Vatten

Rent vatten är en mänsklig rättighet, enligt ett FN- beslut taget år 2010. Trots det dör varje år fler människor av undermåligt och förorenat dricksvatten, eller konsekvenserna av det, än av alla typer av våldsbrott- krig inkluderat.
Med framtidsutsikten av att människorna blir allt fler, jordbruket och matindustrin utökas och klimatförändringarna kryper närmare är det kanske svårt att se hur vi ska få ner antalet människor som är utan rent dricksvatten.

Vad kan jag göra?

I princip allt vi gör här på jorden kräver någon form av vattenförbrukning och därför kan det vara svårt att påverka. Vad man som volontär kan göra när man är ute i världen kan vara små enkla medel.

  • Undvika att köpa  vatten på flaska. Det ”kostar” vatten att tillverka, frakta och fylla en flaska. Det gäller även hemma men kanske ännu hellre när du är ute i världen.
  • Innan du reser kan du köpa utmärkta vattenfilter som är behändiga att ta med sig och som tar bort i princip alla föroreningar.
  • På många volontärboenden finns tillgång till filtrerat vatten så man kan fylla på sin flaska kontinuerligt istället för att köpa ny.
  • Det går ofta även att köpa större dunkar med vatten och på så sätt komma ifrån sophantering och vattenförbrukning på många små flaskor. Du kan räkna med att du gör av med ca fyra enlitersflaskor om dagen när du är ute och reser. Fundera lite extra på vad du gör av de tomma.
  • När det kommer till din hygien, som att duscha, borsta tänderna och tvätta, får du vara eftertänksam och ge akt på situationen du befinner dig i.
  • Låt inte vattnet stå på medan du tvålar in dig eller borstar tänderna. Försök att stänga av alla kranar som droppar.
  • Diska och tvätta samtidigt, för att undvika onödigt mycket vattensvinn.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev