Uganda

Våra aktuella projekt

I Uganda hittar du det mesta av det bästa som Afrika kan erbjuda, därför kallas landet för ”the Pearl of Africa”.

Landet har en unik blandning av djurliv med hälften av världens bergsgorillor, vacker varierad natur med kullar och terrassodlingar och därtill trevliga, tillmötesgående människor.

Du kan vandra, besöka naturparker, prova forsränning eller njuta av ett frodigt vackert landskap.

Utforska landet kan man göra i en temperatur som motsvarar svensk sommar när den är som bäst eftersom, Uganda ligger på cirka 1000 meters höjd.

En lång rad tragedier i Ugandas historia, som 1970- och 1980-talets händelser med Idi Amin och andra aktörer, har satt sig fast i folks medvetande. I norra delen av landet har inbördeskrig pågått med LRA (Lord Resistance Army) med hemska övergrepp på lokal-befolkningen, barnsoldater mm.

Hiv/aids har också fått förödande effekter på människors hälsa och den ugandiska ekonomin, trots att Uganda tidigt lyckades begränsa spridningen.
Sammantaget har detta medfört att man felaktigt betraktar landet som instabilt och farligt att vistas i.

Inget kan vara mer fel i dagens Uganda. Du blir garanterat helt betagen!

Se & göra

När du är ledig från volontärarbetet finns det spännande sevärdheter och aktiviteter att sysselsätta dig med. Här listas några:

Natur/Nationalparker/Safari

Victoriasjön
Lake Victoria är Afrikas största sjö och sträcker sig mellan Tanzania, Uganda och Kenya. Sjön är 70 000 kvadratmeter stor och innehåller 3000 öar. Här börjar Nilen sin resa till medelhavet.

Bwindi National Park
Nationalparken ligger i sydvästra Uganda och finns idag med på Unesco:s världsarvslista. Området består både av bergs- och låglandsskog och är mest känt för bergsgorillorna. Boka en gorillatrekking med genom att kontakta oss på mail eller telefon.

Mgahinga National Park
Parken ligger i området Virunga och är den andra platsen i Uganda där du har möjlighethet att få se bergsgorillor. Du kan även bestig de tre Virungabergen.

Queen Elisabeth National Park
Nationalparken är känd för sitt fantastiska djurliv där du kan se många av Afrikas stora djur, så som flodhästar, elefanter, afrikanska leoparder, Congo lejon och chimpanser. Här lever även de välkända och unika trädklättrande lejonen.

Sol & bad

Uganda är inget sol och bad resmål och det gäller att vara försiktig eller helt undvika att bada i sjöar då vattnet ofta innehåller parasiter.

Kultur

Kampala
I huvudstaden Kampala hittar du mycket kultur där bland annat Bagandas palats finns.

Uganda National Mosque

Denna moské hittar du i Kampala Hill i de äldre delarna. Moskén var klar 2006. Den tar emot upp till 15,000 dyrkare och kan ta emot ytterligare 1,100 inne i galleriet, medan terrassen kan servera ytterligare 3,500 personer. Colonel Muammar Gaddafi av Libyen gav moskén till Uganda som en present och som en förmån för den muslimska befolkningen. I Uganda finner du många moskéer men denna är den enda som ser ut som en skyskrapa.

Ndere Centre

Om du är i Kampala måste du åka till Ndere Centre. Ndere truppen uppträder här och de kommer visa och fånga fantastiska sånger, danser och unika instrument från de 56 olika nationaliteterna, stammar. Truppen väver samman dessa med humoristiska berättelser och presenterar dem på ett äkta men artistiskt utvecklande och spektakulärt sätt varje onsdag och fredag. Detta är det bästa sättet för dig att få en introduktion i den afrikanska kulturen och levnadssätt, en unik upplevelse du inte borde missa.

Väder

Uganda har en jämn temperatur runt 20-25 grader året om och detta beror på den höga höjden.

Uganda har två årstider, torrsäsong och regnsäsong.
Det är varmast i december – februari då temperaturen kan stiga upp till 30 grader.
Regn kan falla rikligt i april – maj och i september – november.

Priser

  • Middag på lokal restaurang: ca 13 kr
  • Vatten ( 1.5 l ): ca 6 kr
  • Läsk ( 33 cl ): ca 5 kr
  • Lokal transport (taxi 1 km): ca 35 kr

Prata med en tidigare volontär

Skulle du vilja komma i kontakt med en tidigare volontär? Vi har ett stort register med tidigare volontärer som gärna hjälper dig och kan ge dig viktig information inför din ev. resa.


Anmäl dig till vårt nyhetsbrev