Upplev mer i Vietnam

Kort om Vietnam

Vietnam är ett land som bubblar av liv. Landet har cirka 7 miljoner besökare varje år och oavsett vad du är ute efter så hittar du det här. Här finns en unik kultur, vattenfall, regnskog, stränder och det vietnamesiska köket som är älskat världen över. Landet är långsträckt och ligger i Sydostasien. Till ytan, så är Vietnam som tre fjärdedelar av Sverige. Fyra femtedelar Vietnams invånare säger sig inte ha någon religion. I teorin så råder det religionsfrihet i landet, men i verkligheten så begränsar myndigheterna religionsutövningen. Men det finns en grupp buddhister som utövar sin religion till en viss del, samt en liten grupp kristna.

Eftersom att Vietnam styrdes av Kina under flera tusen år, påverkades kulturlivet starkt av grannlandet i norr. I slutet på 1800-talet så infördes konsertmusik, dramatik och skönlitteratur av västerländsk typ. Sydvietnam influerades av amerikans popmusik under kriget på 1960- och 1970-talet då de amerikanska trupperna kom dit.

Det vietnamesiska köket är älskat världen över. Wok, grillade små köttbitar, grönsaker, färska örter, kokos, ingefära, rispapper, färska frukter och den berömda fisksåsen ”Nouc mam” är några exempel på vad som är typisk vietnamesiskt. I Vietnam är det också vanligt att man tillagar hundar, grodor, råttor, ormar, fåglar och apor. Detta är förstås inte vanligt hemma i Sverige, det kan vara bra att vara förberedd det så att du inte får sig en chock när du kollar menyn på restauranger.

Upplev mer i Vietnam

När du är ledig från ditt volontärarbetet finns det spännande sevärdheter och aktiviteter att sysselsätta dig med. 


– Nationalparker och naturupplevelser

Cat Ba National Park
Parken ligger på en ö och har en stor samling av fåglar, reptiler och andra djur. Denna stora nationalpark är övergripande en tropisk regnskog med skogbeklädda kalkstenstoppar. Parken hyser den utrotningshotade vithövdade languren. Här finner man bra badmöjligheter och ett antal vandringsleder som leder till: Ngu Lam Mount, Trung Trung Cave och Frod Lake.

Cuc Phuong National Park
Denna park är belägen i Ninh Binh, nära den antika staden Hoa Lu. Här kan man cykla längs den natursköna vägar som har utsikt över risfält. Parken sägs även vara den bästa platsen för fågelskådning.

Phong Nha-Ke Bang National Park
Denna pärla förtjänar mer uppmärksamhet än vad den får. Njut av lugnet samtidigt som du tar en båttur längs floden, och skåda de vackra kalkstensgrottorna.

Cat Tien National Park
150 kilometer norr om Vietnams största stad Ho Chi Minh City finner du en av de bäst bevarade nationalparkerna. Park är 71 920 hektar och hyser olika vilda djur, sällsynta fåglar, botaniska trädgårdar och vandringsleder. Cat Tien är hem för 40 rödlistade arter och här finns massor att göra, paddla, vandra och campa.

– Sol och bad

Vietnam glänser med mer än 3 400 kilometer kust. De vita stränderna är oändliga och består av finkornig sand, vackra laguner, gömda vikar och tropiska öar.

Phu Quoc
Det sägs att Phu Quoc är den vackraste ön i Vietnam. Här hittar du den romantiska stranden Ong Lan Beach, den oemotståndliga stranden Bai Sao och den sofistikerade Long Beach. Oavsett vilken strand du besöker lär du inte bli besviken av den vita sanden och den tropiska djungeln som omringar ön.

Da Nang
Testa på att surfa utanför kusten av Da Nang, och ta en drink och jobba på brännan på Da Nangs China Beach.

Doc Let 
Vill du komma bort från allt och besöka ett lugnt ställe, så är Doc Let värt ett besök. I detta lilla område hittar atmosfäriska orter och några fina, vita sandstränder.

Väder

Vietnam har ett tropiskt klimat. I söder är klimatet fuktigt och hett medan det i norr kan vara riktigt svalt. En stor del av landet är bergigt vilket gör att klimatet på andra håll är subtropiskt.

Medeltemperaturen i huvudstaden Hanoi ligger under juni på omkring 30 grader och under januari på omkring 17 grader. Medelnederbörd i augusti är 343 mm och i januari 18 mm.

Priser
  • Middag på lokal restaurang: ca 60 kr
  • Vatten 1,5 l: ca 4 kr
  • Läsk 33 cl: ca 5 kr
  • Taxi 1 km: ca 5 kr

Prenumerera på vårt nyhetsbrev