Kina

Våra aktuella projekt

Kina är en av världens äldsta och mest kontrastrika civilisationer. Det var här som tryckkonsten, krutet, papperet och kompassen uppfanns liksom det åtråvärda kinesiska porslinet.

Kina är världens folkrikaste land och ett av de största till ytan, det är 20 gånger större än Sverige. Två tredjedelar av Kina består av berg och öken och landets klimat är mycket varierande.
Det omfattar allt från sibirisk vinter i norr och tropiska regnskogar i söder.

Se och göra

Natur/nationalparker

Kina är ett enormt land, världens tredje största, med en yta på cirka 9,6 miljoner kvadratkilometer. Huvudstaden är Peking med drygt 12 miljoner invånare. Den största staden är Shanghai med drygt 16 miljoner invånare. Stora delar av landets bergiga inre är mycket glest befolkat.

Västra och sydvästra Kina täcks av den tibetanska högplatån, som i söder kantas av världens törsta bergskedja Himalaya. På gränsen mot Nepal ligger världens högsta berg, Mount Everest. I nordväst breder regionen Xinjiangs stäpp- och ökenområden ut sig och låglandet i sydöst är kuperat med slättområden och floddalar.

Med sin storlek har Kina många olika typer av naturområden och det finns något för alla.
I södra Kina kan man ta del av de klassiska sockertoppsbergen.
I närheten av Shanghai hittar man Huangshan, det gula berget, som är känt för att vara det vackraste berget i Kina.

Sommarpalatset i Peking är väl värt ett besök, här finner du en enorm kinesisk trädgård. Parken innehåller alla de element som ska finnas i en kinesisk trädgård, vatten, berg, hus och grönska.

Sol & bad

Kina är inte känt för att vara en sol och bad destination, men faktum är att Kinas största ö Hainan kan erbjuda kritvita stränder och kristallklart vatten. Maten som serveras på Hainan är välkänd och innehåller ofta färska råvaror från havet. I den centrala delen av ön finns det regnskog, varma källor, fruktodlingar och risterrasser.

Kultur

Kina har en kultur som är flera tusen år gammal.  Här kan du uppleva allt från fantastisk mat, till det unika skriftspråket och alla traditioner och seder som Kina kan erbjuda. Ta chansen att upplev arkitekturen genom att besöka Kinesiska muren och Förbjudna Staden i Peking.

Kinesiska muren byggdes av Kinas förste kejsare, Shi Huangdi. Han byggde muren 200 år före Kristus för att skydda sig mot fienden. Inom 10 mil från Peking finns det flera platser som man kan få besöka Kinesiska muren på.

Den förbjudna staden är belägen mitt i Pekings stadskärna som var kejsarpalatset och hem för 24 kejsare under Ming- och Qingdynastierna. Palatset är 960 meter långt och 750 meter i bredd. Det omges av en 50 meter bred vallgrav och en 10 meter hög mur.  I den förbjudna staden finns det 90 salar och innegårdar, 980 byggnader och 9999rum.

Om du befinner dig i närheten av Yaán och Chengdu rekommenderar vi dig att prova på någon av följande aktiviteter.

 • Välj en av många vandringleder.(Guidade turer finns tillgängliga för att bestiga bergen och för vattenfallen i närheten.)
 • Fiska i sjöarna nära vandringslederna runt Pandacentret.
 • Besök en av många parker i Chengdu, ta en drink vid floden, ät traditionell Sichuan Hot Pot och kolla på när lokalbefolkning spelar mah-jong eller varför inte ta en massage.
 • Besök Sichuan Operan och se de traditionella ”glad och ledsen ansiktsmaskerna”.

Väder

Med tanke på Kinas storlek är det svårt att säga ett generellt klimat. Kina breder ut sig över flera olika klimatområden, från subarktisk i norr till tropiskt klimat i syd. Kinas nordligaste del ligger på samma breddgrad som Danmark och den sydligaste delen ligger i den tropiska klimatzonen vilket gör att både naturen och klimatet är varierande.

Under våren och hösten är det som mest behagligt att besöka Kina. Det regnar inte allt för mycket, temperaturerna är varma och luften är hög och klar. Men ha i åtanke på hur stort Kina faktiskt är, Peking kan vara sval under våren och hösten medans det i söder råder högsommar.

Priser:

 • Vatten (1,5 l): ca 4 kr
 • Läsk (33 cl): ca 4 kr
 • Middag på lokal restaurang: ca 22 kr
 • Lokal transport (Taxi 1 km): ca 12 kr

Visste du att…

 • Över 4000 barn fick namnet Olympiska efter OS i Peking 2008.
 • Uppskattningsvis används och slängs det 45 miljarder par ätpinnar i Kina varje år.
 • År 2025 räknar man med att ha byggt 10 städer lika stora som New York i Kina.

Prata med en tidigare volontär

Skulle du vilja komma i kontakt med en tidigare volontär? Vi har ett stort register med tidigare volontärer som gärna hjälper dig och kan ge dig viktig information inför din ev. resa.


Anmäl dig till vårt nyhetsbrev