Vietnam

Våra aktuella projekt

Vietnam är ett land som bubblar av liv. Landet har ca 7miljoner besökare per år och oavsett vad man är ute efter så hittar man det här. Här finner man en unik kultur, det vietnamesiska köket som är älskat världen över, vattenfall, regnskog, stränder och mycket mer.

Landet är långsträckt och ligger i Sydostasien. Till ytan, så är Vietnam som tre fjärdedelar av Sverige, men det landet har att erbjuda är mycket stort.

En resa hit kommer bli ett gott minne för livet, Vietnam har något för alla!

Klimat

Vietnam har ett tropiskt klimat. I söder är klimatet fuktigt och hett medan det i norr kan vara riktigt svalt. En stor del av landet är bergigt vilket gör att klimatet på andra håll är suptropiskt.

Medeltemperaturen i huvudstaden Hanoi under juni månad ligger på 30 grader. Under januari månad så ligger temperaturen på omkring 17 grader.

Medelnederbörd i augusti: 343 mm.
januari: 18 mm.

Religion

4/5 invånare säger sig inte ha någon religion. I teorin så råder det religionsfrihet i landet, men i verkligheten så begränsar myndigheterna religionsutövningen. Det finns dock en grupp buddhister som utövar sin religion till en viss del, samt en liten grupp kristna.

Kultur

Eftersom att Vietnam styrdes av Kina under flera tusen år, så påverkades kulturlivet starkt av grannlandet i norr. I slutet på 1800-talet så infördes konsertmusik, dramatik och skönlitteratur av västerländsk typ.
Sydvietnam influerades av amerikans popmusik under kriget på 1960- och 1970talet då de amerikanska trupperna kom in.

Matkultur – Det vietnamesiska köket är älskat världen över; wok, grillade små köttbitar, grönsaker, färska örter, kokos, ingefära, rispapper, färska frukter och den berömda fisksåsen ”Nouc mam” är några exempel på vad som är typisk vietnamesiskt.

I Vietnam är det också vanligt att man tillagar hundar, grodor, råttor, ormar, fåglar och apor. Detta är förstås inte vanligt hemma i Sverige, det kan därför vara bra att vara förberedd så att man inte får sig en chock när man kollar menyn på restaurangen.

Sol och bad

Vietnam glänser med mer än 3400km kust. De vita stränderna är oändliga och består av finkornig sand, vackra laguner, gömda vikar och tropiska öar.

Det sägs att Phu Quoc är den vackraste ön i Vietnam. Här hittar du den romantiska stranden Ong Lan Beach, den oemotståndliga stranden Bai Sao och den sofistikerade Long Beach. Oavsett vilken strand du besöker, så lär du inte besviken av den vita sanden och den tropiska djungeln som omringar ön.

Testa på att surfa utanför kusten av Da Nang, och ta en drink och jobba på brännan på Da Nangs China Beach.

Vill du komma bort från allt och besöka ett lugnt ställe, så är Doc Let värt ett besök. Denna lilla del är hem till några atmosfäriska orter och några fina, vita sandstränder.

Shopping och priser

Shopping i Vietnam är för det mesta billigt, men kom ihåg att pruta!
Vietnam är mest känt för sina ädelstenar, hantverk, krigssouvenirer, konst och historiska kläder. Du hittar även persienner av bambu, lädervaror, lackat porslin och vassmattor.

Föremål tillverkade av silke är väldigt populärt och priserna varierar beroende på vilken skräddare du går till. Det är enkelt att sy upp klänningar för att passa just dina mått för en liten extra kostnad.
Men kom ihåg, ingen Vietnamresa är komplett utan att ha inköpt sig den klassiska konhatten!

Natur/nationalparker

Cat Ba National Park: Denna park är från grund och botten en tropisk regnskog. Parken är ö-baserad och har en stor samling av fåglar, reptiler och andra djur.
Här finner man bra badmöjligheter och ett antal vandringsleder som leder till: Ngu Lam Mount, Trung Trung Cave och Frod Lake.

Cuc Phuong National Park: Denna park är belägen i Ninh Binh, nära den antika staden Hoa Lu. Här kan man cykla längs den natursköna vägen som har utsikt över risfält och parken sägs även vara den bästa platsen för fågelskådning.

Phong Nha-Ke Bang National Park: Denna pärla förtjänar mer uppmärksamhet än vad den får nu. Njut av lugnet samtidigt som du tar en båttur längs floden, och skåda de vackra kalkstengrottorna.

Cat Tien National Park: 150km norr om den största staden i Vietnamn, finner du en av de bäst bevarade parkerna. Cat Tien är hem för 40 rödlistade arter och här finns massor att göra: paddla längs floden, vandra eller varför inte campa?

Prata med en tidigare volontär

Skulle du vilja komma i kontakt med en tidigare volontär? Vi har ett stort register med tidigare volontärer som gärna hjälper dig och kan ge dig viktig information inför din ev. resa.


Anmäl dig till vårt nyhetsbrev