Samarbetet med detta projekt har UPPHÖRT! Projektet har i efterhand erkänt att vissa lejon sålts vidare till troféjakt. Vi har en tydlig policy gentemot den här typen av projekt och vill du läsa mer går det bra att gå in på länken bredvid:

https://www.volontarresor.se/information/lejon/ Avlutat samarbete

Avslutat

Lev med vita lejon i Sydafrika! Vita lejon finns bara i Sydafrika och härstammar från området runt Timbavata. Det finns, vad man vet, inga vita lejon kvar i det vilda och lejonparkens syfte är att bevara denna lejonstam för framtiden. Vissa Sydafrikanska stammar tror att det vita lejonet kommer från stjärnorna och är därför betraktat som heligt.

Din roll som volontär

Strax utanför Johannesburg, cirka 30 minuter med bil, ligger Lion Park. Parken är hem för vita och bruna lejon men även andra djur som hyenor, vildhundar, giraffer, zebror, antiloper och mycket mer. Som volontär hjälper du till med dagliga uppgifter som att mata och vårda djuren. Arbetet är ofta fysiskt, exempelvis göra rent i djurhagarna, jobba med underhållsarbete och fixa staket och/eller måla.Varje dag kommer besökande turister till lejonparken. Det kan vara både lokala och utländska besökare, skolklasser, företag eller från zoologiska institutioner. Besökare kommer till parken för att lära sig mer om djuren och framförallt få en bakgrund till att den utrotade lejonstammen behöver bevaras. Många av djuren i parken skjuts av afrikaner när de lever i det vilda.

En uppgift för dig kan vara att visa dessa besökare runt i parken och berätta för dem allt du har lärt dig om dessa fantastiska varelser. Du kommer också få uppgifter som att sälja inträdesbiljetter och stå i souvenirbutiken, även om det inte är dina huvudsysslor.  Andra uppgifter kan vara att stycka kött, rengöra burar, tvätta matskålar, fylla på med vatten eller göra ordning giraffernas ”matlådor” som under dagen säljs till besökare som vill mata djuren. Den ena dagen kommer inte vara den andra lik och du arbetar i team/skift tillsammans med andra volontärer ifrån helavärlden.

När du arbetar som volontär på detta projekt ingår också flera fantastiska utflykter som du kommer göra någon gång under din tid i parken. Det ingår en elefantutflykt där du får chansen att vandra runt tillsammans med elefanter och guider berättar mer om detta mäktiga djur. Du kommer även få besöka en krokodilfarm i närheten samt åka på safari till Pilanesburg National Park.

Arbetstider

Arbetstiderna är måndag till fredag 08.00-17.00. Arbetstiden är uppdelad i skift om 1- 2 timmar åt gången. Man arbetar minst 5 dagar i veckan men om vill du så kan du jobba upp till 7 dagar i veckan.

Projektets syfte

Lion Park föder upp vita lejon i syfte att bevara denna lejonstam för framtiden. Det huvudsakliga syftet med Lion Park är dock att sprida kunskap om dessa och flera andra typer av djur. Man vill framförallt ”avdramatisera” den komplicerade relation som finns mellan många afrikaner och lejon genom att ta emot besökare och låta personer komma nära djuren i parken. Parkens största syfte är att kunna lära unga sydafrikaner och besökare hur viktigt det är att bevara djuren och förhindra en fortsatt framtida utrotning. Få av Sydafrikas fattiga befolkning får möjlighet att besöka nationalparker som Krügerparken och få se ett lejon i vilt tillstånd. Här har de en möjlighet att inte bara se utan även klappa lejon och andra vilda djur.

Samarbetspartner

Lejonparken grundades 1966 och är varken ett viltreservat eller ett zoo. Då det är en park lever djuren inte fria utan i inhängnader på parkens område. Volontärresor samarbetar tillsammans med Lion Park som är en lokal organisation. Tack vare detta samarbete kan Volontärresor erbjuda dig en välorganiserad och säker upplevelse som volontär.

Parken uppdelad i två olika områden, den ena för växtätare som zebror, giraffer och olika sorters antiloper. Den andra för rovdjur. De växtätande djuren går omkring fritt i området och besökare kan komma nära dem när som helst. Rovdjursdelen har för närvarande tre lejonflockar och en hyenaflock. De är separerade från varandra. De flesta av lejonen härstammar från lejon från Mocambique, Zimbabwe, norra Gauteng och Botswana. Men för att undvika inavel introduceras även lejon från andra områden. Lejonparken är medlem i PAAZAB (det zoologiska institutet i Sydafrika) vilket ställer höga krav på djurens livsmiljö.

Introduktion

Du blir hämtad på flygplatsen i Johannesburg och efter en stunds vila, eller en natts sömn beroende på när på dygnet du kommer, får du en genomförlig introduktion. Du får lära dig om djuren men även säkerhetsföreskrifter som du ska följa när du arbetar som volontär. Det kommer hållas en välkomstmiddag för alla nya volontärer någon utav de första dagarna. Alla ledarna och guiderna som du är i kontakt med har utbildning och lång erfarenhet av viltvård. Deras kunskap är häpnadsväckande och de delar gärna med sig av allt de vet och lite till.

Din vardag

Boende och mat

Du bor i ett safaritält (de står på en fast grund) med utsikt över savannen med bland annat zebror, giraffer och strutsar.  På nätterna lär du höra både rytande lejon och skrattande hyenor, en upplevelse du sannolikt aldrig glömmer. Man sover fyra personer i varje tält och el finns i tälten. Toalett och dusch med varmvatten finns intill tälten.

Frukost och lunch ingår och serveras på områdets restaurang. Din middag är på egen bekostnad och du lagar den själv i ett särskilt kök för volontärerna. Ni åker gemensamt och gör alla inköp och de är inga problem med vegetarisk kost.

På området finns det en dator med internetuppkoppling som volontärerna får använda. Vi rekommenderar att man tar med sin egen dator för att kunna använda parkens wifi.

Fritid

Elefantvandring, krokodilfarm och safari till Pilanesburg National Park ingår i priset. Under tiden du vistats i lejonparken kan du åka på en utflykt till Krügerparken. Resan bekostas på egen hand och man ska helst ha minst 4 dagar för kunna genomföra denna resa. Om du vill göra en utflykt till Krügerparken måste du därmed ta några dagar ledigt ifrån parken, vilket kan ordnas, om du säger till personalen i god tid.

Upplev mer!

Vi erbjuder en fantastisk bestigning till toppen av Kilimanjaro för dig som vill uppleva ett oförglömligt äventyr. Kilimanjaro är världens högsta fristående berg som majestätiskt reser sig rakt upp ur savannen i Tanzania. Följ med på ditt livs äventyr till Kilimanjaro! Läs mer.

Om landet

Sydafrika är ett av Afrikas mest spännande länder. Landet utgör en intressant blandning av Europa, Afrika och Asien. Naturen är storslagen och full av kontraster. När du reser i Sydafrika får du säkert känslan av att du förflyttar dig mellan olika kontinenter. Sydafrika kallas regnbågsnationen och innebörden blir tydlig när du har vistats i landet ett tag. 

Landets demokratiseringsprocess har pågått sedan början av 1990-talet och även om mycket har skett så återstår också en hel del. Några av de utmaningar som Sydafrika står inför är att minska fattigdomen och orättvisorna, att befästa demokratin och främja respekten för de mänskliga rättigheterna. Men den största utmaningen är troligen att bekämpa hiv- och aidsepidemin.

När det gäller djur så hotar tjuvskyttet många arter; troféer och exklusiva produkter görs av ben och djurhud, vilket får förödande konsekvenser för den biologiska mångfalden. Som volontär kan du jobba inom djurprojekt i Sydafrika där man värnar om djuren samtidigt som man jobbar för att minska människans negativa påverkan på miljön.

Praktiskt

Ansökningsblankett

När du gjort en bokning skickar vi en en anmälningsavgift på 2000 kronor samt en ansökningsblankett som vi vill att du fyller i och återsänder till oss. Denna skickar vi sedan vidare till Sydafrika som förberedelse för din placering. Projektansvariga vill ha din ansökan innan de kan bekräfta din bokning.

Flyg

Flygbiljetten ingår inte i resans pris. Volontärresor samarbetar med Tranås resebyrå och när du bokar din resa får du ett reseförslag på en biljett via e-post. Om du är intresserad av deras förslag svarar du dem. Du ska anlända till Johannesburg samma dag som ditt projekt börjar, alltså på en måndag. Hemresan bokas till en söndag efter de antal veckor du ska arbeta som volontär.

Visum

Om du ska stanna i Sydafrika längre än 90 dagar behöver du visum. Det är viktigt att vara ute i god tid efter som det normalt tar cirka två månader att söka och få visum. Om du arbetar som volontär i mer än 90 dagar så ingår visum i resans pris.

Försäkring

Du ansvarar själv för att ditt försäkringsskydd täcker sjukdom, skada och stöld medan du jobbar som Volontär. Volontärresor säljer en reseförsäkring som heter ”Leva utomlands” och som är giltig när du volontärarbetar. Du kan köpa den som ett komplement till din hemförsäkring eller för hela din volontärperiod. En ansvarsförsäkring gäller för tillfällen då du som privatperson krävs på skadestånd för att oavsiktligt ha skadat någon eller någon annans egendom.

Hur bokar jag resa?

Du bokar din resa hos oss på Volontärresor. Ring oss på 08-23 93 00 eller boka via hemsidan www.volontarresor.se klicka på ”boka resa”.  När du har anmält dig så skickar vi en faktura på anmälningsavgiften som är 2000 kronor. Anmälningsavgiften ingår i resans pris, summan dras av på slutfakturan, och när du har betalat den är du formellt anmäld. I god tid före avresa får du förberedande information.

Vaccinationer

Tänk på att vaccinera dig innan du åker till detta projekt. Hör efter med din vaccinationscentral vad du behöver. Vi rekommenderar att du har ett fullgott skydd bland annat mot Hepatit A och B, mot kolera och polio. Malaria finns inte i området men om du tänker åka till Krügerparken bör du även ta malariaprofylax. Dina arbetsuppgifter kommer framförallt att vara att handskas med vilda djur så det är viktigt att din stelkrampsspruta fortfarande är varaktig.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev