inka staden Machu Picchu. Machu Picchu är en välbevarad förcolumbiansk bergsstad, som upptogs på UNESCOs världsarvslista 1983. Den ligger 80 kilometer nordväst om Cusco och nära tätorten Aguas Calientes varifrån du kan ta dig upp med buss. Ta en rundtur och utforska ett av de mest spännande resmålen i världen. 2400 meter över havet uppe i Anderna och inbäddat på en platå kan du beskåda denna legend. De viktigaste religiösa områden är belägna på krönet av platån, med utsikt över den lummiga Urubamba-dalen, tusentals meter nedanför.

 

– Sol och bad

Peru har en 300 mil lång kuststräcka, men kyliga havsströmmar och låga temperaturer gör att endast sommarmånaderna, januari till mars, är riktigt bra för sol och bad.

Däremot längst uppe i norra delen av landet, där varmare vatten från ekvatorn tränger igenom och behagliga dagstemperaturer på 20–25°C finns, kan man njuta av sol och bad året om.

Tumbes
Vi rekommenderar ett besök på stränderna runt staden Tumbes. Här finner du kritvita stränder och aktiviteter som surfing, vattenskoter och fiske.

Väder

Bergskedjan Anderna delar Peru i tre olika regioner. Kustområdena på västra sidan av bergskedjan, består av en smal slätt med lite nederbörd och små skillnader mellan årstiderna. Höglandet är fuktigt, med skyfall och kallare väder än resten av landet.
På östra sidan av Anderna är klimatet tropiskt med höga temperaturer och stora mängder regn under regnperioden.

I huvudstadenLima kan man räkna med ett ganska liknande klimat över hela året, med temperaturer upp mot 25–28°C. I Cuscos skiljer sig klimat en hel del från Limas, framför allt på grund att Cusco är beläget på 3400 meters höjd. Medeltemperaturen är 19–21°C men är betydligt kallare mellan 4–7°C. Under december – februari regnar det lite mer än 100 mm i månaden. Resterande månader får räknas som relativt torra då det faller mellan 2–40 mm i månaden.

Priser
  • Middag på lokal restaurang: ca 90 kr
  • Vatten 1,5 l: ca 9 kr
  • Läsk 33cl: ca 6 kr
  • Taxi 1 km: ca 14 kr

Prenumerera på vårt nyhetsbrev